Hirdetés

Ezek az alkalmazások sokat segítenek a nyelvtanulásban

|

Idegen nyelveket elsajátítani sokféle módon lehet: egyedül, gyermekkel, szövegesen és videókkal is. Leteszteltünk négy innovatív alkalmazást, amelyek ebben segítenek.

Hirdetés

Egy korábbi cikkünkben felsorakoztattunk több, a beszkennelt szövegeket akár valós időben is lefordítani képes alkalmazást. De mi a teendő akkor, ha a következő szintre szeretnénk lépni, és mi magunk fordítanánk le a szöveget fejben? Nyilvánvalóan adott a lehetőség, hogy részt vegyünk különböző tanfolyamokon, fogadhatunk magántanárt is, ám szükségtelen megfizetni a külső segítséget, amikor létezik ingyenes alternatíva.

Elvégre egy okostelefon mindig lapul a közelünkben, a Google Play és az AppStore pedig roskadozik az extra költségek nélküli vagy éppen mikrotranzakciós nyelvtanulós appoktól. Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy amennyiben mobilunkon próbáljuk meg elsajátítani az egyes készségeket, az egyenértékű-e azzal, ha szakértő bevonásával, kontrollált környezetben tesszük ugyanezt.

Hirdetés

Zsebben a nyelvvizsga?

Az iménti felvetésnek kívántunk utánajárni, továbbá a mobilis és ingyenes ismeretszerzés eredményességét kideríteni, amikor egymásnak eresztettünk négy alkalmazást, amelyeknek több közös nevezőjük is van: anyagi ráfordítás nélkül elérhetőek, minden tekintetben felhasználóbarátak, bizonyos szempontból innovatívnak számítanak, valamint letölthetjük őket Android és iOS rendszerekre is.

A tesztelt versenyzők között szerepel az ország talán legismertebb ilyen témájú appja (Duolingo), akad olyan, amelyik a gyerekekkel együtt tanulást szorgalmazza (StudyCat), előfordul videók alkalmazásával okító megoldás (Cake), és van a virtuális valóságot segítségül hívó szoftver (Mondly) is.

Igyekeztünk a lehető legkörültekintőbben megvizsgálni, hogy mit nyújthatnak ezek az appok azok számára, akik az otthonuk kényelmében sajátítanának el egy-egy idegen nyelvet, mivel a koronavírus-járvány szülte karanténidőszakban ez lehet a legkézenfekvőbb opció. A "vizsga" egyik legfőbb kitétele az volt, hogy angolra oktasson a kiszemelt app, de minél több nyelvet vonultatott fel, annál több pluszpont járt neki.

Méltányoltuk azt is, ha az alkalmazások kezelőfelülete magyar volt, ugyanis a cikk kedvéért a semmilyen idegen nyelvet nem beszélő felhasználó helyébe is beleképzeltük magunkat. A dizájnbeli kérdések ezúttal kevésbé játszottak szerepet, ugyanakkor beszámítottuk a kezelést megnehezítő körülményeket.

Cake

Mindenképpen szerettünk volna tesztelni egy olyan alkalmazást is, amely kifejezetten videókon keresztül edukál. Bár nehézséget jelent, hogy az elsődleges nyelv az angol, alternatívaként választhatunk sok más mellett magyar feliratot is, amit a Google Translate szolgáltat, így a videók angolul elhangzó dialógusai azonnal fordításban is megjelennek. A Cake különböző felvételeken keresztül próbálja átadni a megfelelő kiejtést, így számíthatunk jelenetekre reklámokból, sorozatokból, műsorokból és filmekből is (nálunk felbukkant például az Énekelj! című animációs film egy részlete is). A videók meghallgatása után nekünk is el kell ismételnünk a kiemelt szavakat, de van lehetőség a beszéd lelassítására, ismételtetésére, elmentésére, megosztására, és siker esetén csillagokat is gyűjthetünk, amelyek a napi haladásunkat reprezentálják (napi 10 perc az ajánlott minimális idő). Szerencsére a rendszer nem verhető át halandzsázással, jól működik a hangfelismerés. Letisztultabb társaival ellentétben a Cake felülete káoszba fullad, de a zavaros felszín alatt változatos kurzusok, feliratkozásra váró csatornák és véletlenszerű kvízek várakoznak. Bizonyos funkciók - például a profil vagy a felhasználók ligája - regisztrációhoz kötöttek, a beállítások pedig minimálisak, vagyis kimerülnek az automatikus lejátszásban és a feliratok választásában. Más alkalmazással kombinálva lehet a leghasznosabb.

