Hirdetés

Kritika: Sony PSP, avagy füstbement tervek



|

A Sony PSP masinájának gyönyörű grafikus képességei révén uralnia kellene a kézikonzol-piacot

Hirdetés

Miközben buszon, villamoson, vonaton utazunk naponta, a legtöbbször embertársaink fáradt és unott arcát nézhetjük, vagy esetleg kitekinthetünk az ablakon, hogy a város ismerős részein bambuljunk. Szerencsésebbek autók hátsó ülésein, vagy repülőgépeken utazhatnak, de az unalom nem válogat az utazók között. A szórakoztatóipar természetesen látta a kiaknázatlan lehetőséget és játékkonzolok, mp3 lejátszók, iPodok és egyéb kézben használható ketyerék tömegeit zúdította a szórakozni vágyók piacára.

 

psp.jpg

 

Ami a hardvergyártók számára azonnal kiderült: az emberek nem feltétlen csak játszani, vagy zenét hallgatni akarnak útközben, hanem a tömegközlekedési eszközökön ücsörögve - vagy ácsorogva - mozi, vagy tévéfilmeket is szívesen néznek. A Sony PSP-je volt az egyik első gép, amelyik a legprofibb minőséget tudta nyújtani a filmlejátszás terén és mindenki arra számított, hogy totálisan uralja majd ezt a piaci szegmenst is. Ám a dolgok másképpen alakultak...

 

psp2.jpg

 

Jelen pillanatban a televíziós sorozatokat és mozifilmeket a világ minden tájékán leginkább az Apple iPodjain nézik, de a jobb mobiltelefonok tulajdonosai is részesülnek ebből a médiából. Csak az Apple masinákra több, mint 50 millió tévésorozatot adtak el; ezzel az „almás” cég nemcsak hatalmas szeletet szakított le ebből a piaci tortából, hanem egyenesen megszerezte a vezetést is. James McQuivey, a Forrester Research nevű cég médiakutatója szerint a Sony „elbambulta” ezt a piacot.

 

„Az a vicc, hogy a Sony a PSP-vel simán elérhette volna azt, amit most az Apple-nek sikerült az iPod-dal.” – állítja McQuivery. „A Sony PSP már évek óta a legjobb hordozható szórakoztató masina, és azóta sem sikerült technológiai téren lehagyni. Elég nagy képernyője van, és a kiváló játékgrafika mellett gyönyörűen játssza le az élőfilmet is, emellett pedig a videó és audió tárolási lehetőségei is megfelelőek. Ez a készülék messze a legideálisabb hordozója lehetett volna a TV sorozatoknak és mozifilmeknek.” Ugyanakkor a Sony hiába a világ legnagyobb szórakoztatóelektronikai cége, a saját kézben hordozható masinája ezen a piacon mégis messze ott kullog az Apple mögött.

A gép az eladások szempontjából nem szerepelt rosszul, hiszen 7,2 milliót adtak el belőle csak az USA-ban. Ugyanakkor hiába tűzte ki maga elé azt a célt, hogy teljes körű szórakoztatóeszköz váljék belőle, mozizás terén megbukott, ezzel elvesztve korábbi legnagyobb támogatóját, Hollywoodot.

 

psp4.jpg

 

A kudarc oka egyértelműen az UMD formátum totális bukása – legalábbis ami a filmes részt illeti, hiszen a PSP-s játékpiac - ha nem is produkál káprázatos bevételeket - de megfelelő méretű. Az UMD formátumú mozik viszont teljesen hidegenhagyták a vásárlókat, ezért az Universal Studio és a Paramount Pictures bejelentették, hogy totálisan beszüntetik a Sony PSP-re kiadott filmek gyártását. 2006-ban egyébként a PSP gép eladásai is gyengélkedtek (a helyzet azóta javult), többek között ezért is szálltak ki ilyen látványosan a nagy filmstúdiók a PSP piacról.

 

A médiakutatók szerint probléma a Sony erőszakos és rendkívül agresszív formátum-hadjáratában gyökeredzik.  „A Betamax óta ezen görcsölnek” – tette hozzá ironikusan McQuivey „Egyszerűen képtelenek lemondani arról, hogy ők uralják saját médiaformátumukkal az egész piacot, ugyanakkor nem bírják ezt lenyomni a vevők torkán – ahelyett hogy egy olyan gépet csinálnának, ami mindenkinek kell.” Tegyük azért hozzá, hogy utóbbit azért igencsak sikerült elérniük korábban az első két PlayStationnel.

 

psp6.jpg

A megoldás persze az Interneten keresztül letölthető filmek piaca lenne, de a Sony egyelőre képtelen a saját, tavaly decemberben beígért mozikat és tévésorozatokat kínáló online áruházát beizzítani. Pedig az a vicc, hogy amennyire csalódtak a hollywoodi filmstúdiók az UMD formátumban, annyira támogatnák most sokkal szívesebben a Sony internetes mozipiacát, ugyanis nagyon nem tetszik nekik, amit az Apple a zenepiaccal művelt, és nem szeretnének ugyanebbe a pozícióba kerülni.

 

psp5.jpg

 

Az egyik hollywoodi filmstúdió önmagát megnevezni nem kívánó vezetője azt nyilatkozta, hogy éppen ezért most ismét a Sony mellé állnának. A baj csak az, hogy a japán cégnél „elkeserítően töketlenek, amikor az Internetről van szó. Csak remélhetjük, hogy összeszedik magukat, kitalálnak valamilyen használható és előremutató üzleti stratégiát, illetve tartják is magukat hozzá” – tette hozzá. PSP-tulajdonosként én is ebben reménykedem...

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.