Hirdetés

Így kezeld a Chrome mentett jelszavait Androidon

|

Sok időt meg tud spórolni a Google robotos platformra írt böngészője a jelszókezelőjével.

Hirdetés

Állandóan azt halljuk, hogy lehetőleg minden egyes felhasználói fiókunkhoz használjunk eltérő jelszót, és mindegyik legyen a lehető legbonyolultabb és legváltozatosabb. Azonban az effajta jelszavak megjegyzése is nehéz feladat, a begépelése okostelefonon pedig még komolyabb ujjgyakorlat. Szerencsére a Google Androidra írt Chrome böngészője a beállításaiban elrejtve rendelkezik egy beépített jelszókezelővel, ami bármit elment nekünk, és így időt is spórol. Megmutatjuk hogyan lehet bekapcsolni, és kezelni az elmentett jelszavakat. 

Hirdetés

 

Kapcsold be

Kezdésként ellenőrizni kell, hogy a Chrome [Jelszavak mentése] opciója be van-e kapcsolva. Elképzelhető, hogy igen, mi pedig nem is tudtunk róla. Az ellenőrzéshez indítsuk el a Chrome böngészőt, majd nyomjunk a jobb felső sarokban lévő menügombra, és válasszuk a [Beállításokat]. 

Itt le kell görgetni a [Jelszavak mentése] részig - ha be volt kapcsolva, akkor teendőnk már nincs. Ha nem volt, akkor itt van rá az alkalom. 

 

Beállítások

 

Próbáld ki

A funkció teszteléséhez meg kell nyitni egy oldalt, amelyre van regisztrált felhasználói fiókunk. Ebbe be kell jelentkeznünk a kapcsolódó nevünkkel és jelszavunkkal - ha ezt megtettük, akkor a Chrome egy alulról felugró ablakban kérdezi meg, mentse-e nekünk a jelszót. Az igen és a soha mellett egy harmadik opció az átmeneti nem, amit a felül lévő X-szel tudunk kiválasztani. 

A jelszavak felvételéhez egyéb trükkre nincs szükség, és szerencsére a mentett jelszavak kezelése is hasonlóan egyszerű feladat. A fentebb leírt menüpontot kell megkeresni a beállításokban, és máris mutatja az app, hogy melyik oldalakhoz jegyezte meg az adatokat. 

 

Az X segítségével később is dönthetünk

 

Ha egy jelszó megjegyzésére már nem tartunk igényt, könnyedén törölhetjük a listáról. Nyomjunk az oldal nevére, majd a Törlés gombra. A Chrome ilyenkor eltávolítja az adott honlaphoz tartozó fiókadatainkat, ezután pedig ismét manuálisan kell beírjuk a nevet és a jelszót. 

 

Természetesen a mentett jelszavak részben biztonsági kockázatot is jelentenek. Bár a Chrome nem mutatja meg a jelszavakat, ha valaki megkaparintja a készüléket, akkor bárhová be tud jelentkezni. Éppen ezért fontos, hogy valamilyen formában védjük le a képernyőzárat, vagy még jobb, titkosítsuk a készülék tartalmát. 

Ti milyen böngészőt használtok mobilon? 

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.