Hirdetés

Ezért csúszik ennyit a Lollipop



|

Sajnos a Lollipop a legtöbb androidos készüléken még mindig várat magára.

Hirdetés

Az Android 5.0 Lollipop már nem tegnap mutatkozott be, azonban sajnos még mindig csak alig érhető el a robotos rendszert futtató készülékekre. Igaz, hogy egyes gyártók már novemberben elkezdték kiadni a legújabb rendszert, de a nyalókás Android a legtöbb készülékre a mai napig nem érhető el, és amelyikre mégis, ott is csak bizonyos országokban. De mi tart ilyen sokáig?

Hirdetés

A Google mobil operációs rendszerének az egyik legnagyobb baja az, hogy nagyon töredezett platformként van jelen; mivel minden egyes új verziót rengeteg időbe telik eljuttatni az okostelefonokra és a táblagépekre világszerte. A Lollipop nemrég még a statisztikákon sem jelent meg, de a legutóbbiak is csupán 1,6 százalékra tették a piaci részesedését. Mindez nem csak a felhasználókat idegesíti, hanem az appok fejlesztőit is, akiknek így az alkalmazásaikkal az Android több verzióját is ki kell szolgálniuk. 

 

Sokat kell rá várni

 

Miért tart ilyen sokáig?

Amikor a Google elkészíti egy új verzióját a mobilos rendszerének, akkor egy nyilvános kiadás következik. Ez azt jelenti, hogy a rendszer forráskódját közzéteszik az Android Open Source Project számára, ami általában egybekötődik a következő Nexus készülék bemutatójával. 

A nyilvános közzététel után a mobilok gyártói is elkezdik teszteli a rendszert, együtt a telekomszolgáltatókkal és más cégekkel. A folyamat régiónként változik, de ha végeztek, a felhasználók megkapják a frissítést. 

 

Az HTC nem tudta tartani a 90-napos ígéretét

 

Miért kapja meg más hamarabb?

Egyesek viszonylag hamar hozzájutnak a frissítésekhez, míg másoknak hónapokat kell várni ugyanarra. Mindennek a hátterében a különféle tesztelések állnak. Ezek keretében a frissítést csak a felhasználók egy kis csoportja számára teszik elérhetővé, majd folyamatosan monitorozzák a teljesítményeket és ellenőrzik a felhasználói visszajelzéseket. Ilyenkor jönnek rá, hogy van-e valamilyen hiba még a szoftverben, amit egy nagyobb megjelenés előtt illene javítani. 

Néha a tesztet nagyobb táborra is kiszélesítik, majd ha végeztek, akkor az adott országban az összes adott modell tulajdonosa számára kiadják a frissítést. A különböző szoftververziókat értelemszerűen külön, ráadásul készülékenként kell tesztelni, ami még tovább tolja a megjelenéseket. A telekomszolgáltatók mindennek a tetejébe csak ezután kezdik el a teszteléseket, hogy megtudják, a frissítések megfelelnek-e a saját elvárásaiknak. 

 

Még a Motorola is késésben van

 

A telekomcégek követelményei régiónként és vállalatonként változnak, de gyakran laborteszteket is végeznek, ami hetekbe, hónapokba telik. Sokszor a régebbi készülékeknél extra munkára is szükség van annak érdekében, hogy a gyengébb hardveren jó teljesítményt nyújtson egy újabb rendszer. Ugyan a Google a Lollipopnál már hamarabb kiadta a fejlesztői előzeteseket, de a Lollipop általánosságban még mindig várat magára. 

 

Figyelembe véve a sok gyártót, telekomcéget és készüléket, az összes androidos kütyü frissítése nagyon hosszú és időigényes folyamatnak ígérkezik. Sajnos sok választása nincs annak, akit ez zavar: vagy átvált az Apple iPhone-jára, vagy egy újabb, modernebb androidos készüléket választ, és türelmesen várja a nyalókás Androidot. 

Nektek milyen okostelefonotok van jelenleg?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.