Hirdetés

Hivatalos a Nokia E6 és X7, újítások a Symbianben



|

Egy üzleti és egy multimédiás célokra szánt mobilt mutatott be a vállalat, mindkettő Symbian Annával érkezik.

Hirdetés

Rövid időn belül második alkalommal találkoztunk a Nokia hazai szakemberivel - nem olyan régen az E7 piacra kerülése kapcsán (teszt hamarosan), ma pedig két új készüléket mutattak be. Úgy tűnik, a Nokia tartja magát ahhoz a jóslathoz, miszerint csak idén 40 új mobilt fog piacra dobni, amit hazánkban meg is kezdtek az E6-al és az X7-el. A két telefonnal együtt debütált az a rendszer is, mely szerint mostantól kezdve minden Symbian frissítés egy-egy női nevet visel majd magán.

 

Symbian Anna és az X7

 

Így üdvözölhettük ma a Symbian^3 Anna kiadását, amit korábban még a prózai PR2.0-ként emlegettünk. Az Anna több érdekes, régóta várt újítással érkezett, amelyek közé tartozik a megújított ikonkészlet (lekerekítettek, divatosak, színesek), az álló formátumú, virtuális QWERTY billentyűzet, a felgyorsított, gyorsgombokkal felszerelt böngésző, valamint a frissített Ovi Maps. A Symbian Annát hamarosan, még ebben a negyedévben megkapják a Nokia N8, C7, E7, C6-01 modellek is.

 


E6 üzleteléshez

 

Az E6 egyértelműen a Nokia E71 és 72 által felállított termékvonalat viszi tovább, sőt, mivel az E72 még a mai napig piacon van, az E6-ot e fölé fogják pozícionálni és jó alternatíva lesz annak, aki az E72-t lecserélné. Az E6 esetében (is) nagyon figyeltek arra, hogy jó minőségű, strapabíró anyagokból álljon össze a készülékház, ennek megfelelően a hátlap rozsdamentes acélból készült, és a többi műanyag rész is jó tapintású. A kijelző az egyik legérdekesebb része ennek a modellnek, hiszen a 2,46 hüvelykes, 640 x 480 képpont felbontású, fektetett állású panel 326dpi pixel sűrűséggel rendelkezik. Mindez azt jelenti, hogy az aránylag kisméretű felületen sok információ jelenik meg (ez főleg netezés közben jöhet jól), az ikonok, illetve a menüelemek grafikája pedig túlzás nélkül szemet gyönyörködtető.

 

 

 

 

Az E6 már alapból megkapja a frissített Symbiant, a szövegbevitelhez pedig egy kiforrott, a korábbi telefonok esetében már bizonyított teljes QWERTY billentyűzet jár. Újdonság az is ebben a termékkategóriában, hogy a kijelző érintés érzékeny, ami azt jelenti, hogy felváltva használhatjuk a hüvelykujjunk a billentyűzet és a kijelző kezelésére. Rövid próbánk során a rendszer rendkívül gyorsan, gondolkodás nélkül reagált minden mozdulatra, parancsra, amitől a Nokiák esetében az utóbbi időben elszoktunk, másrészt ez még mindig nem a végleges szoftver. Az E6 a második negyedévben érkezik meg a hazai piacra információink szerint 345 eurós áron, ami átszámítva most 90 ezer forintos árat jelent.

 

E6 termékjellemzők:

 

Méretek: 115,5 x 59 x 10,5 mm
Tömeg: 133 g
TFT érintőképernyő, 640 x 480 pixel, 2,46 col
QWERTY billentyűzet
3.5mm jack
Belső memória: 8 GB, 256 MB RAM, 1 GB ROM
microSD (max.32GB)
3G HSDPA 10.2Mbps, HSUPA 2.0Mbps
Wi-Fi 802.11 b/g/n
Bluetooth 3.0
microUSB, USB On-the-go támogatás
8 megapixeles, fixed fókuszos, dual-LED vakus kamera
Videó: 720p@25fps
Symbian Anna OS
Színek: fekete, fehér, szürke
Li-Ion 1500 mAh akku


X7 szórakozáshoz

 

A másik, ma bemutatkozó Nokia készülék az X7, aminek betűjeléből már sejthető, hogy multimédiában, zenelejátszásban, játékban lesz erős a készülék. Ezekre rímel a 4 hüvelykes, AMOLED kijelző, ami várhatóan jó partnere lesz a mozgóképeknek és a fotóknak és valószínűleg a strapát is bírni fogja, mivel Gorilla üvegből készült (ez igaz az E6-rs is egyébként). Az AMOLED hatását mi is éreztük, hiszen ez a panel - szokásához híven - szinte ledönti az embert a vibráló színeivel és harsányságával. Az N8 és E7 esetében már megszokott módon alul egyetlen gomb áll rendelkezésre, a hátlap pedig itt is fémből készült, csak éppen sokkal elsöprőbb, brutálisabb módon, mint az E6 esetében. A hardver nagyon egyben van, aminek - többek között - itt is az az oka, hogy a hátlap nem levehető, vagyis az akkumulátort házilag nem lehet cserélni.

 

 

 

 

A sarkoknál lecsapott dizájn még jobban erősíti az N8-nál már elkezdett „űrhajós kialakítást". A rések, rostélyok egyébként nem rendelkeznek funkcióval (mi elsőre hangszóróra tippeltünk), mindössze azért vannak ott, hogy jól nézzenek ki. Az új symbianes ikonkészlet ezen a kijelzőn még látványosabb, és valószínűleg a továbbfejlesztett böngésző is nagyobb élmény lesz majd, mint korábban. Az X7 ára a ma kapott információk szerint 370 euró körül fog mozogni, ami kb. 100 ezer forintnak felel meg.

 

X7 termékjellemzők:

 

Méretek: 119,7 x 62,8 x 11,9 mm
Tömeg: 146 g
AMOLED kapacitív érintőképernyő, 360 x 640 pixel, 4.0"
Gorilla glass panel
Távolság- és gyorsulásérzékelő
3.5mm jack
256 MB RAM, 1 GB ROM (8 GB-os microSD-vel érkezik)
HSDPA, 10.2 Mbps; HSUPA, 2 Mbps
Wi-Fi 802.11 b/g/n
Bluetooth 3.0 (A2DP)
microUSB 2.0 (USB On-the-go támogatás)
8 megapixeles kamera, fix fókusz, dual-LED vaku
Videó 720p@25fps
Symbian Anna OS
680 MHz ARM 11 processzor, Broadcom BCM2727 GPU
Sztereó FM rádio
GPS (A-GPS)
Li-Ion 1300 mAh akkumulátor

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.