Hirdetés

Mobil operációs rendszeren dolgozik a Mozilla



|

A szoftver magját az Android fogja képezni, ám teljesen webcentrikusnak ígérkezik a megoldás.

Hirdetés

Tegnap mindenkit ledöbbentő ötlettel állt elő a hazánkban piacvezető Firefox webböngésző mögött álló Mozilla Foundation, hiszen bejelentették a Boot to Gecko (B2G) projektet. A szervezet célja egy új, felhő alapú mobilos operációs rendszer létrehozása.

 

Firefox for Mobile


A B2G alapját az Android fogja képezni, ám a Mozilla programozói csak magát a kernelt, és az illesztőprogramokat kívánják felhasználni belőle, így a saját megoldásuk nem lesz képes a natív robotos alkalmazások futtatására. A szoftver felhasználói rétegének megjelenítését a böngészőjükben is használt Gecko motor fogja végezni, ebből fakadóan a komplett kezelőfelület nyílt webes szabványokra - HTML, CSS, JavaScript - fog épülni.


Természetesen ez rengeteg problémával jár, első lépésben a Geckót hozzá kell kapcsolni a kernelhez, hogy egyáltalán neki tudjanak állni az olyan alapvető telefonos funkciók implementálásához, mint például a híváskezelés, vagy az SMS-ezés.


Az elképzelés szerint minden szoftver és funkció a böngészőn belül fog futni, amely egyben azt is jelenti, hogy a Chrome OS-hez hasonlóan netkapcsolat híján nem fognak sokat érni az erre épülő készülékek. Fontos még megemlíteni a Gecko jelenlegi verziójának azon hiányosságát, hogy nincs lehetőség a különböző fülekhez tartozó folyamatok elszeparált futtatására, így egy lefagyott webes alkalmazás az egész böngészőt magával ránthatja, amely egy operációs rendszer szintjére vetítve igen súlyos probléma.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.