Hirdetés

Hivatalos az Ice Cream Sandwich



|

Ezen felül elkészült még az Android 3.1 is, bétázik a felhő alapú zenetár, és filmekkel bővül a Market.

Hirdetés

Nem unatkoztak a Google előadói a tegnap indult I/O 2011 konferencián, a legfontosabb bejelentésnek talán az Android Ice Cream Sandwich tekinthető. A jelenleg ismeretlen verziószámú, az év végén érkező robotos operációs rendszer a korábbi ígéretekhez hűen egyesíteni fogja a mobilos Gingerbread, és a tabletes Honeycomb vonalakat, amely jót fog tenni a töredezett platformnak.

 


Utóbbi gondolathoz kapcsolódik még egy szintén fontos lépés megtétele: a Google létrehozott egy mobilgyártókból és szolgáltatókból álló szövetséget, amely tagjai vállalták, hogy a piacra dobott készülékeiket 18 hónapig mindenképp támogatni fogják, amennyiben azok hardveresen képesek futtatni az aktuálisan legújabb Androidot. A csoport tagjai közt megtalálható a HTC, a Motorola, az LG, a Samsung, a Sony Ericsson, a Vodafone, és a T-Mobile is.


Az Android 3.1 operációs rendszer számos fontos újítást hozott: átméretezhetővé váltak például a kezdőképernyőkön található widgetek, és a kifinomultabb erőforráskezelésnek hála csökkent a szoftver válaszideje. A Wi-Fi kapcsolatot használó alkalmazások már kikapcsolt kijelző mellett is működhetnek, amely többek közt zenehallgatáskor jöhet jól.

 


Az új Honeycomb több alkalmazása komolyabb ráncfelvarráson esett át, a leginkább látványos újítás a lenti képen is látható navigációs panel a webböngészőben. Természetesen a háttérben dolgozó WebKit motort is frissítették a Google programozói, innentől kezdve támogatja a 3D CSS-t, az animációkat, és persze a HTML5 „video" címkéje sem okoz már fejtörést a szoftvernek. Fontos újítás, hogy a böngésző külső beépülői közvetlenül hozzáférhetnek a futtató eszköz grafikus lapkájához, a hardveres gyorsítás előnyeit nem szükséges ecsetelni.


Szokás szerint számos új API került a robotba, a legfontosabb talán az USB-s perifériák tisztességes támogatása: az Android 3.1-től szinte bármilyen billentyűzet, egér, játékvezérlő, külső háttértár, digitális kamera, és hasonló eszköz használható az operációs rendszerrel. Emellett fontos újítás még az Android Open Accessory API is, amely segítségével könnyedén lehet komplex kiegészítőket működésre bírni az androidos kütyükkel.

 


Az Android 3.1 első körben a verizonos Motorola Xoomra vált már tegnap elérhetővé, a hazánkban forgalmazott modellekre nem tudni, hogy mikor érkezik meg a frissítés. Jó hír, hogy az operációs rendszer hamarosan a Samsung Galaxy Tab 10.1-en is tiszteletét teszi.


A cikkben eddig említett újdonságokon felül két fontos szolgáltatással bővült még a keresőcég ökoszisztémája: egyrészt az Android Marketről előfizetéses alapon filmek is kölcsönözhetőek, másrészt hivatalos lett a Google Music.

 


Utóbbi az Amazon Cloud Drive kihívója, háttértár a meglévő daloknak. A Google Music Windows-os, Mac-es, és androidos (2.2+) klienssel is rendelkezik, a felhőben tárolt dalok szinkronizálhatóak az eszközök közt, és a Groovesharkhoz hasonlóan webes felületén keresztül is lehet hallgatni a számokat.


Jelenleg mindkét szolgáltatás csak az Egyesült Államokban élő felhasználók számára érhető el, a nemzetközi debütálásuk a közeljövőben várható. A kölcsönzőnél a legolcsóbb film 1,99 dollárba kerül és 30 napon keresztül nézhető, míg a Music a béta időszak ideje alatt ingyenesen lesz használható, utána még meglátjuk.

 


Végszóként következzen néhány érdekes statisztika: napi szinten 400 ezer új androidos készülék kerül aktiválásra, eddig összesen 100 millió egységet vettek használatba a vásárlók. A Google-nek összesen 36 OEM partnere van, akik 112 országban 215 szolgáltatónál 310 készüléket dobtak piacra. Az Android Marketről 200 ezer szoftver tölthető le, a regisztrált fejlesztők száma 450 ezer, és a boltból való letöltések száma már 4,5 milliárdnál jár.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.