Hirdetés

Jönnek az Android PC-k 100 dollár alatt!



|

Hódít az ARM alapú Android mikro-PC, az OS lehet Linux is.

Hirdetés

 

Évtizedes divatja van a 100 dolláros vagy annál olcsóbb gépek mítoszának. Ezek a kütyük feltűnnek a hírekben egy-egy kiállítás alkalmával, mindenki csorgatja rájuk (virtuálisan) a nyálát, aztán jól nem lehet kapni őket sehol sem, vagy ha mégis, akkor nem 100 dollárért. A 100 dolláros PC-kkel és az OLPC projekttel már sokszor tele voltak a hírek de maga a 100 dollár a gyakorlatban mindig megdőlt. A reális esélyt az ARM alapú hardver platform és a Linux vagy Android biztosítja és ki tudja, ezúttal talán még kapni is lehet majd az új csodákat.

 

 

 

 

Az egyik új üdvöske az Oval Elephant, ami ránézésre egy elhízott USB kulcsra hasonlít. Nagyon elhízottra. De ezt könnyű neki megbocsátani, ugyanis a mérete is hasonló és ennek ellenére egy komplett PC HDMI kimenettel, USB 2.0-val (tápellátását is USB-ről nyeri), Wi-Fi-vel és MicroSD kártyafoglalattal (max. 64 GB). A központi pozícióban egy Allwinner A10 (1GHz Cortex-A8) lapul, vállvetve a Mali 400 GPU-val. Utóbbi akár kódolást, nem csak lejátszást is lehetővé tesz Full HD-ban. 512 MB RAM és 4 GB flash memória fért még a kis házba. Vezeték nélküli billentyűzettel és egérrel egészíthető ki a kis 73 dolláros (!) PC, amin jelenleg az Android 4.0 futtatható. Hamarosan Linaro Linux operációs rendszerrel is kapható lesz és dolgoznak az XBMC támogatáson is.

 

 

 

 

Hasonló pályán törtet a Miniand Mini X. Ez az apróság a változatosság kedvéért inkább USB hubra, semmint pendrájvra emlékeztet, de végül is mindegy, csak működjön. A Mini X is arra való, hogy bármilyen HDMI-s tévén futtathassunk Android alkalmazásokat, e célból távirányítót is adnak hozzá, ami "csúnyán" meg is dobta az árát, 99 dollárra. A hardver ugyanaz, mint az Oval Elephant esetében, a magasabb árban viszont benne van egy betegesen szorgalmas hobbi-fejlesztői közösség is, akik már a cég előző gépeire is sikeresen telepítették az Ubuntut és más Linuxokat is. Karácsonyra mi is ilyet kérünk majd.

 

 

 

Mindkét gép tipikus mobiltelefon hardverrel működik, hiszen ezek a platformok a tömeggyártás révén jelenleg a legolcsóbbak és erejük elég a mindennapi feladatokhoz. Az Android PC-k terjedése mutatja, hogy nagyon is életképes ötlet az Ubuntu for Android, azaz akár okostelefonunkat is használhatnánk otthon PC helyett.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.