Hirdetés

Ezekre kell nagyon figyelni, ha használt mobilt vásárolsz



|

Megfordult a fejedben, hogy használt okostelefont vásárolj? Ebben a cikkben összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat ahhoz, hogy a legjobb készüléket válaszd.

Hirdetés

Zavarba ejtően magas árszintekre kapaszkodott az utóbbi pár évben az okostelefonos piac; ha egy gyártó 300 ezer forintos címkét biggyeszt valamelyik topkészülékére, azon már meg sem lepődünk, hiszen a csúcsligában kénytelenek voltunk hozzászokni a nemritkán félmillió forintot is meghaladó kezdőárakhoz. A felső polcos mobilokhoz induláskor társított egyre nagyobb összegek magukkal húzzák a többi szegmenst is, így az 5G-s középkategória és a 4G-s csúcsliga mára nagyjából tökéletesen azonos árszinteken mozog. Nem csoda, hogy számos felhasználó inkább a használt termékek piacán néz körül először, ahol igazi kincseket foghat ki, ha a megfelelő helyről vásárol, méghozzá az eredeti kezdőár töredékéért.

Az sem elhanyagolandó, hogy egy hosszabb ideje forgalomban lévő típusnak már nem maradt takargatnivalója, az összes gyengesége és hiányossága napvilágra került, továbbá már az is világos, hogy ezekkel mihez kezdett vagy kezd a későbbiekben a gyártó.

A kalandozás a használt készülékek piacán ugyanakkor temérdek buktatót is rejt magában, ezért fontos, hogy alaposan tájékozódj a vásárlás előtt, ha pedig magánszemélytől szerzed be a készüléket, akkor ne félj miden szükséges információt (köztük több fényképet) kérni a kiszemelt mobilról. Összeszedtük, mi mindenre érdemes odafigyelned, ha másodkézből vásárolnál telefont, valamint mutatunk pár modellt is, amelyek mélyen a kezdeti áruk alatt remek vételként uralják a "mobilturkálókat".

Hirdetés

Boltból vagy magánszemélytől?

Az első és legfontosabb dilemmát a használt készülék vásárlásakor nem is feltétlenül a telefon kiválasztása jelenti, hanem az, hogy hol találod meg a legjobb ajánlatokat. Valószínűleg a magányszemélyeket is csoportosító piactereken földhözragadtabb számokkal találkozol, de nagyjából ez az egyetlen érv, ami az ilyen jellegű vásárlás mellett szól. Amennyiben úgy döntesz, hogy így szerzel be készüléket, mindenképp ellenőrizd az eladó profilját és korábbi eladásait, hogy megbizonyosodj megbízhatóságáról.

Továbbá törekedj a személyes átvételre, mert akkor még a tranzakció előtt ellenőrizheted a mobil állapotát, utalni pedig még a megbízhatónak tűnő eladóknak se utalj azelőtt, hogy a telefon már a kezedben pihenne. Ha jót akarsz magadnak, menj biztosra, és kössetek adásvételi szerződést, így elkerülheted, hogy a későbbiekben letiltásra kerüljön a telefonod. Ami a használt készülékekkel kereskedő boltok mellett szól, az az üzletek által a vásárlás során kötelezően kiállítandó számla. Amennyiben ettől ódzkodna az eladó, vedd intő jelnek, és azonnal lépj vissza az üzlettől. Különösen előnyös, amikor a kereskedés még néhány hónap garanciát is vállal a készülékekre (sőt felárért általában még ki is terjeszthető az időtartam), szóval ha néhány hét használat után a mobilod feladja, akkor gond nélkül visszaviheted.

Bolti vásárláskor is érdeklődj afelől, hogy minden komponenst az eredeti formában találsz-e meg a készülékben, vagy volt olyan, amit cserélni kellett. Ez az információ azért kiemelten fontos, mert így többek között azt is megtudod, ha egy esetlegesen romokból összeépített, új kijelzőt, új akkut és új tokozást kapott modellt tartasz a kezedben, amelynek például gond adódhat a panelminőségével. Természetesen mindezt akkor is ajánlott megtudakolnod, amikor magánszemélytől vásárolsz, hogy elkerüld az esetleges későbbi kellemetlenségeket.

