Hirdetés

Kiteregetik a szennyest az ex-nokiások



|

Három volt alkalmazott szerint a cég korábbi vezetőinek inkompetenciája tehet a hosszú ideje tartó sikertelenségről.

Hirdetés

Az utóbbi hetekben komoly átalakítások történtek a Nokiánál: újraszervezték a cég működését, és fejek hullattak a felső vezetés köreiben is. A legmeglepőbb húzás feltétlenül Olli-Pekka Kallasvuo menesztése volt a vezérigazgatói posztról, a helyére Stephen Elop került.

 

Stephen Elop
Stephen Elop

 

Stephen Elop, a cég első nem finn származású vezérigazgatója


A New York Times egyik újságírója, Kevin J. O'Brien úgy döntött, hogy megpróbál fényt deríteni a cég hanyatlásának okaira. Szerencséjére sikerült elérnie három korábbi alkalmazottat, akik hajlandóak voltak beszámolni a tapasztalataikról - az egyöntetű véleményük szerint a cégen belüli nevetséges bürokrácia a probléma elsődleges forrása.


Ari Hakkarainen, az S60 fejlesztőcsapatának marketingfelelőse szerint a Nokiának már 2004-ben volt egy érintőképernyős prototípusa, azonban akkoriban még nem ismerték fel a technológiában rejlő lehetőségeket, ráadásul a gyártása is drága lett volna - így a vezetés nem akart kockáztatni, és leállították a fejlesztését. Ugyanebben az évben demóztak egy Apple AppStore-hoz hasonló online programboltot is, de a döntéshozók nem láttak benne fantáziát.

 

Nokia C3: sorban álltak érte Indonéziában
Nokia C3: sorban álltak érte Indonéziában

 

Ritka alkalom: Indonéziában sorban állnak a Nokia C3-ért


Hasonló érdektelenségről számolt be Kai Nyman is, aki többek közt a Symbian üzleti felhasználóknak szánt fejlesztéseiért volt felelős. Mint elmondta, évek álltak a rendelkezésükre az OS akár teljes újraírására a versenyképesség megőrzése érdekében, azonban a főnökség érdemben nem foglalkozott a problémával.


Végül Juhani Risku is beszámolt a nem túl kedvező élményeiről: az úriember 2001 és 2009 közt dolgozott a Symbian kezelőfelületén. Állítólag a csapatával együtt körülbelül 500 grafikus változtatást javasoltak az operációs rendszerhez, azonban ezek közül egy sem valósult meg. Így végül ő hagyta ott a céget, bevallása szerint elege lett a „szovjet-stílusú" bürokráciából - jelenleg építészmérnökként dolgozik.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.