Hirdetés

Korlátlan otthoni internettel támad a Telenor



|

A szolgáltató kínálatában mobiltechnológiára építő, de helyhez kötött szolgáltatás jelenik meg.

Hirdetés

Szeptember 14-től OtthonNet néven új szolgáltatást vezet be a Telenor, amely a vezetékes internetszolgáltatásoknak fog konkurenciát állítani. A kínálatban jelenleg is vannak olyan csomagok, amelyek használhatók a vezetékes net helyett, az OtthonNet csomag azonban korlátlan forgalmat nyújt majd jóval alacsonyabb árfekvés mellett: az induló ár 4990 forint lesz, ami a szolgáltatásnyújtás pontos helyétől függően eltérhet.

Az OtthonNet csomag a korlátlan adatforgalom mellett sebességben is felnő a vezetékes szolgáltatások mellé, hiszen akár 150 Mbps-os letöltési sebesség is elérhető lesz vele. A szolgáltatást 4G-s hálózaton fogja nyújtani a Telenor, így elméletben akár a nagyobb sebesség sem lenne gond, azonban a limit meghatározásakor fontosabb volt a megbízhatóság valamint az, hogy a vállalás betartható legyen. A Telenor szolgáltatása router segítségével lesz igénybe vehető, amit a felhasználók egyénileg is beszerezhetnek, de a Telenor kínálatában is lesz erre a célra négyféle termék.

Hirdetés

A megbízhatósági és sebességbeli problémák kiküszöbölése érdekében az OtthonNet nem lesz mindenhol elérhető az országban: a Telenornál alapos vizsgálatot követően, kézi vezérléssel állapították meg azokat a helyeket, ahol a szolgáltatást igénybe lehet majd venni. A vállalat kalkulációja szerint az OtthonNet az induláskor 1 millió háztartásban lesz elérhető - nem túl meglepő módon főleg a nagyvárosokban, de a lefedettség például Budapesten is "csak" a háztartások 60-70 százalékára fog kiterjedni első körben. A kézi vezérlés ellenére is előfordulhat persze, hogy a szolgáltatás az adott helyen - akár a lakás adottságai vagy a berendezése, a router elhelyezhetősége, stb. miatt - nem nyújtja a kívánt minőséget, így a Telenor lehetőséget ad majd az előfizetés indoklás nélküli felmondására az első 30 nap során.

A Telenor a közelmúltban elnyert frekvenciasávok, és az egy éve elkezdett, hároméves eszközpark fejlesztési folyamatnak hála tudja a szolgáltatást biztosítani; két év múlva a teljes infrastruktúra képes lesz mind 4G mind 5G forgalom lebonyolítására, ráadásul hatékonyabb kihasználtság mellett. Az így jelentkező kapacitásbeli többlet az, ami az OtthonNet szolgáltatás elindítását lehetővé teszi. Az OtthonNet hatalmas előnye szolgáltatói oldalról, hogy a fejlesztési igények rendkívül rugalmasan kezelhetők - a prioritások (fejlesztési helyek) az igények függvényében változtathatók, és kis túlzással azt mondhatjuk, hogy ha kell, a net az ország legtávolabbi sarkába is eljuttatható.

Valóban korlátlan lesz a szolgáltatás, a Telenor nem tervezi a forgalom korlátozását sem idő alapon (például a csúcsidőszakban, este 6 és 10 óra között), sem adattípus alapon (például P2P forgalom) - helyette folyamatos fejlesztés biztosítja majd, hogy sehol ne legyen fennakadás. A mobil hálózat sajátosságai miatt ugyanakkor a késleltetésben az OtthonNet nem fogja tudni felvenni a versenyt a vezetékes megoldásokkal, ami a gamereket kizárja a körforgásból. Fontos még, hogy az OtthonNet csomag helyhez kötött csomag lesz, ami azt jelenti, hogy csak a szerződésben szereplő irányítószámon lehet majd használni - vagyis arra nem lesz mód, hogy nyáron a telekre az internetet is vigyük magunkkal. 

A további részleteket a Telenor honlapján lehet majd megnézni: a www.telenor.hu/otthoni-internet cím szeptember 14-től lesz aktív, és tartalmazni fog egy keresőt is, amely cím alapján megmondja, hogy tudjuk-e használni az OtthonNet-et vagy sem.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.