Hirdetés

Felpörgetett mobileszközök: Android-gyorsítás

|

Kezd ellustulni a kis zöld robot? Megmutatjuk, mi kell ahhoz, hogy újra a régi formáját hozza.

Hirdetés

Lehetett akármilyen drága, tartalmazhatja a legújabb sokmagos processzort, sőt akár több gigabájtnyi RAM is kerülhetett érintőképernyője mögé az aktív használat során, bizony tapasztalni fogjuk, hogy androidos készülékünk egyre lomhábban reagál érintésünkre, néha másodpercekig gondolkodik egy-egy applikáció elindításakor, és előfordulhat, hogy mindenféle előzetes figyelmeztetés nélkül lefagy vagy újraindul. Ilyen esetben szinte biztosak lehetünk abban, hogy kis zöld droidunk nem kapta meg a kellő odafigyelést részünkről. Az egyre univerzálisabbá váló mobileszközök és a rájuk írt operációs rendszerek ugyanis nagy testvéreik néhány kevésbé előnyös tulajdonságát is örökölték. A folyamatos karbantartás és a készülék komponenseinek monitorozása mára androidos eszközeinken is elengedhetetlenné vált. A folyamatos applikációinstallálások, a nem megfelelően eltávolított programok, illetve a non-stop böngészés során keletkezett memóriaszemét pedig – ha nem vigyázunk – könnyedén megkeserítheti életünket. Szerencsére minimális odafigyeléssel és alkalmankénti tisztogatással könnyedén megelőzhetjük a lassulásokból, akadásokból adódó kellemetlenségeket.

Hirdetés

Beépített módszerek

Szerencsénkre ahogy a Windowsnál, úgy a Google rendszerénél sincs szükségünk külső alkalmazásokra az alapvető tisztítási feladatok eléréséhez, a natív appok között is találhatunk kellően hasznos funkciókat. Mindig ügyeljünk arra, hogy a programokat megfelelően zárjuk be, hiszen ha gyorsítótárában eltárolja őket a készülék, egy idő után felhalmozódnak ezek a tulajdonképpen csak minimalizált alkalmazások, melyek szépen lassan felemésztik memóriánkat. Hogy megszabaduljunk tőlük, a készülék Home gombját kell hosszan lenyomnunk, és az itt tárolt programok máris láthatókká válnak. Törlésükhöz mindössze egy laza ujjmozdulattal toljuk le a képernyőről a nem kívánt appokat.

Okoskészülékünk valószínűleg egyik legtöbbet használt programja a böngésző. Ebből adódóan jelentős szemét halmozódhat fel használatával, amennyiben nem tartjuk folyamatosan tisztán. A gyorsítótár rendszeres ürítése létfontosságú lehet az OS stabilitásának megőrzéséhez. Emellett az előzmények törlésével is levehetünk egy kis terhet készülékünk válláról.

 

Szintén fontos, hogy a rendszert néhanapján indítsuk újra, hisz egy restart sok olyan, a háttérben megbúvó szolgáltatástól is megszabadíthat minket, amelyeket egyébként csak a futtatott alkalmazások közötti hosszas kutakodás során találhatnánk meg. Emellett figyeljünk arra is, hogy a folyamatosan bekapcsolt Wi-Fi, Bluetooth, illetve GPS is jelentősen megcsapolhatja a készülék erőforrásait, éppen ezért ha nincs rájuk szükségünk, érdemes őket kikapcsolni.

Külső segítség

Persze nem kell kizárólag az Androidba épített megoldásokhoz ragaszkodnunk, hisz a Play Áruház számtalan – legtöbb esetben ingyenes – alkalmazást kínál, melyek segítségével pillanatok alatt a friss rendszerrel megegyező gyorsaságú felület varázsolható készülékünkre. Azonban érdemes odafigyelnünk arra, hogy ezek közül mit választunk, hisz egy mindenre képes, ám rosszul megírt (de azért folyamatosan futó) szolgáltatást kínáló csomag helyett olykor érdemesebb egy specifikált feladat ellátására képes szoftvert választanunk.
Vírusirtó telepítése is szükséges lehet a rendszer optimális működésének megőrzéséhez, ezzel szintén kiküszöbölhetjük a fertőzések okozta lassulásokat – az újság mellé ajándékba adjuk például az Eset Mobile Security programot (részleteket lásd a 9. oldalon). Használatukkal akár kettős diadalt is arathatunk, hisz néhány kártevőirtó szoftver rendelkezik optimalizációs funkciókkal is. A szemközti oldalon összegyűjtöttünk néhány applikációt, melyek hasznunkra válhatnak, ha telefonunk kezdeti sebességét kívánjuk visszaállítani.

