Hirdetés

Nem lehet felhőtlen a RIM öröme



|

Európában is kapható lesz az első BlackBerry OS 6-tal szerelt mobil, azonban egyre több országban tiltják a cég különféle szolgáltatásait.

Hirdetés

Az utóbbi néhány hétben alaposan felgyorsultak az események a kanadai RIM háza táján: a vállalat egyre több, szerencsére bőségesen illusztrált információt hozott nyilvánosságra az új Blackberry OS 6-ról - egyértelmű volt, hogy végre révbe ért a fejlesztése.

 

RIM Blackberry 9800 Torch
RIM Blackberry 9800 Torch

 


Időközben az Egyesült Arab Emirátusok, és Szaúd-Arábia hatóságai rászálltak a cégre, ugyanis nem képesek ellenőrizni a Blackberry-tulajok adatforgalmát. A RIM készülékei, és a kapcsolódó szolgáltatások közt a kommunikáció erősen titkosított, és ez nem tetszik az arab köztisztviselőknek, véleményük szerint ez végső soron nemzetbiztonsági kockázatot jelent.


Természetesen folytak egyeztetések a kormányok, és a RIM közt, azonban a mobilgyártó úgy döntött, hogy semmilyen szín alatt nem hajlandó betekintést adni az ügyfeleik adataiba. Ennek következtében mától kezdve a szaúd-arábiai Blackberry-sek nem képesek elérni a RIM egyetlen olyan szolgáltatását sem, amely titkosított csatornán keresztül kommunikál a készülékkel.

 

 


Ugyanez fog történni az Emírségekben is, azonban a kormány október 11-ig adott haladékot a megfelelő előkészületekre. A blokkolás technikai kivitelezéséből adódóan az előbbi két országba utazó külföldi üzletemberek sem lesznek képesek elérni a RIM szervereit.


Rátérve a pozitívabb hírekre: a kanadai vállalat 2010. második üzleti negyedévében 41 százalékkal növelte az eladásait, bár az Egyesült Államok okostelefon-piacán elveszítették vezető pozíciójukat. Egyelőre nem tudni, hogy csak csatát vesztettek, avagy háborút, hiszen a piaci részesedésben őket felülmúló androidos készülékek térhódítása vélhetően még közel sem ért véget.


Viszont tény, hogy a Blackberry OS 6 sokkal csinosabb, okosabb és ember-központúbb, mint az 5-ös verzió volt, így elképzelhető, hogy képes újabb löketet adni az eladásaiknak. Nem kizárólag az új készülékeiken fog futni a rendszer: a Pearl 3G-re, továbbá a hazánkban is kapható Bold 9700-ra és Bold 9650-re is meg fog érkezni a közeljövőben. Sajnálatos, de a Storm 9500-ra, és a Storm 2 9520-ra biztosan nem lesz elérhető a frissítés.

 

RIM Blackberry 9800 Torch
RIM Blackberry 9800 Torch

 


A régi eszközöknél már sokkal érdekesebb a frissen bejelentett, gyárilag az új OS-t futtató, csúszkás kialakítású Blackberry 9800 Torch. A mobil több szolgáltatónál is kapható lesz szerte az észak-amerikai kontinensen, Európában pedig elsőként a brit Vodafone veszi fel a kínálatába. Az AT&T-nél két éves hűségnyilatkozattal 200 dollárért lesz megvásárolható, amely átszámítva nagyjából 43 ezer forintot jelent.


A telefon kapacitív és multitouch érintőkijelzője 3,2 col átlójú, a panel felbontása 360×480 pixel. Egy üzleti készülékhez képest meglepően jó kamera került bele: a szenzor 5 megapixeles, autofókuszos, egy LED-es vakuval is ki lett egészítve.

 

RIM Blackberry 9800 Torch
RIM Blackberry 9800 Torch

 


Kommunikációs szempontból is hozza az elvárhatót: alapvetően négysávos GSM-hálózaton működik, emellett támogatja a 7,2 megabites HSDPA-t, és a 2 megabites HSUPA-t. Az A2DP-s Bluetooth csak 2.1-es verziójú, viszont a Wi-Fi-vezérlő támogatja az n-szabványt is.


A szokásos szoftveres Blackberry-extrákon kívül természetesen A-GPS is került a 111 x 62 x 14,6 mm méretű, és az 1300 milliamperes akkuval együtt 161 grammot nyomó Torch-ba.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.