Hirdetés

LG Optimus 2X és Black: két mag a házban



|

A hazai piacra kerülés előtt megnézhettük magunknak az LG két új, androidos mobilját.

Hirdetés

A koreai gyártó az elsők között vágott bele az androidos készülékek gyártásába, de az azóta eltelt időben inkább a középkategóriára koncentrált. Ennek eredményeként a HTC (Desire, Desire HD), a Samsung (Galaxy S) és most már a Sony Ericsson is (X10, Arc) előrébb jár a csúcskészülékek és az előremutató technológiák terén. A nagy versenyben a karakteres jellemzők és az elsőség a legfontosabb eszközök, így az LG amellett, hogy két új modellt dobott be a küzdőtérre, mindkettőhöz társított valamit, amiről könnyen felidézhetők, beazonosíthatók. Lássuk, milyen benyomással volt ránk a 2X dupla magos processzora, valamint az Optimus Black új, Nova Display elnevezésű kijelzője.

 

A felirat nélküli készülék a 2X (a képekre kattintva galéria nyílik)

 

Optimus 2X, a nagyvad

 

A 2X már korábban is járt a kezünkben egy-egy rövid ideig, és minden alkalommal a lenyűgöző sebesség volt az, amit megjegyeztünk. A dupla magos, 1 GHz-es ARM Cortex-A9 (NVIDIA Tegra 2 chipset) processzor ellentmondást nem tűrően hajtja a készüléket, a késlekedésnek nyomát sem láttuk, pedig igyekeztünk alaposan megizzasztani a központi egységet. Elindítottuk az összes játékot, és több alkalmazást, de láthatóan meg sem érezte a 2X. A játékok közti váltás, a főmenü megnyitása, a kameraindítás (még akkor is, ha nincs dedikált kameragomb), vagyis minden olyasmi, ami akár egy Desire HD-n is érezhető késlekedés mellett történt, az itt egy pillanat alatt megvan.

 

Android 2.2.2 és Optimus UI 1.5

 

Ahogy a képeken is látszik, szemből nagyjából az iPhone 4 és a Galax S keverékének tűnik, de ezt úgy teszi, hogy mindkettőből a legjobb elemeket emeli át. A nagy méret ellenére nem nő túl a kezelhetetlen szinten, és ami még fontosabb, a műanyag és fém használata pontosan azt az igényesség érzetet adja, amit a Galaxy S nem, az iPhone 4 viszont igen. Az egybefüggő fekete előlapot az érintőgombok dobják fel még jobban fel, és szerencsére a hátlapra is fordítottak némi munkaórát a dizájnerek. Itt a középen futó fémbetét alaposan megdobja a külalakot, az már csak hab a tortán, hogy ide került az elmaradhatatlan Google felirat. A 2X előlapján, érdekes módon nem találtunk LG feliratot, hátul viszont már igen - információink szerint ez várhatóan így is fog maradni.

 

A 2X jelenleg az Android 2.2.2.-es verzióját használja, de megtudtuk, hogy lesz Gingerbread frissítés - hogy mikor, az még talány. Első ránézésre azt hihetnénk, hogy az Android felületét nem nagyon piszkálta meg az LG, pedig ez nem így van, maximum arról van szó, hogy nem annyira látványosak a változtatások, mint a HTC Sense esetében. Az Optimus UI sokkal inkább a praktikumra összpontosít, arra, hogy még gyorsabban, praktikusabban érhessük el az alkalmazásainkat vagy, hogy még jobban rendet tarthassunk a főmenüben.

 

Karakteres hátlap méretes Google felirattal

 

Természetesen nem maradhatott el a HDMI csatlakozó kipróbálása - ezen a területen a Nokia N8-cal a finnek előnybe kerültek ugyan, de azért továbbra sem mondhatjuk el, hogy általános lenne e mini csatlakozó használata. Természetesen az Avatar HD verziója volt a tesztfilm, ami úgy futott, pergett az LCD TV hatalmas képernyőjén, mintha bármilyen multimédia-, vagy DVD-lejátszót használtunk volna. Amikor a telefonon belepörgettünk a filmbe, az azonnal megjelent a TV-n, de ugyanezt a könnyedséget tapasztaltuk a fotók, az 1080 p-ben rögzített videók lejátszásakor, vagy éppen az Angry Birds futtatásakor.

