Hirdetés

Megbéníthatóak a mobilhálózatok



|

Német kutatók szerint nem csak régi, de naiv is a GSM technológia.

Hirdetés

A Berlini Műszaki Egyetem kutatói a Usenix Security Symposium szakmai konferencián aggodalomra okot adó hírrel szolgáltak, ugyanis az Európában szinte exkluzívan használt második generációs GSM hálózatok bármelyikét térdre lehet kényszeríteni néhány módosított szoftvert futtató butafonnal.

Hirdetés


A problémát az jelenti, hogy bejövő hívás vagy SMS esetén a mobiltornyok a hívott beazonosítása érdekében elsőként megpingelik a vételi körzetében lévő összes telefont, majd megvárják a készülék „én vagyok az” jelzését, és máris indulhat az adatkommunikáció. A hálózati protokoll naivan feltételezi, hogy biztosan a kívánt eszköz válaszolt, ilyenkor nem történik semmiféle biztonsági ellenőrzés.


Módosított Motorola C1-szériás alapmobiljaikkal a kutatók el tudták érni, hogy a megbütykölt készülékek mindenkinél gyorsabban visszaküldjék a hálózatnak a zöld utat adó jelzést, így egyetlen telefonnal elméletileg egy komplett vételi körzetben részlegesen megbénítható a kommunikáció. Szerencsére az egyetem illetékeseinek tudomása szerint a művelethez alig néhány telefon használható, továbbá nagyon komoly szaktudás kell az eszközök hackeléséhez.


A világon jelenleg olyan 4 milliárd ember kommunikál GSM-hálózatokon keresztül, a kutatók állítása szerint Németország harmadik legnagyobb mobilszolgáltatójának (E-Plus) megbénításához elég lenne 11 módosított alapmobil.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.