Hirdetés

Huawei Ascend G750 - Nyolc mag elég a sikerhez?

|

Péklapát méretű kijelző, dupla-SIM foglalat és nyolcmagos CPU. A Huawei szerint ez az út a sikerhez.

Hirdetés

A kínai Huawei céget talán már nem kell bemutatnunk, rengeteg jó ár/érték arányú készülékkel van jelen az európai piacon is, és itt most nem csak az olcsóbb és szerényebb tudású készülékekre kell gondolni, a gyártó a felsőbb kategóriákban is képviselteti magát. Gondoljunk csak a 4 milliós példányszámban elkelt P6-ra, valamint a korábban nálunk is vendégeskedő 4G LTE-képes Ascend P7-re, ami nem is olyan régen kapott egy EISA-díjat. A zsűri ezt a modellt választotta a 2014-es év kedvező árú mobiltelefonjának. Ezek után kíváncsiak voltunk, hogy a külföldön Honor 3X néven futó - itthon csak Ascend G750 - mire lesz képes. A képlet itt is a szokásos, de a Huawei most nem a felső kategóriát célozza meg, helyette a jó ár/érték arányra és az ebből kihozható legerősebb hardverkiépítésre koncentrál.

Hirdetés


Phablet vagy óriásmobil?

A G750 első ránézésre egy tipikus phablet, ami nincs is messze a valóságtól, hiszen tényleg feszegeti az óriásmobil kategória legalját. Az 5,5 hüvelykes készülék nem kicsi, főként azoknak lesz jó választás, akik kedvelik a nagyobb kijelzőt és ezért cserébe hajlandóak lemondani a félkezes használatról. A 149,5 x 77,4 x 8,9 milliméteres műanyag házhoz picit több mint 160 grammos tömeg társul, de ebben a méretkategóriában ez még pont ideálisnak mondható. Ekkora kiterjedésben már ritkán alkalmaznak a gyártók fémházat, ezért itt is csak műanyag borítást kapunk a pénünkért. Ezzel egyébként nem is volt különösebb problémánk, tetszett a kialakítás minősége is. Igényes az anyaghasználat, nincs az a tipikus kopogós műanyag hatás, ami miatt nem szívesen érünk a készülékhez. Strapabíró, recsegésmentes, masszív összeszerelés jellemzi, sőt még azt is gond nélküli kibírja, ha véletlenül ráülünk. A hátlap egész igényes, bőrszerű hatást kelt, gyakorlatilag a G750 simán elmenne üzleti mobilnak is.

A készülékház elegáns és vékony megjelenésű 

Átgondolt külső, dupla-SIM

A kezelőszervek itt sem okoznak túl nagy meglepetést. A G750 elején, közvetlenül a kijelző fölött találjuk a távolság- és fényérzékelő szenzorokat, valamint az állapotjelző ledet, az 5 megapixeles optikát és a hangszórót. A három klasszikus érintésérzékeny háttérvilágítás gombot is megkapjuk, pont úgy, mint a jobb oldalon található be- és kikapcsoló gombot, valamint a hangerőszabályozó billentyűt. A készülék alján a szokásos microUSB 2.0 csatlakozó, felül pedig a 3,5 mm kisjack lapul.

A már említett bőrhatású hátlapra került a 13 megapixeles, autofókuszos kamera, a ledes segédfény, valamint a plusz hangszóró is. Az Ascend G750-est szétbontva meglepően nagy aksira bukkanhatunk. A 3000 mAh kapacitású, kivehető akkumulátor elsőre bíztató, de végül az egy-másfél napos üzemidőt csak átlagosnak találtuk. Érdekes megoldás a dupla SIM-foglalat, amiből az egyik microSIM-et kezel, a másik viszont csak hagyományos méretet képes befogadni. Persze akkor sincs baj, ha egyszerre két microSIM-et szeretnénk használni, körülbelül egy ezresért beszerezhetünk hozzá megfelelő átalakítót.

