Hirdetés

Hordozható mini 3G-s HotSpot teszt



|

A Novatel MiFi-vel bárhol kedvünkre oszthatjuk meg mobil internetünket, ráadásul még konnektor sem kell hozzá! Tesztlaborunkban a világ első intelligens HotSpotja!

Hirdetés

A mobilinternet hazánkban rendkívül nagy népszerűségnek örvend, azonban többnyire csak egyetlen gépen élvezhetjük a vezeték nélküli áldást -- azon, amelyikre a szolgáltató által adott modemet csatlakoztattuk. Mint a vezetékes szélessávú kapcsolatok hajnalán, az internetmegosztás új erőre kaphat a mobilinternet megjelenésével, de ezzel könnyen elveszheti a totális vezeték nélküliséget, hiszen a routerként funkcionáló 3G-s eszközöknek tápellátásra van szükségük, tehát ez máris helyhez köt bennünket.

mifi_1.jpg



A Novatel MiFi 2352 ezt a problémát próbálja meg áthidalni, ugyanis beépített akkumulátorral rendelkezik, tehát működéséhez nem szükséges konnektoros tápellátás, kedvünkre hordozhatjuk ide-oda. A MiFi tehát egy akkumulátoros 3G modem (tehát a SIM kártyát is ez az eszköz fogadja/kezeli) és router, mely az általa létrehozott 802.11b/g szabványú Wi-Fi hálózaton osztja meg a kapcsolatot maximum öt Wi-Fis eszköz között (ez lehet telefon, PDA, Playstation, számítógép vagy bármi, ami Wi-Fin kommunikál).

 

 

mifi_2.jpg

 

 

A fekete színű házba bújtatott Novatel vezérlő és akkumulátor egy apró és könnyű mobiltelefon méretével vetekszik. Sőt, a SIM kártyát is úgy kell behelyezni, mint bármely mobiltelefonnál: a hátlap és akkumulátor eltávolítása után a bölcsőbe kell csúsztatni SIM kártyát, majd visszatenni az akkut és a hátlapot.


Maga a vezérlő minden jelenleg ismert és elterjedt átviteli szabványt ismer, ami konkrétan azt jelenti, hogy 900/1900/2100 megahertzes hálózaton képes HSUPA/HSDPA, valamint 850/900/1800/1900 megahertzen GPRS/EDGE átvitelre. A MiFi tudástára nem merült ki a HotSpot funkcióban, ugyanis a vezérlő GPS-vevőként is funkcionál, plusz microSD kártya fogadására is alkalmas (16 gigabájtig), amivel a MiFi képes NAS (hálózati adattároló) funkciókat ellátni.

 

mifi_3_1.jpg

 

 


A Wi-Fi vezérlő, mint említettük, 802.11b/g szabványú, ismeri a WEP, WPA és WPA2 titkosítást (TKIP és AES kódolással), a MAC szűrést, SSID elrejtést, így illetéktelenek biztosan nem tudnak hálózatunkra csatlakozni. A tipikus router funkciók sem maradtak ki a MiFi-ből, lehetőségünk adódik port átirányításra, portok szűrésére (így egyes szolgáltatások tiltására is). Az IP címek kiosztása DHCP-vel történik, manuális beállításra sajnos nincs lehetőség.


A házon az állapotjelző funkcióját ellátó ki- és bekapcsoló gombon felültaláltunk még egy Wi-Fi állapot visszajelző LED-et valamint egy micro USB csatlakozót és egy MicroSDHC kártyának fenntartott helyet. Előbbire csatlakoztatható a hálózati töltő és szintén ezen csatlakoztatható a MiFi közvetlenül a számítógéphez, ha 3G modemként szeretnénk használni (ilyenkor a Wi-Fi és router funkció nem működik!).


Kíváncsi mire képes a Novatel MiFi HotSpot és mennyibe kerül? Lapozzon!

 

 

A telepítés rendkívül egyszerű, de erre csak akkor van szükség, ha USB-s 3G modemként akarjuk használni. Ilyenkor nincs más teendő, mint a PC vagy MAC USB portjára csatlakoztatás után végigmenni a telepítő lépésein és megadni a szolgáltató APN-jét. Sajnos tapasztalataink szerint 64-bites Windows Vista és Windows 7 (32- és 64-bites egyaránt) alatt ne próbálkozzunk a telepítéssel, mert hiába települ a MobiLink 3 szoftver hibátlanul, a Qualcomm meghajtó hiányában ugyanis a MiFi-t nem tudjuk elérni, csak Windows XP alatt, ahol minden problémamentesen zajlik. Ugyanakkor Wi-Fi-n csatlakozva minden tökéletesen működik és a konfigurációról sem kell lemondanunk, erre ugyanis a webes felületen adódik lehetőség, mint bármely más router esetében.

 

mifi_menu_1_k.jpg
 

 


Az átviteli sebességet is megmértük, Vodafone kártyával HSUPA hálózaton, Budapesten kívül maximum 5,5 megabites letöltést és 2 megabites feltöltést mértünk 45-140 ezredmásodperces ping mellett, ami hazai körülmények között jó eredménynek számít. Hozzá kell tennünk, az elérhető sebesség nagyban függ a szolgáltatótól, a cella kihasználtságától és számos egyéb tényezőtől, de a mért eredmények alátámasztják, hogy a MiFi valószínűleg képes az elméleti maximum sávszélesség elérésére a megfelelő hálózaton. 


A Wi-Fi hatótávolságára a gyártó 10 métert ad meg, a gyakorlatban mi ennél messzebbre is el tudtunk távolodni, habár túl messzire sem érdemes menni, különben az átviteli sebességben a Wi-Fi lesz a korlátozó tényező, nem pedig a 3G-s hálózat.

 

mifi_menu_2_k.jpg
 

 


Az 1530 mAh kapacitású Li-Ion akkumulátor feltöltése négy óráig tart és felhasználás függvényében négy órát bír egyetlen feltöltéssel, ha csak egyetlen kliens csatlakozik hozzá. A 4 órás készenléti idő nem tűnik soknak, gyakorlatilag a notebookok átlagos üzemidejét tekintve elegendő, de 4-5 gép esetén már korlátozó tényező az akkumulátor kapacitása. Hozzá kell tennünk, hogy a MiFi működés közben könnyen felmelegszik, így a hő formájában keletkező veszteség is jelentős, ám ezen csak a beépített vezérlő gyártástechnológiai fejlesztése segítene. A menüben egyébként megadható, hogy akkumulátorról működtetve hány perc után kapcsoljon ki az eszköz, ha épp nem használja senki.


A MiFi előnye viszont a mérete, ebből adódóan rendkívül könnyen hordozható és szükség esetén bevethető pár órára, ha nincs konnektor a közelben, de több gép akar csatlakozni a hálózatra -- ha pedig találunk egy konnektort, akkor határtalanul internetezhetünk. Iskolában, rögtönzött tárgyaláson, könyvtárban és még számos helyen (ahol nincs nyilvános Wi-Fi, de lehet konnektort találni) használhatjuk ki a Novatel MiFi HotSpot előnyeit.

 

dijak_2009_technologiai-web.jpg

 

Novatel MiFi 2352

 

 

A kártyafüggetlen Novatel MiFi 2352 a forgalmazó mobilx Hungary Kft. webshopjában bruttó 62375 forintért rendelhető meg, de egyes mobilszolgáltatóknál is megvásárolható hűségnyilatkozattal, körülbelül 35 ezer forintért.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.