 

Optimus Black, a jóképű

 

Kicsit szerencsétlen helyzetben van a Black, hiszen ha csak ennek a telefonnak a képességeit nézzük, akkor is egy felsőkategóriás mobilról van szó, csak éppen kicsit háttérbe szorul a dupla magos processzorral szerelt 2X mellett. A Black aduja a kijelző: az IPS technológiát használó, úgynevezett Nova Display valóban látványos képet nyújtott. Fényerőben a 2X-et is bőven verte, az éppen nálunk lévő iPhone 4-el összehasonlítva pedig az látszott, hogy, noha az Apple mobil paneljének felbontása magasabb, a Nova Display így is versenyképesnek tűnt. Sőt.

 

Optimus Black és iPhone 4 egymás mellett

 

Amikor egy kicsit vándoroltunk a Black menüjében, máris röccenések, akadások jelentkeztek, amelyek nyilvánvalóan a 2X élménye után tűnt fel, viszont akkor nagyon. Hiába az 1 GHz-es Snapdragon processzor, az élmény mégsem volt hibátlan. A kijelző itt is 4 hüvelykes, a felbontás szintén 480 x 800 pixel, a kamera azonban már csak 5 megapixeles és noha LED vakuval rendelkezik, az 1080 p-s videorögzítést már nem tudja.

 

A Black már az Optimus kezelőfelület 2.0-ás verziójával kerül a piacra (várhatóan majd csak a 2x premierje után), ami azért fontos, mert a felület több, érdekes, Androidon belül egyelőre nem látott újítást tartalmaz. Ilyen a főmenüben az alkalmazások kategorizálásának lehetősége, ami véget vet annak, hogy csak az ABC sorrendre hagyatkozzunk. Szabadon, bármennyi programcsoportot létrehozhatunk (játék, alkalmazás, multimédia), és a főmenüben így átláthatóbb lesz az addigi káosz. Sőt, ezeket a kategóriákat egyetlen pinch-zoom mozdulattal be is zárhatjuk, majd a sorrendjüket úgy változtatjuk, ahogy akarjuk. A két ujjas pinch-zoomnak szerepe van a desktopok kezelésénél is: ha a főképernyőnél „összecsippentjük" a felületet, akkor a kizoomolt állapotban látható felületek sorrendje változtatható, és itt bármelyik felületet beállíthatjuk főképernyőnek.

 

Feltűnésmentes hátlap: pici Google felirat, kamera és LED vaku

 

Érdekes, hasznos plusz az a funkció, ami szövegbevitel, de akár képek nézegetésénél, vagy weboldalak látogatásánál is jól jöhet. Ha egy SMS-írása közben a készülék oldalát enyhén meglökjük, akkor a kurzor egyet előre, vagy visszaugrik, függően attól, hogy jobbról vagy balról kapta a lökést. Amennyiben több sornyi szövegünk van, akkor ezt a lökdösést alul és felül is megejthetjük, ez esetben a kurzor sort fog váltani. A mozgásérzékelő képességeit kihasználhatjuk egyébként több egyéb alkalommal is, hiszen egy oldalsó gomb nyomva tartása és a készülék megdöntése mellett válthatunk a képernyők közt, vagy egy rázással aktiválhatjuk a kamerát. A Black kialakításánál használt műanyagok már nem nyújtják azt a szintet, amit a 2X-nél tapasztaltunk, viszont ezt kárpótolja, hogy sokkal vékonyabb és könnyebb is a nagytestvérnél.

 

Mikor, mennyiért, hol?

 

Pontosan ebben a sorrendben tettük fel az LG hazai szakemberinek a kérdéseket, de sajnos egyikre sem kaptunk választ. Annyi biztos, hogy a magyarítás, a hazai viszonyokra igazítás nagyjából kész van, és a legóvatosabb becslések szerint tavasz során lehet számítani a 2X megjelenésére. Nagyban folynak a tárgyalások a szolgáltatókkal is, ami azért fontos, mert szerintünk a 2X főleg nem tartozik majd a 100 ezer Ft alatti kategóriához. Sőt, jóslatunk szerint kezdésnek a 150 ezret is meg fogja haladni valamennyivel, amihez képest a Black esetében kb. 20 ezer forinttal alacsonyabb árra számítunk.

 

Az Optimus Black is érintőgombokkal rendelkezik, noha ezen a képen ez nem tűnik fel...

 

A készülékmustra során kicsit firtattuk, hogy mely készülékkel, mely célcsoportra lő a gyártó és nagyjából azt hallottunk, amit józan ésszel is gondolhattunk. A 2X a kompromisszumokat nem tűrő, technológiában jártas felhasználók kedvence lehet, a Black pedig vékonysága, szép kijelzője, és várhatóan alacsonyabb ára miatt talán egy másik vásárlói réteget is eltalálhat.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.