A hat legjobb Android-karbantartó

All-In-One Toolbox

Az All-In-One Toolbox egy ingyenes, ennek ellenére rengeteg funkciót tartalmazó rendszeroptimalizáló szoftver. Könnyen átlátható, grafikonokkal borított – magyar nyelvű – felhasználói felülete azonnali rálátást enged bent ketyegő erőgépünk aktuális állapotára. Készítői egyklikkes optimalizálási képességgel is felvértezték az appot, így a szükséges tisztogatások elvégzéséhez mindössze a kisujjunkat kell mozdítanunk. Az összesen 29 eszközből álló programcsomag szinte már egy számítógépes optimalizáló szoftver képességeivel vetekszik.

Clean Master

A Clean Master nevű program segítségével gyors rendszertisztítást hajthatunk végre. A nyitóképernyő statisztikáin túljutva elindíthatunk egy gyorselemzést, melynek során megszabadulhatunk az appok törléséből hátramaradt fájloktól, az elavultnak számító alkalmazásoktól és az összes memóriában tárolt szeméttől. A programmal települ egy toolbar az egyklikkes optimalizációs funkciók gyors eléréséhez, illetve egy kis widget a memória felszabadításához. Ez utóbbi egy jópofa animációval lövi ki a RAM-ot feleslegesen stoppoló alkalmazásokat.

Advanced Task Manager

A kis méretű app segít szelektálni a rendszer optimális működésének szempontjából szükségtelen, feleslegesen futó alkalmazásokat, melyek bezárásával jelentős memóriát szabadíthatunk fel a további munkánkhoz. A programmal települő apró, droidalakú widget főképernyőre helyezésével felgyorsíthatjuk a takarítási folyamatot, így ha tisztaságra vágyunk, az mindössze egyetlen érintésünkbe kerül. Sajnos az ingyenességért „fizetnünk” kell: a szoftver felületén (aktív netkapcsolat mellett) néha zavaró reklámok jelenhetnek meg.

ESET Mobile Security

A mobilos vírusok szaporodása miatt mindenképp érdemes beszereznünk egy kártevőirtásra szakosodott szoftvert, és erre a feladatra az ESET mobilvédelme tökéletes választás lehet, melyhez olvasóink ingyen hozzáférhetnek. Az instant vírusvadászat mellett a program közreműködésével szűrhetjük hívásainkat és üzeneteinket is. Ezen kívül az appoknak biztosított hozzáférési jogokat is szerkeszthetjük, így ha egy szoftver túl sok információhoz kapott elérést, az ESET terméke azonnal jelez. Sajnos külön optimalizáló funkciókat nem, de saját feladatkezelőt kapunk.

AVG Cleaner

Az AVG Cleaner használatával könnyedén kiirthatjuk memóriánkból a rátelepedett felesleget. A négy menüpontot kínáló főképernyőről a szoftver egy-egy modulját érhetjük el, melyekkel tisztává varázsolhatjuk böngészőnket, megszabadulhatunk a RAM-zabálóktól, illetve felesleges üzeneteink és hívási előzményeink is eltávolíthatókká válnak. A negyedik funkció segítségével automatizált folyamatként mennek végbe a javasolt törlések. Sajnos a program nem jeleníti meg magyarul instrukcióit, ám használatához csak minimális nyelvtudás szükséges.

1Tap Cleaner

Mint a neve is mutatja, ezt a szoftvert is egykattintásos memóriafelszabadításra alkották. A program installálásával lehetőségünk nyílik egy közös felületről eltüntetni a gyorsítótárazott alkalmazásokat, a böngészőszemetet, illetve megszabadulhatunk üzeneteinktől és a hívásnaplótól is. A funkciók elérését egy teljesen magyar nyelvű menü segíti, ami remek felépítése mellett még skinelhető is. A programnak megadhatjuk azt is, hogy bootoláskor automatikusan radírozza le a böngészési előzményeket vagy híváslistánkat.

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.