Tartozék és dobozok

Noha a gyártók egy ideje előszeretettel kispórolják a telefonjukat tartalmazó dobozból a töltőfejet, a használtcikkpiacon böngészve választhatunk olyan készülékeket is, amelyekhez jár gyári adapter és USB-kábel. Ez már csak azért is fontos, mert a tapasztalat azt mutatja, hogy a gyártó által mellékelt komponensek hatékonyabban töltik az adott telefont, ezek hiányában pedig még akár az is bekövetkezhet, hogy az elvileg gyorstöltésre alkalmas mobilból nem tudod majd kihozni a maximumot. Magyarán, ha azt szeretnéd, hogy a néhány évnyi használatot követően már garantáltan napi rendszerességgel töltőért kiáltó eszközt a lehető legkevesebb ideig kelljen konnektorvégre kapcsolva hagynod, akkor bizony kelleni fognak az eredeti tartozékok. Az már jó előjel szokott lenni, ha az eladó jó állapotban megőrizte a gyári csomagolást, és azzal együtt hirdeti meg a portékát.

Ami a kiegészítőket illeti, sokáig szinte kötelező elem volt a készülék dobozában a headset, de manapság már ezt is kihagyják a gyártók a telefonok csomagolásából. Használt mobil vásárlásakor talán nem is feltétlenül szükséges ragaszkodni az előző tulajdonos által sűrűn igénybe vett, viseltes kiegészítőhöz, már csak higiéniai okokból sem. Nyilván kivételt tehetünk, ha a szóban forgó tartozékot sosem használták, tehát lényegében olyan, mintha új lenne, és így csomagolják extra ajándékként a meghirdetett telefon mellé. Gyakori, hogy az eladó a mobil tokját is hozzácsapná a csomaghoz, nehogy a nyakán maradjon, de ha mégsem tenne így, felesleges belőle ügyet csinálni, mert kizárt, hogy ne találnál az ízlésednek megfelelő borítást bármelyik modellre.

Problémás akku

A használt készülékek Achilles-sarka vitathatatlanul az üzemidő, mert bármennyire is bizonygatja az eladó, hogy keveset használta, nem tudhatod, milyen terhelésnek tette ki valójában a telepet. Ráadásul nem titok, hogy a tervezett elavulás miatt épp ez az egyik komponens, amelyik még gondos odafigyelés és minden elemében szabályszerű használat mellett is a legrövidebb idő alatt megadja magát. Szóval bármennyire is jó ajánlatnak tűnik az adott telefon, vásárlás előtt mindenképp tájékozódj afelől, hogy mekkora pluszköltséggel járna egy akkucsere. Amennyiben ugyanis a vásárlást követően azt tapasztalod, hogy viszonylag gyorsan merül a mobil, akkor ez a legegyszerűbb módja annak, hogy új életet lehelj az eszközbe (nem véletlen, hogy a szervizként is funkcionáló boltokat gyakran már a telefon adatlapján feltüntetik a vonatkozó információ).

Az egy évnél idősebb készülékek általában nagy valószínűséggel cserét igényelnek.

A kor meghatározásánál az adott típus megjelenési dátumát érdemes figyelembe venni, de még jobb, ha az eladó számlával tudja bizonyítani, hogy valójában milyen idős a termék.

Frissesség mindenek felett

Olykor-olykor néhány hete/hónapja debütált modellekkel is találkozhatsz a különféle használt készülékeket kínáló felületeken, a legtöbb meghirdetett telefon premierje óta azonban eltelt már legalább egy-két év. Ez elsősorban a rendszerfrissítések miatt lehet problémás, mert még a csúcskategóriás eszközök támogatása sem tart tovább két főverziónyi frissítésnél, ha Androidról van szó. És minél inkább távolodsz a prémium szegmenstől, annál inkább elkeserítővé válik a helyzet. Ha tehát a kiválasztott androidos mobilt még legalább néhány évig nyúznád, akkor járj utána, hogy milyen rendszerfrissítések érhetőek el hozzá.