+ videós tanítás, szórakoztatóan segít a helyes kiejtésben, kurzusok
- kaotikus felület, csak részlegesen támogatja a magyart, kevés beállítás

Duolingo

A legelső opció, amely a legtöbbeknek eszébe jut nyelvtanuláskor. A Duolingo rendkívül felhasználó- és kezdőbarát. Már a belépés után lehetőségünk van felmérni jelenlegi tudásszintünket, ezt követően pedig az alapoktól kezdve különböző témák (például étel-ital, névmások, igék) szerint bővíthetjük ismereteinket. A leckékben haladva bizonyos időközönként ellenőrzőponthoz érkezünk, ahol az alkalmazás az addig tanultakat ellenőrzi. Nagyon praktikus, hogy egyes témákban több szintet is teljesíthetünk, egyre bonyolultabb szavakat, kifejezéseket és mondatokat magunkévá téve, ráadásul ezzel nem csupán mi gyarapodunk, hanem a gyémántkészletünk is, amellyel sikertelenség esetén újrapróbálkozhatunk. Természetesen van lehetőség arra is, hogy még könnyebbé tegyük a dolgunkat, a Duolingo Plus ugyanis többek között mellőzi a reklámokat (a bizonytalanok két hétig ingyenesen kipróbálhatják előnyeit). A statisztikákkal értékes visszajelzéseket kapunk arról, mennyire eredményes a haladásunk (meg is oszthatjuk azokat), míg a megszerezhető trófeákkal még inkább játékká válik a tanulás. A kiegészítő funkciók között szerepel a barátlista, a sötét mód, a motiváló üzenetek, a napi cél és a heti ranglista is, ahol a többi játékossal versenghetünk a feljutásért. Az app alapnyelve magyar, de az angol bekebelezése után további nyelvek is elérhetővé válnak. A Duolingo minden szempontból értékes társ.

+ magyar, könnyű használat, rengeteg lecke, játékos tanulás
- magyarul beszélőknek csak az angol érhető el

Mondly

A Duolingóhoz hasonlóan szintén magyar felülettel fogad. Már a kezdőképernyőn kiválaszthatjuk, hogy milyen nyelvet beszélünk, és mit szeretnénk tanulni (megkülönböztet brit és amerikai angolt, valamint választható rengeteg opció, így német, olasz, orosz, spanyol és svéd is). Szintfelmérés sajnos nincs, ezért nekünk kell megsaccolnunk, hogy kezdők, középhaladók vagy haladók vagyunk. A Mondly legfőbb ígérete, hogy segít a gyors memorizálásban, amelynek keretében a "szavak és tesztek speciális módon váltják egymást a hatékonyság érdekében", de az app nagy hangsúlyt fektet a napi haladásra és a barátokkal való versengésre is. Fejlődésünket szintlépéssel méri, illetve számolja, hogy mennyi percet töltöttünk el vele, hány új szót és kifejezést sajátítottunk már el. A feladatok között van párosító, szóösszerakó és feleletválasztó is, utóbbinál hangfelismerést is használhatunk. A leckék típusaiból létezik beszélgető és szókincset bővítő kurzus is, a folyamat végén pedig egy, az Oxfordi Egyetem segítségével létrehozott haladási teszt méri fel a megszerzett tudásunkat. Olyan témákban pallérozhatjuk nyelvérzékünket, mint a tömegközeledés, a nyelvtan és a vészhelyzetek, a napi leckék mellett heti kvízek, valamint havi kihívások is rendelkezésre állnak. A prémium verzióval még több tanfolyam feloldható, de ez legalább 2490 forintba kerül havonta. A VR-változat csak külön alkalmazással érhető el.

