Hirdetés

Nokia 6131 - a versenyképes kagylómobil



|

Hirdetés

Előzmények A finnek újdonságát komoly várakozásokkal vettem a kezembe. A bemutatókon és a különféle közleményekből összeszedett információk alapján leginkább a QVGA kijelzőjével és a gombnyomásra kinyíló mechanikájával emelkedik ki ez a modell a többi közül. A Nokia korábbi kinyitható készülékeitől nem voltam elájulva: anno a Nokia 6101 egy méteres távolságból még viszonylag jól is nézett ki, de ha közelebbről szemügyre vettük az elnagyolt és kidolgozatlan design elemek, illetve az alkotó anyagok erősen kifogásolható minősége minden jóravaló például Samsung felhasználót, gunyoros mosolyra késztetett. Kézbe véve Az utódmodell, a Nokia 6131 ellenben csak nyitott állapotban mutatja meg rejtet hibáit, csukott helyzetben meglepően minőségi készülék érzetét kelti. Tetszik a viszonylag vékony kialakítás, a lekerekített formák, a matt sötétszürke elől- és hátlap. A készülék alján egy finoman érdes felülettel találkozunk, amely sajnos nem gátolja meg a készülék sík felületen történő csúszkálását. A telefon tetején található az újgenerációs töltő bement, amelyet az USB pop-port-tal egyetemben egy kis műanyag retesz véd. Ez az elem véglegesen nem távolítható el a telefonról, kíváncsian várom, hogy mennyi idő múlva adja meg magát és esik le.
A Nokia 6131-et szemből nézve feltűnő lehet, hogy az előlap rövidebb, mint a készülék hátulja, így a billentyűzetet körülölelő krómszerű elem (állandó takarítást igényel) alja kilátszik. A külső kijelzőt is egy ezüstös ív veszi körbe, e nélkül a telefon ugyan olyan szürke lenne, mint az összes többi Nokia divattelefon. A külső LCD felett találjuk a kamerát, amelyhez sem mobilfény, sem tükör nem párosul. A jobb szélen található bekapcsoló és kamera aktiváló gomb a numerikus billentyűzethez hasonlóan egyszerű műanyagból készült, utóbbi, bár igen méretes kialakítással rendelkezik, de az összes ujjlenyomatunkat össze fogja gyűjteni. A navigációs gomb méretét végre sikerült eltalálni, és még a középső része is jól működik enter-ként. A készülék jobb tetején láthatunk egy kis gombot, amely az automatikusan felpattanó előlapot aktiválja. A Nokia tájékoztatása szerint ez a megoldás a bal- és jobbkezesek számára is egyaránt kényelemesen használható. Bal kézzel állandóan megakadt kinyílás közben az előlap a bal hüvelykujjamban, a jobb kézzel történő aktiválás esetén aránylag megbízhatóan és gyorsan működött. Természetesen a telefon kinyitható normál emberi erővel is, csak ne lepődjünk meg az akadozó mechanizmuson. Az aktív flip (csörög a telefon, kinyitjuk, és már beszélhetünk is) hasznos társnak bizonyult. Az illesztések pontosságától nem estem hanyatt, a numerikus gombok és a készülék ház közé vígan be tudjuk tenni a körmünket, hasonló a helyzet a telefon tetején is.
A kijelzőkben rejlik az igazi ereje A belső kijelző végre kitölti a rendelkezésre álló teret, és nem kell tovább azon szörnyülködni, hogy ez az igénytelen műanyag borítás már megint szembekerült velünk. A 16 millió megjeleníthető szín magáért beszél, a képek gyönyörűek, a hátterek nem kevésbé. A felbontásra (QVGA) sem lehet panasz, a kontúrok megfelelőek, fényképezéskor a kereső funkció tökéletesen működik és az élességgel sem akadt probléma. Napfényben a TFT tükröződik, képe láthatatlan. A fényerővel mostanában - meglepetésemre - meg voltam elégedve a finn gyártó esetében, zárt térben még zseblámpaként is működik a Nokia 6131. A megnövelt felbontásnak hála nem kell görgetni SMS olvasás közben, mivel egy 160 karakteres üzenet simán kifér a teljes LCD-re. Ellenben a menürendszer ikonjait továbbra sem sikerült igényesen animálni, így ha ráállunk egy funkcióra az egyből megelevenedik, csak kár, hogy elképesztően pixeles a megvalósítás. Szerencsére a teljes testreszabhatóság jegyében a hátteret, a képernyőkímélőt és a betűk színét is a saját szánk íze szerint módosíthatjuk. Az aktív készenlétnek hála megtölthetjük hasznos információkkal és funkciókkal a kezdőképernyőt: a felső sorban a leggyakrabban igénybe vett szolgáltatásokat találjuk, alatta helyezkedik el a zenelejátszó és a rádió állapotjelzője, a naptár, és a jegyzet. A külső kijelző hivatalosan 262 ezer szín megjelenítésére képes, de ha azt találom a hivatalos sajtóközleményben, hogy 4096 különféle árnyalatban pompázik, azt is elhiszem. Az alacsony felbontásnak és az elavult technológiának köszönhetően semmivel sem jobb vagy rosszabb ez a kijelző, mint a korábban már látott bármelyik külső megjelenítő. Ettől függetlenül a színes háttér, a legfontosabb információk mind-mind hasznos funkciók.
