Hirdetés

Kinek a táblája, kinek a pénztárcája?

|

A táblagépek az új generációs eszközök a tanulásban, szórakozásban és mobil életvitelben, de vajon azok lehetnek-e a munkában? Divat, vagy szükség?(Szubjektív)

Hirdetés

Nagyon gyorsan változik a világ, szoktuk mondani, de mindeközben mi magunk szeretnénk ugyanúgy csinálni mindent, mint eddig. Volt egy-két csendes évtizedünk, amikor a PC adatfeldolgozó állomásból munkaállomássá, szórakoztató központtá, játékgéppé és személyi információgyűjtő (internetező) masinává nőtte ki magát. Volt már lassú, gyors, egyre színesebb és erősebb, de a PC megmaradt. Aztán meghalt, így ereje teljében, ahogy munkás férfiúhoz illik, vagy legalábbis erősen hanyatlásnak indult.

 



Ezt nem én állítom, hanem maga az ős IBM PC egyik tervezője, Mark Dean nyilatkozta: „Továbbra is gyakran használt eszköz marad a PC, de már nem áll a számítástechnika élvonalában. Hamarosan ezért az elektroncső, az írógép, a bakelitlemez, a katódsugárcső és a villanyégő sorsára jut majd.” Mark Dean ma is az IBM-nél dolgozik technológiai vezetőként, ám otthon már inkább táblagépet használ. Mégsem ezeket vagy az okostelefonokat kiáltja ki a PC utódjának, rámutatva arra, hogy a lényeg nem a technikai eszköz, hanem az a virtuális közösségi tér, ahol alkotni lehet. Tényleg azt mondta, hogy alkotni, vagyis dolgozni.

Ez a kérdés, alkotni és/vagy fogyasztani? Ahogy elnézem, a fogyasztók állnak nyerésre a digitális táblagépek és okostelefonok világában, egyelőre jobb híján ugyanis ma is a PC az az eszköz, amin előállítjuk az információt. PC-n még mindig mindent lehet, bár már érezzük, hogy nem a legkényelmesebben. Az olyan rutinfeladatok lebonyolítása, mint a tájékozódás, hírolvasás, levelezés és közösségi terek látogatása sokkal kényelmesebb egy táblagépen, ami azonnal üzemkész, könnyű, használható a kanapén terpeszkedve is, ráadásul nem kap görcsöt a vállunk az egész napos egerészéstől. Ez is a napi munka része természetesen, az információgyűjtéshez már jó eszköz lehet a táblagép, ám a feladatok kreatív oldalán még nem domborít eléggé. Ez egyrészt a hardver jellegzetességeiből ered – például érintőképernyőn hosszan pötyögni nem hatékony –, másrészt a szoftverkínálat hiányosságaiból is levezethető. Árulnak kiegészítő billentyűzetet, hagyományos perifériákat az érintőképernyős táblákhoz és megjelennek olyan hibrid, billentyűzetes csodák is, mint az ASUS Eee Pad Transformer – azonban ezekkel nem előre jutunk, csak jó drágán léphetünk vissza az elavult PC-s munkastílushoz. Ezzel az erővel vehetnénk netbookot is olcsóbban.

 



Úgy tűnik, hogy nem lát senki túl nagy lehetőséget a táblagépek vállalati, munka célú felhasználásában, egyelőre legfeljebb zanzásított PC-ként fogják fel a gyártók a feladatot. A vállalati tábla PC-k rendszerint Windows 7-alapúak, mivel így egyszerűbb az illesztés a meglévő vállalati rendszerhez, viszont a Windows 7 – legyen bármilyen kiváló PC-s operációs rendszer – nyomokban sem kelti új generációs táblagépes munkaplatform benyomását. Az Android alatt is adott az LDAP lehetősége, az egész rendszer kezelése újszerűbb, ám itt meg is áll a tudomány, a munkára készült programok a PC-s megoldásokhoz képest töredékes tudásúak. Nem láthattunk még olyan úttörő felületet, munkamódszert, intelligens alkalmazást, ami nemcsak érintőképernyőre vinné, hanem forradalmasítaná is egy öreg PC-felhasználó dolgos hétköznapjait.

El kell ismerni, hogy az Apple iPad a fogyasztás, szolgáltatás terén zseniális: üzembiztos, kezelhető, kényelmes és stílusával kelleti magát, a hívek nyála szinte csorog, hogy beléphessenek az új táblagépes világba – ahol aztán fizethetnek. Az Apple a fogyasztói IT-termék etalonja, legalábbis egy olyan társadalomban, ahol van pénzük az embereknek szolgáltatásra, sőt ennek kultúrája van. Zseniális és jó hatással van a munkaerőpiacra is, hiszen sok alkalmazásfejlesztőt nevelt már ki magának a táblagép-forradalom, valamint nem kevés munkahelyet szült. Innen, Közép-Kelet Európából nézve azonban egyelőre nem érzek kényszert semmilyen tábla vásárlására, az adott gazdasági körülmények között konkrétan csak akkor éreznék, ha hathatósan segítene az új eszköz a munkámban. Fél szememet ugyan az újdonságok világán tartom, várva a PC méltó utódját, ám számomra addig is a PC marad az az eszköz, amivel alkotó tevékenységet folytathatok. Mert bármivel is, de alkotni kell.

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.