Szintén ellenőrizd a gyártó korábbi telefonjai példájából kiindulva, hogy mekkora eséllyel kúszhat fel rá egy esetleges következő főverzió. Amennyiben az aktuális, 11-es rendszerig problémamentesen frissül a mobil, akkor számolhatsz azzal, hogy a jelen főverzióval egy-két évet még különösebb gond nélkül kihúzhatsz. Sőt, talán még az sem jelent tragédiát, ha 10-es maximális értéket látsz az elérhető Android OS adatlapján, de arról már lebeszélnénk, hogy ennél lejjebb merészkedj, mert félő, hogy belátható időn belül utolérnek az appokat érintő kompatibilitási problémák.

Nem véletlen, hogy eddig kizárólag a Google rendszeréről írtunk, mivel az Apple ökoszisztémájában más a helyzet. A sokkal komolyabb szoftveres támogatásnak és optimalizáltságnak köszönhetően még az öt-hat éve piacra dobott iPhone-ok is viszonylag magas áron értékesíthetők. Ha más körülmények nem szólnak közbe - például a 16 GB-os modellek egyre szűkösebbnek érződő tárhelye -, akkor még ennyi idővel a premier után is megérkezik a várva várt új OS a mobilodra.

Jelenleg még az iPhone 6S és az iPhone SE is a 14-es főrendszerig frissíthető (igaz, ezen a ponton le is zárul mindkettő életciklusa), ami azt jelenti, hogy egy 2015-ös telefont mind a mai napig úgy kaphatsz elő a zsebedből, hogy naprakész rendszer fut rajta. Ez pedig óriási fegyvertény, mert ebből az következik, hogy egy 2017-es iPhone 8 még várhatóan két évig kapja majd a frissítéseket, így szoftveresen garantáltan nem lesz vele problémád.

Kishibás maradhat?

Bizonyos, még elfogadható hibák akár jelentősen csökkenthetik a készülékek árát, de azt már neked kell mérlegelned, hogy hajlandó vagy-e felettük szemet hunyni. A használatból eredő sérülések nagy részét az eladók már a hirdetésben kiemelten kezelik. Mivel a legtöbb felhasználó üvegfóliával védi és tokban tartja készülékét, ma már nem törvényszerű, hogy egy éveken át nyúzott mobil zsebkarcokkal teli elő- és hátlappal fogadjon. Persze apróbb esztétikai sérülések így is előfordulhatnak - itt egy ütődés a hátoldalon, ott egy karc a kereten -, de ezek mind szembeötlőek, tehát már első látásra el tudod dönteni, hogy képes lennél-e együtt élni velük.

A törés már komolyabb ügy, ekkor érdemes elgondolkodni azon, hogy megéri-e a felújítási procedúra (általában nem), ha pedig valamelyik komponens működése nem kielégítő - az iPhone-ok paneljének cseréje után gyakran előfordul, hogy felmondja a szolgálatot a TouchID -, esetleg van valamilyen ismert típushibája a kinézett telefonnak, akkor keress inkább másikat, amelyikkel garantáltan nem lesz hosszabb távon semmilyen problémád.

Összességében tehát, ha körültekintően vásárolsz a használtcikkpiacon, a kellemetlen meglepetéseket elkerülve juthatsz kedvező áron igazán remek mobilhoz, egy kis ráfordítással (például az akkumulátor cseréjével) pedig még az élettartamot is jelentősen meghosszabbíthatod.

Ha eladnál

Nem csak vásárláshoz jöhetnek jól fenti tippjeink: ha tisztában vagy a felhasználói igényekkel, sokkal eredményesebben hirdetheted meg eladásra készülékeidet. Kiemelten fontos, hogy alaposan fotózd be a telefont, és már az adatlapon ismertesd esetleges hibáit, így a vásárló a hirdetés gyors átfutása során is érzi majd, hogy nincs rejtegetnivalód. Emellett az alaposság megkönnyíti a kommunikációt is, mivel a részletes bemutató elolvasását követően csak azok a potenciális vevők írnak majd rád, akik valóban szeretnének lecsapni az ajánlatodra (illetve elengedhetetlenül érkeznek majd a megrögzött alkuhuszárok is, ezért érdemes jelezni már a leírásban, ha ebből te nem kérsz).

