Hirdetés

Melyik mobilnetet válasszam?

|

A mobilinternet kiválóan kiegészíti a vezetékes és wifis hozzáférést, a nem garantált elérés, a hiányos lefedettség és az adatkorlátok miatt azonban egyelőre nem éri meg teljes mértékben áttérni rá.

Hirdetés

Hihetetlen népszerűségnek örvend a Wi-Fi-hálózaton keresztüli internetezés, szinte senki nem használja már vezetékes előfizetését röghöz kötve. A Wi-Fi megszabadít minket a kábelrengetegtől, és nagy szabadságot ad mind otthon, mind az irodában, lehetővé téve az internetkapcsolat megosztását több munkatárs, családtag, illetve berendezés között. Útközben is élvezhetjük az előnyeit, ha ingyenes Wi-Fi-hotspot hatókörébe kerülünk étteremben, kávézóban, üzletben, plázában.

Hirdetés


Ezek lefedettsége azonban meglehetősen korlátozott, mi pedig, akik hozzászoktunk a jóhoz, mindenhol részesülni szeretnénk a szabad szörfölés jótéteményeiből. Annál is inkább, mivel egyre több hordozható eszközt használunk, amelyek netkapcsolat nélkül elveszítik képességeik legjavát. Szerencsére van megoldás: a szélessávú mobilinternet, amelynek révén mobilszolgáltatónk hálózatának kiépítettségétől függően szinte bárhol bekapcsolódhatunk a világháló vérkeringésébe, méghozzá a legújabb technológiáknak köszönhetően immár a vezetékes csomagokéval összemérhető sebességgel.


Net szinte mindenhol

A mobilinternet különösen azok számára ideális, akik munkájuk, tanulmányaik miatt sokat utaznak, vagy több helyen tartózkodnak, avagy munkahelyüktől, iskolájuktól távol laknak, s az utazásra fordított időt szeretnék hasznosan eltölteni. Lehetővé válik számukra, hogy ne csupán okostelefonjuk kis képernyőjén, hanem notesz- és táblagépükön is bárhol internetezhessenek. Sőt, egy MiFi-router segítségével egyetlen havidíjas vagy feltöltőkártyás előfizetéssel valamennyi eszközüket online állapotba hozhatják.


Mindez nagyon jól hangzik, de egyelőre azért vannak a mobilinternetnek hátrányai is. Bár a technológia rohamléptékben fejlődik, nem számíthatunk a vezetékes internettől megszokott stabilitásra. Maguk a szolgáltatók sem titkolják ezt, ami abból is látszik, hogy garantált le- és feltöltési sebességnek 0 Mb/s-ot adnak meg. További gondot okozhat, hogy a mobilinternet lefedettsége messze nem egyenletes, a jelenleg legkorszerűbb technológiát képviselő, leggyorsabb 4G/LTE szolgáltatás pedig csak a nagyobb városokban és környékükön hozzáférhető, s nem minden mobilcégnél.


Ráadásul a korlátlan forgalmat kínáló vezetékes szélessávú csomagokkal ellentétben a mobilinternetnél a választott tarifában meghatározott adatmennyiségért fizetünk, így komolyan vissza kell fognunk magunkat, ha nem akarjuk, hogy a havi pár óra alatt kimerüljön (lásd táblázatunkat). Bár léteznek már kedvező árú, nagy – akár 30 GB-os – havi adatforgalmi keretű tarifacsomagok is, ha megtartjuk a vezetékes hálózatnál bevett használati szokásokat, a gatyánk is rámegy majd az internetezésre. A keret elfogyasztása után ugyanis meghatározott feltételek mellett extra forgalmat vásárolhatunk nem szűnő adatéhségünk kielégítésére.


Biztonsági tartalékként ideális

Jó megoldás a mobilinternet és a Wi-Fi-hozzáférés ésszerű módon történő kombinálása. A letöltést, filmnézést és más, nagy adatforgalmat igénylő műveleteket végezzük inkább az otthoni vagy irodai vezetékes internetet megosztó Wi-Fi-kapcsolaton keresztül, míg az e-mailezéshez, böngészéshez, csevegéshez és hasonlókhoz nyugodtan használhatjuk a mobilnetet, persze ekkor is odafigyelve a forgalomra. De általánosságban is elmondható, hogy ha lehetőségünk van rá, repülőtéren, vonaton, kávézóban, szállodában – természetesen ügyelve a biztonságra –, kapcsoljunk át Wi-Fi-re a mobilinternetről.


Csakúgy, mint a mobiltelefonok hangcsomagjainál, kétféle mobilinternet-tarifatípus közül választhatunk: ésszerű megfontolás kérdése, hogy használati szokásainktól függően számunkra az előfizetéses vagy a feltöltőkártyás konstrukció a gazdaságosabb. Ha előfizetői szerződést kötünk, hosszabb távon jobban járunk, és kedvező áron, részletre vásárolhatunk hozzá eszközöket, viszont jó időre lekötjük magunkat, így érdemes jól meggondolni, hogy melyik csomagot választjuk.