A hátlapot is igényes kivitelezés jellemzi, már-már bőrszerű hatás nyújt

5,5 hüvelyk, 267 ppi

A Huawei Ascend G750 nem a felső kategóriás csúcsmobilok babérjaira pályázik, ezt már az alkalmazott kijelzőn is látni lehet. A 720-ps IPS panel alacsony felbontású, de véleményünk szerint az 1280 x 720 pixel még pont elfogadható ebben a méretben. A 267 ppi érték egy iPhone 5s-hez képes (326 ppi) persze gyengébb, de ne felejtsük el, hogy ez a készülék nem is került kétszázezerbe. Cserébe viszont a panel betekintési szögei nagyok kedvezőek, oldalról sem változik sokat a kép, valamint a fényerő is kellően magas. A színeket is rendben találtuk, a képe eléggé élénk és kontrasztost, túlzott szaturációt sem tapasztaltunk.

A fizikai kialakítás tehát jó, a kijelző is rendben van, rendszerint ilyenkor szokott jönni a de szócska. Itt ez elmarad, hiszen a belseje is egész korrekt, érezhetően hardveresen is próbálták belepréselni a maximumot. Már ami a szolid, 85 ezres büdzséből kihozható. A nyolcmagos, 1,7 GHz-es Cortex-A7 használata mindenképpen dicséretes, ettől és a 2 GB RAM-tól érezhetően fürge és akadásmentes az Android. A grafikus gyorsításért egy Mali-450MP4 a felelős, ami nem egy rossz választás, bár kétségkívül messze nem ez a legerősebb chip a piacon.

Ezt a méretet csak két kézzel lehet biztonságosan uralni

A személyes benyomásunk jó volt, de azért most is futtattunk pár szintetikus mérést, ami szerint a G750 hardvere tisztességes teljesítményre képes. A középmezőnyt érezhetően állva is hagyja, processzorerőt tekintve mindenképpen. Kíváncsiságképpen a G750-est a jóval drágább LG G3-mal és a Sony Xperia Z2-vel is összeeresztettük. Ez a teszt viszont megmutatta, hogy a Snapdragon 801 azért jelentősen erősebb, még négymagos processzorral kombinálva jobb választás. AnTuTu 4.5 alatt a G750-es 27 300 pontot ért el, az LG G3 pedig 30 012 pontot. A Z2 maximális értéke 33 740 volt, ami közel 25 százalék pluszt mutat. Normál, hétköznapi használat során viszont egyáltalán nem nagy a szakadék az előbb említett Z2-höz képest sem, egyáltalán nem érezni a különbséget. Az akár 64 GB-os microSD kártyára nyugodtan rámásolhatjuk a Full HD videógyűjteményünket is, folyamatos és akadásmentes filmlejátszásra számíthatunk.

Szabadban ez a kijelző is rettentően tükröződik

KitKat nincsen

KitKat-et nem kapunk, helyette az Android 4.2.2 (Jelly Bean) fut a telefonon, ez viszont szerencsére igen gördülékenyen teszi a dolgát. Ebben a szerencsén kívül az is közrejátszik, hogy a rendelkezésre álló 2 GB RAM nem kevés, a főoldalak közötti lapozgatás és váltás még widgetek használatával sem nevezhető akadozónak, vagy komótosnak. Bár a rendszer sokat eszik, marad memória a programok számára is. A G750-nek akár több applikáció egyszerre történő futtatása sem jelent gondot.

A rendszer nem a legmodernebb, de érdemes pár szót ejteni róla. A Huawei saját felhasználói felülete színes és élénk, ráadásul több eltérő téma közül is választhatunk. Akinek például nem tetszik az iOS-re hajazó kinézet, az átválthat egy teljesen más, letisztultabb stílusra is. Ilyenkor nem csak a színek, de az alkalmazott ikonok és hangok is teljesen megváltoznak. A menük stuktúrája nem új, aki használt már Androidot, annak itt sem lesz problémája a kezeléssel. A főképernyőn létrehozhatunk mappákat, kapunk gyorskeresőt, jól használható tárcsázót is. Programok terén sajnos nem sok újdonságot kapunk, főként a jól bejáratott androidos alkalmazásokat használhatjuk.