A telefon árazása előtt gondosan szemlézd végig, hogy mekkora összegért kelnek el a hasonló készülékek, és a használt mobilokkal kereskedő üzletek áraira is vess egy pillantást, így elkerülheted, hogy túl olcsón, vagy ellenkezőleg, túl drágán kerüljön ki a piacra a telefonod.

A legjobb vételek:

Apple iPhone 8

Ahogy már említettük, az Apple készülékei jellemzően sokáig tartják az árukat, ezért egy néhány éves modell beszerzése még most is remek döntés lehet. A használtcikkpiacon is gazdag a választék ezekből a telefonokból, vagyis elmondhatjuk, hogy némi túlzással az ársávot is igényeid szerint lőheted be.

Adatok: 4,7" Retina IPS LCD-kijelző, 750×1334, Apple A11 Bionic, Apple GPU, 2 GB RAM, 7/12 MP elő-/hátlapi kamera, Wi-Fi 5, BT5, Lightning-csatlakozó, NFC, LTE, iOS 14.4.2, 1821 mAh, 148 g
Megjelenés: 2017 szeptember
Eredeti ár: 265 000 Ft
Használt ár (magánszemély): 65 000 Ft
Használt ár (bolt): 65 000 Ft

Samsung Galaxy S10

Formabontó változásokat hozott az S széria életében a 10-es Galaxy, tervezésekor már engedett a gyártó a nyomásnak, és a méretes felső kávát elhagyva, fúrt kijelzőre váltott. Ugyan a készülék 9-es Androiddal debütált, az aktuálisan legfrissebb 11-es rendszert is telepítheted rá.

Adatok: 6,1" Dynamic AMOLED-kijelző, 1440×3040, Exynos 9820, Mali-G76, 8 GB RAM, 10/12+12+16 MP elő-/hátlapi kamera, Wi-Fi 6, BT5, Type-C-csatlakozó, NFC, LTE, Android 11, 3400 mAh, 157 g
Megjelenés: 2019 február
Eredeti ár: 310 000 Ft
Használt ár (magánszemély): 90 000 Ft
Használt ár (bolt): 100 000 Ft

Huawei P30

A Huawei utolsó, teljes értékű Androidot futtató P szériás modellje mind a mai napig remek vételnek tekinthető, a használtcikkpiacon pedig bőven találsz eladó példányt ebből a készülékből. A P30-ra a Huawei legfrissebb EMUI rendszere is megjelent, így az új funkciókat is megkapod, GMS-támogatás mellett.

Adatok: 6,1" OLED-kijelző, 1080×2340, Kirin 980, Mali-G67, 6 GB RAM, 32/40+8+16 MP elő-/hátlapi kamera, Wi-Fi 5, BT5, Type-C-csatlakozó, NFC, LTE, Android 10, 3650 mAh, 165 g
Megjelenés: 2019 március
Eredeti ár: 250 000 Ft
Használt ár (magánszemély): 70 000 Ft
Használt ár (bolt): 80 000 Ft

LG Velvet

A mobilpiactól elbúcsúzik az LG, a már forgalomba került készülékeit azonban még jó ideig garantáltan támogatja. Ennek megfelelően a tavalyi Velvet - amelynek használt ára lényegében földbe állt - remek választás lehet, ha egy frissebb, akár néhány hónapos modellt szeretnél beszerezni.

Adatok: 6,8" P-OLED kijelző, 1080×2460, Snapdragon 845, Adreno 630, 6 GB RAM, 16/48+8+5 MP elő-/hátlapi kamera, Wi-Fi 5, BT5.1, Type-C-csatlakozó, NFC, LTE, Android 11, 4300 mAh, 180 g
Megjelenés: 2020 július
Eredeti ár: 199 990 Ft
Használt ár (magánszemély): 75 000 Ft
Használt ár (bolt): 99 900 Ft

Ha tetszett a cikk, akkor vásárold meg a 2021/05-ös PC World magazint, amiben még több ilyet találsz, ráadásul ajándékba adunk mellé értékes szoftvereket és egy PC-s játékot is. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.