E megoldás mellett szólnak továbbá az olyan, szolgáltatótól függően igénybe vehető kiegészítő szolgáltatások, mint például a 100 GB-os éjszakai forgalmi keret vagy a korlátlan böngészési és e-mailezési lehetőség. A mobilcégek a különféle tarifacsomagok már-már áttekinthetetlen választékát kínálják, amelyek között csak alapos tanulmányozás után lehet eligazodni. Ha azonban pontosan tudjuk, mire és milyen eszközökön akarjuk használni a mobilnetet, viszonylag gyorsan megtalálhatjuk a számunkra leginkább megfelelő csomagot. A feltöltőkártyás mobilnet fajlagosan drágább, miközben lassabb technológiát használ, ha viszont csak alkalmilag vagy biztonsági tartalékként van szükségünk rá, akkor ez lehet a jobb választás


Mi kell hozzá?

Mobileszközeinket többféle módon csatlakoztathatjuk a mobilhálózaton keresztül az internetre. Okostelefonunkon, valamint a beépített modemmel és SIM-foglalattal ellátott tableteken és noteszgépeken a SIM-kártya kínálja a világhálóhoz történő hozzáférést a választott tarifacsomagban foglalt adatmennyiség erejéig. Ilyenkor kényelmes helyzetben vagyunk, nem kell további eszközt vásárolnunk az internetezéshez. Mobilnetre fel nem készített notebook esetében két lehetőségünk van: vásárolhatunk USB-portra csatlakoztatható külső modemet, amely pont úgy néz ki, mint egy USB-memória, ha pedig meg akarjuk osztani a mobilinternetet több eszköz között, vagy táblagépet szeretnénk táplálni, akkor egy kétszeresen is vezeték nélküli mobil Wi-Fi-routerrel járunk a legjobban.


Mindkét megoldás plug-and-play egyszerűséggel állítható üzembe. (Sőt, olyan eszközt is vehetünk, amely meglévő USB-s mobilinternet-modemünket MiFi-routerré alakítja oly módon, hogy a modemet behelyezzük a rajta lévő USB-foglalatba.) Attól sem kell különösebben tartanunk, hogy meglévő eszközünket – hacsak nem egy múzeumi darab – nem tudjuk a világhálóra kapcsolni velük: ha van rajta USB-port vagy Wi-Fi-adapter, és az eszközzel kompatibilis operációs rendszer, nagy gond nem lehet.


Melyik technológiát válasszuk?

Mobilinternetezésre a szolgáltatók 3G és 4G technológiájú hálózatait vehetjük igénybe, amelyek eltérő adatátviteli sebességeket (lásd a Mobilinternet-szabványok című táblázatunkat) és lefedettséget jelentenek. A táblázatból kiderül, hogy a 3G technológia egyes változatai is igen magas adatátviteli sebességekkel kecsegtetnek, így nem kell feltétlenül a sokkal kevesebb helyen elérhető (lásd a szolgáltatók lefedettségi térképeit) 4G/LTE-re vágyakoznunk. S azt se felejtsük el, a nagyobb sebesség a tapasztalatok szerint azzal jár, hogy hamarabb elfogyasztjuk a rendelkezésünkre álló forgalmi keretet, mivel hajlamosabbak vagyunk adatigényesebb műveletekbe bonyolódni, ha már úgyis olyan gyors az a mobilnet.


Ahhoz, hogy kihasználhassuk az egyes mobilinternet-technológiák nyújtotta sebességeket, először is egy olyan okostelefonra, táblagépre, noteszgépre, illetve USB-modemre vagy MiFi-routerre van szükségünk, amely kompatibilis az általunk használni kívánt 3G- vagy 4G-technológiával. Vásárláskor tehát ellenőrizzük a neten, vagy kérdezzünk rá az üzletben, hogy a kiszemelt eszköz milyen mobilinternet-szabvánnyal használható. Másodszor nézzünk utána, hogy mobilszolgáltatónk milyen 3G, illetve 4G hálózati lefedettséget nyújt, illetve a kínálatában szereplő mobilnetes tarifacsomagok esetében mekkora maximális le- és feltöltési sebességekre számíthatunk. A mobilcégek által publikált lefedettségi térképekre pillantva gyors áttekintést kaphatunk arról, hogy hazánk mely területein vehetjük igénybe az egyes szolgáltatásokat.


Ez után következik annak kiderítése, hogy lakóhelyünkön, gyakori tartózkodási helyeinken mely technológiák hozzáférhetők. Hiába vesszük meg ugyanis a mindentudó okostelefont vagy modemet, és fizetünk elő a leggyorsabb mobilinternet-csomagra, ha éppen ott nem tudjuk majd kihasználni a sebességét, ahol a legtöbbet tartózkodunk. A mobilszolgáltatók weboldalán lévő településkeresőben vagy az ügyfélszolgálat megkérdezésével pillanatok alatt kideríthetjük, hogy lakóhelyünkön igénybe vehető-e a kívánt szolgáltatás.

(Nyitókép: Michael Coghlan)

 

Hasonló érdekességeket olvashatsz az aktuális PC Worldben is. Éves előfizetéssel ráadásul most 6 960 forintot is megspórolhatsz!

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.