+ magyar felület, számos tanulható nyelv, változatos kurzusok
- nincs szintfelmérés, plusz tanfolyamok pénzbe kerülnek, kevés beállítás

StudyCat

Noha fokozatos felépítése miatt a Duolingót akár gyerekek is használhatják, a StudyCat már kimondottan a legfiatalabbakat célozza meg, hogy családi programmá válhasson a művelődés. A sajnos alapértelmezetten angol program napi 15 percnyi tanulást javasol, az első hónapban az alapokra hagyatkozva (mint a színek, az állatok és a testrészek), majd később egyre szélesebbre tárja az idegen nyelvű világot a tudásra éhes lurkók előtt. Az alkalmazásból létezik ingyenes és prémium változat is: előbbi korlátlan hozzáférést kínál a tartalmakhoz (több mint húsz témájú kurzust, közel kétszáz leckét, majdnem negyven dalt és ötszáznál is több szót/kifejezést), utóbbi egy lecsupaszított tanfolyam (két témájú kurzus, húsz lecke, négy dal és negyven szó/kifejezés). A tanfolyam elején eldönthetjük, hogy az ajánlott struktúrát követjük-e, vagy magunk állítjuk össze, de mindkét esetben olyan mókás módon zajlik a folyamat, mint a memória- vagy a párosító játék. Az app hangosan megismétli a szavakat, így segít a kiejtésben, de - részben a gyerkőcökre szabott rendszer miatt - ennél összetettebb szisztémát nem nyújt, felnőttként csak mérsékelten hasznosítható. A szülői eszközök között azért helyet kapott egy-két jó megoldás: van sötét mód és megosztási opció, választhatunk különböző nyelveket, és az angol is beállítható amerikai, illetve brit dialektusra.

+ gyerekeknek szánták, jól felépített struktúra, játékos tanulás
- az ingyenes változat fapados, angol, felnőttek számára kevésbé hasznos

Verdikt

Hogy pusztán az okostelefonos nyelvoktató alkalmazásokkal olyan eredményesen beszélhetünk, fordíthatunk és írhatunk-e angolul, mint egy hagyományos tanfolyam után, az négy app tesztjéből nehezen deríthető ki, az viszont kétségtelenül leszűrhető, hogy otthon is sokféleképpen tanulhatunk idegen nyelveket, és ehhez csupán egy mobilra van szükségünk. Magyar felületüknek és sokszínű leckéiknek köszönhetően nagyjából fej-fej mellett végzett a Duolingo és a Mondly, de amiért mégis előbbi érezheti magáénak a koronát, az a prémium modellje, mivel a Mondlyval ellentétben nem zár tartalmakat előfizetés mögé.

A harmadik helyezést a videókat felvonultató és a helyes kiejtés gyakorlására alkalmas Cake érte el, ennek felülete kevésbé átlátható és felhasználóbarát az előbbiekénél, de még így is hasznosnak bizonyul - pláne, ha kiegészítőként tekintünk rá. A sereghajtó a kicsik oktatását pajzsára emelő StudyCat lett, amelyet angol nyelvű felülete és meglehetősen fapados kialakítása száműzött az utolsó helyre. Összességében elmondható, hogy aki egy idegen nyelvet szeretne elsajátítani, az a Duolingóval jár a legjobban, de a Mondlyval sem tesz rossz lóra. A kettő együttes használata talán a legoptimálisabb.

Ha tetszett a cikk, akkor csapj le a 2021/01-es PC World magazinra, hiszen számos hasonló írást találsz benne, ráadásul hasznos szoftvereket és egy mókás teljes játékot is bezsebelhetsz vele. 

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.