Megtalálunk két gyárilag telepített böngészőt, email és YouTube klienst, navigációs alkalmazást, valamint a szokásos hangrögzítőt és galériát. A népszerűbb appokat (Facebook, Twitter stb.) most sem kapjuk meg gyárilag, ezeket külön kell letöltögetnünk. Az FM-rádió jó húzás volt, a mellékelt fülessel egész jól szól, de nyilván egy komolyabb fej/fülhallgatóval tovább lehet növelni a készülék zenei teljesítményét. AG750 fontos extrája a DTS-effektek támogatása, amire a hátlapon található logó is felhívja a figyelmünket. Tapasztalatunk szerint ez kihangosítva nem különösebben érezhető - annak ellenére, hogy a gyári hangszóró elég korrekt - mindenképpen csak minőségi fülessel lesz teljes a térhangzás.

 

13 megapixel, autofókusz és erős LED vaku

Tisztességes kamera

A beépített kamera 13 megapixeles, autofókuszos, a kor követelményeit szerintünk túl is teljesíti. Ha minden középkategóriás készülék ilyen fotós képességekkel rendelkezne, akkor nem lenne okunk kötözködni. Nem nehéz vele tisztességes képet lőni, pláne, ha van elég fény. A villanó elég erős, sötétben is jól használható, a fókuszról ugyanezt mondhatjuk el. Az automatika viszont csak közepest érdemel, a túlzott fényre sokszor kiégéssel reagál és ilyenkor fehérré válnak a túlvilágított képrészletek. Extrák terén viszont nincs hiány, HDR, gömbpanoráma, hangjegyzetes kép is készíthető a telefonnal. Sőt tudja a geo-tagginget is, valamint lehet vele sorozatot lőni, és akár bekapcsolhatjuk a mosolyfelismerőt is.

Az előlapi 5 megapixeles kamera szintén nem rossz, szelfihez elég lesz ez is. A készülék videós képességei nem rosszak, az elkészült 1080p-s felvételek erős négyest érdemelnek. Egyedül egy iPhone 5s vagy Nokia 1020 után tűnik kevésbé részletgazdagnak az elkészített felvétel, a középkategóriás telefonokhoz képest egész kiemelkedő a G750-es képminősége.

Adatkapcsolatok terén egyedül az LTE hiányát róhatjuk fel a Huaweinek. A csorbát a HSDPA megléte pótolja, ami 21,1 Mbps letöltési és 5,76 Mbps feltöltési sebességet kínál megfelelő hálózati körülmények között. Emellett persze van GPRS, EDGE is a repertoárban, illetve Wi-Fi és  Bluetooth v4.0 adapter is, valamint a DLNA szolgáltatás sem maradt ki belőle. A GPS szintén adott, GLONASS, vagy NFC viszont itt sincs.

A G750-es méretéhez képest is egész vékony lett
 

Minden az ártól függ

A Huawei Ascend G750 összességében egy jól sikerült készülék, az 5,5 hüvelykes kijelzővel szerelt konkurenciának alaposan fel kell kötnie a felkötnivalóját. A serpenyő egyik oldalán ott van a nyolcmagos processzor, a 2 GB RAM, a dupla SIM-foglalat, a tisztességes 720p kijelző és a kiváló fizikai adottságok. A másik oldalon viszont ott van a meglehetősen vaskos, bruttó 85 ezres árcédula. Példának okáért itt van a nem éppen friss, de eléggé sikeres LG G2, alig 4-5 ezressel drágább csupán. A Samsung Galaxy Note II is erős konkurencia, ehhez ráadásul még stylus is jár. Akinek pedig még ennél is nagyobb kijelzőre van szüksége, annak ott van a 80 ezres Sony Xperia Z Ultra, ami 6,4 hüvelykes képernyővel rendelkezik. Amennyiben a Huawei 85 ezres árcédulája jelentős kilóktól tudna megszabadulni, úgy 70 ezer környékére már biztosan sokan jelentkeznének rá.

Hirdetés
Ügyfélszolgálati változás!
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.