Hirdetés

Így töröld végleg mobil eszközöd tartalmát



|

Ne hagyjuk, hogy eladott mobilunk, HDD-nk stb. tartalma a neten köszönjön vissza ránk. Töröljünk véglegesen!

Hirdetés

 

Nincs annál kínosabb, amikor egy használt eszközön megtaláljuk az előző tulaj privát fájljait – legalábbis számára kínos. Tegyünk róla, hogy ez velünk ne fordulhasson elő, ezért eladó sorba kerülő eszközeinkről véglegesen töröljük az adatokat. Ez elsőre igen egyszerűnek hangzik, pedig a valóságban nem az.

 

Hirdetés

 

Gyári alaphelyzet

A kézenfekvő – minden gyártó által kínált – megoldás a gyári alaphelyzetbe állítás. Ilyenkor a mobil eszköz, legyen az iPhone vagy iPad, androidos készülék vagy Windows Phone, nem tesz mást, mint gyors ütemben letörli fájljainkat és beállításainkat. A következő indításnál kezdődik előröl az alapbeállítás, ezért úgy tűnik, adataink mind egy szálig törlődtek. Pedig ahogy arra rámutattak az Avast cég biztonságtechnikai szakértői, az Android esetében a törlés ilyenkor nem kimondottan alapos. Az ilyen eszközökre PC segítségével rá lehet csatlakozni és megfelelő szoftverrel a töröltnek hitt adatok egy jó részét vissza lehet még állítani.
Ahhoz, hogy abszolút biztonságos törlést hajtsunk végre, megtehetjük, hogy ilyenkor ismét beállítjuk az egyszer-kétszer már alaphelyzetbe állított eszközt, majd a teljes belső tárolóját megtöltjük jelentéktelen adatszeméttel. Ennél gyorsabb, kényelmesebb és szintén hatékony megoldás, ha Android esetében engedélyezzük az eszköz titkosítását. Ez eltart egy ideig, cserébe viszont az eszköz titkosítva tárolja adatainkat. Amennyiben itt kezdeményezünk egyszerű gyári alapbeállítást, a titkosított adatfoszlányok maradnak fent mindenféle kulcs és egyéb nélkül. Aki ezek egy részét visszaállítja, az sem jut hozzá semmilyen adatunkhoz, hiszen csak titkosított, értelmetlen adatfoszlányok jutnak a birtokába.
TIPP: Amennyiben a mobil eszközben SD kártya vagy egyéb, kiegészítő tároló is van, azt a PC-s adathordozó törlésénél leírt módon ajánlott törölni (lásd a következő pontban).

A titkosítás amúgy is hasznos extra, ha lehet, engedélyezzük

 

Adathordozó törlése

Amennyiben szimpla adathordozót, HDD-t, SSD-t, memóriakártyát vagy USB kulcsot adunk tovább, kiemelten fontos, hogy eltakarítsunk minden adatot a tárolóról. A sima formattálás nem rossz és akár hatékony is lehet, csak legalább 5x hajtsuk végre és semmiképp se gyorsformázással. Ez utóbbinál csak a fájlleíró-tábla törlődik, vagyis a fájlok fizikailag ott maradnak a tárolón, visszaállításuk pedig gyerekjáték.
Ehelyett vegyük a fáradtságot és egy USB kulcs segítségével készítsünk indítható rendszert, amin a Darik’s Boot And Nuke (DBAN) fut. Ennek ingyenes verziója ugyan nem kapta meg a legmagasabb katonai szintű besorolást, de átlagfelhasználónak megnyugtatóan jó megoldás.
A Universal USB Installer programban jelöljük ki a DBAN disztribúciót, töltsük le a képfájlt, majd jelöljük ki az üres, leformattálható USB meghajtót.


FIGYELEM! Kapcsoljuk ki a gépet és a törlendő tárolót kivéve minden más adattárolót, beleértve USB kulcsot, külső HDD-t, mindent távolítsunk el a gépből. Ez kritikusan fontos, máskülönben előfordulhat, hogy fontos adataink vesznek el!


A gépet indítsuk erről az USB kulcsról, majd a kék alapon megjelenő menünél gépeljük be az „autonuke” parancsot az azonnali, automatikus törléshez, illetve szimplán nyomjuk meg az ENTER-t az interaktív menühöz. Automatikus módban a program elindul, megtalálja a tárolót és azonnal megkezdi a teljes törlést. Interaktív üzemmódban előbb ki kell választani a tárolót, megadni a metódust és visszaellenőrzést, valamint beállítani az ismétlésszámot. A teljes folyamat a tároló kapacitásától és sebességétől függően elég sok időt fog igénybe venni, de a végén biztosak lehetünk benne, hogy csak az adattárolót adtuk oda, adatainkat pedig még véletlenül sem.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.