Szolgáltatások A könnyű fizikumnak köszönhetően kényelemes a Nokia 6131-el történő telefonálás, de beszélgetés közben a hangminőség nem volt számomra meggyőző - egy finom zörejt állandóan hallottam. A GSM modul 4 sávos (850/900/1800/1900 Mhz), így gyakorlatilag a világ bármely táján használható. A Series 40 felhasználói felület, amely meglepően gyors lett, már szinte a Symbian alapú készülékek S60 megoldására emlékeztet, de ezeket az ikon animációkat sürgősen le kéne cserélni. Az üzenetkezelő szoftveren apró módosításokat hajtottak végre a mérnökök, ilyen többek között az új SMS írásánál megjelenő legutóbb használt opció, amellyel a gyakrabban felkeresett címzettjeinket tudjuk kényelmesebben elérni - miért kellett erre a kétsoros szoftverre ennyit várni? Itt találjuk a névjegycsoport opciót is, amellyel egyszerre több, általunk egy csokorba rendezett embernek küldhetünk információkat. Üzenetírás közben hangulatjeleket, neveket és számokat is beilleszthetünk az SMS-be. Az MMS-eket diákba rendezhetjük, csatolhatunk videót, képet, hangot és szöveget is hozzájuk. Az elküldött üzenetek mentését szabadon beállíthatjuk. Az üzeneteket egy gombnyomással törölhetjük (üzenet szerint, mappa szerint vagy minden üzenetet), mivel a szoftver végre kapott egy ilyen opciót is. Az E-mail kliens támogatja a POP3, SMTP és IMAP4 megoldásokat, több postafiókot is tud kezelni. A prediktív szövegbevitel és a láncolt üzenetek funkció megtalálható a Nokia 6131-ben.
A belső 16 MB memóriából mindössze 11 áll a rendelkezésünkre, abból 10 a Galéria, 1 a naptárbejegyzések és üzenetek számára van fenntartva. A készülék hátlapját levéve jobb felül találjuk meg a microSD nyílást, amely maximálisan 2 GB-os kártyát tud kezelni. Az eszköz cseréjéhez nem kell kikapcsolni a telefont. Az alapcsomag nem tartalmaz memóriakártyát. A telefonkönyv nem nyújt különösebb extrát, a nevekhez egy rakat információt rögzíthetünk (csengőhang, videó, születésnap), csoportokba rendezhetjük őket, és természetesen egyszerre használható a SIM kártya és a telefon belső memóriája. A névlistát rendezhetjük vezetéknév vagy keresztnév alapján, és megjeleníthetjük a mellékelt fotókat is. Az előre telepített játékok között találjuk a Snake 2-tőt, amely mind grafikában, mind hangeffektusokban egy korai Mario programra emlékeztet. A Soccer 3D legnagyobb meglepetésemre nem okozott akkora csalódást, min amilyet vártam, a németekkel simán legyaláztam már az első félidőben 3:0-ra az ellenfelet. Az izommetrikus megjelenítés ellenére élvezetes a játék, bár csak lőni és passzolni lehet a labdával, illetve játékosaink gyakorlatilag ki merre lát alapon futkároznak körülöttünk. Sajnos csak a 16-os vonalon belülről lehet gólt szerezni, pedig egy távoli bombával szívesen megkínáltam volna az ellenfél kapusát. Az adatkommunikációs lehetőségek közül a Bluetooth gyorsnak és megbízhatónak tűnt, végre nem maradt ki az infra port és még USB csatlakoztatási lehetőség is van. Az EDGE technológiának és a nagyméretű kijelzőnek hála igazán élvezetes a WAP oldalak böngészése. Az itthon továbbra sem működő Push To Talk ezúttal is helyet kapott a készülékben.
Multimédia A beépített 1,3 megapixeles kamera a szokásos extra funkciókkal lett fölszerelve: 8x lépésenként állítható digitális zoom, éjszakai mód, a teljes kijelző használható keresőként, a külső kijelzővel lehet önarcképet készíteni, új effektusok (túlexponált és valótlan színek). A sorozatfelvétel 3 képet készít, az önkioldó 10 másodpercen belül exponál. A kereső meglepően gyorsan teljesíti a feladatát. A videó maximális felbontása csak 176x144 pixel lehet, a fotóké 1280x1024. Fotózás közben gyakran belelógott a hüvelykujjam a lencse látóterébe, bal kézzel nekem kényelmesebb volt az alkotás. Az exponáló gombot a Nokia 6131 jobb oldalán találjuk. A telefon számos formátummal meg tud birkózni: MP3, MP4, AAC, WAV, MIDI, 3GP és még sorolhatnám. Kedveltem a beépített FM rádiót és egy nagyobb memóriakártyával szívesen kipróbáltam volna az MP3 lejátszót. A rádió szépen szólt, a továbbfejlesztett headset ezúttal már távirányítóval is rendelkezik, amellyel a hangerőt tudjuk beállítani. A készülék hangszóróját sztereo üzemmódban is használhatjuk, az élmény felejthető. Összegzés A Nokia 6131 véleményem szerint az első már normálisan kinéző finn kinyitható készülék, amely mostanában a piacra került. Az FM rádió és az MP3 lejátszó a zene szerelmeseit, a kinyitható mechanizmus és a kagyló forma a divatos külsőért rajongókat fogja meggyőzni. Örülök, hogy ésszerű opciókkal sikerült bővíteni az üzenetkezelő opciókat, és a gyönyörű kijelzőről is csak a legjobbakat tudom elmondani. Néhány apróságtól eltekintve (illesztési hézagok, kifogásolható hangminőség) megbízható és gyors készüléket ismertem meg a Nokia 6131-ben.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.