Hirdetés

Nokia 7610 - az első finn megapixeles



|

Nézzük milyen "ruhát" terveztek a finn gyártók az első megapixeles kamerájú mobiljuknak!

Hirdetés

Kézbe véve A készülék alapvetően a könnyed és letisztult formákat képviseli. Ezt az egyszerűséget a világos grafikák és a vad színösszeállítások teszik izgalmassá, de a Nokia 7610 a divatot alakító felhasználók számára készült. A rubinvörös és fekete borításba burkolt, vékony és stílusos Nokia 7610 első ránézésre nagyon feltűnő jelenség lehet a billentyűzet kialakítása. Ahogy a mondás is tartja, a látszat néha csal. Ezt ez a készülék is bizonyítja, hiszen elsőre valóban szokatlan a használata, viszont könnyen megszokja az ember mikor már komolyabban ismerkedni kezd a telefonnal. Remek ötletnek tartottam, hogy az egyik legfontosabb gomb, a Menü, méretei miatt könnyen aktiválható, de első beérkező telefonhívásomkor hirtelen nem tudtam, hogy a sok kicsi billentyű között melyik lehet a Fogadó gomb. Apró, de számomra a Nokia 7610 esetében fontos újítása, hogy a készülék alján és tetején is találtam helyet a nyakbavaló hordására. A 7610-es mobil méretei: 108.6 x 53 x 18.7 mm, kisebb mint a Nokia 6600-ás készülék. Nem egy kifejezetten könnyű telefon, ugyanis 118 grammal bír. A Nokiánál már lassan megszokott az okostelefonok esetében a 176 x 208 képpontos felbontással és 65ezer színnel rendelkező kijelző, amelynek állítható a fényereje, és véleményem szerint az eddigi legjobb TFT LCD, amely Nokia telefonba került. A kép tiszta, élethűek a színek, élesek a vonalak és még egyszer hangsúlyozom, hogy a megnövelt fényerő lenyűgöző egy-egy szebb fotó nézegetése közben. A hangszóróra a készülék oldalán találhatunk rá, melynek minősége átlagosnak mondható, viszont mp3 lejátszására nem igazán alkalmas (rossz minőség). A készülék alján és tetején is megtalálható a nyakba akasztásra lehetőséget adó alkalmatosság.
Szolgáltatások A Nokia Series 60 platform, és a Symbian 7.0s operációs rendszert használja a telefon. Néhány alkalmazásnál észlelhetjük a készülék lassúságát, ezt a jelenséget főleg videó felvételekor és lejátszásakor tapasztalhatjuk. A készülék kijelzőjének színvilágát variálhatjuk a már meglévő illetve a rá letölthető stílusokkal és sémákkal. A menüje a szokásosnak mondható. Az üzenetfunkcióknál sem láthatunk nagy változást, hiszen SMS, EMS, teljeskörű MMS és POP3-as email szolgáltatásokkal rendelkezik. A multimédiás üzeneteinkhez csatolhatunk képet, hangot vagy akár videót is. A készülék funkciói: naptár, számológép, valutaváltó, hangutasítások (hangtárcsázás), diktafon, kihangosító, napló (a tárcsázott, fogadott és nem fogadott hívások nyilvántartása),gyorstárcsázás, automatikus újrahívás, konferencia hívás, játékok (új játékok letölthetők), mobiltárca (A kódok és a jelszavak kényelmes online tárolása Azért újdonságok is vannak a készülékben. Az egyik egy filmrendező program, melynek igazán hasznos feladata nincsen, de időtöltésnek jó lehet. Ezenkívül ami már sokkal jelentősebb szerepet tölthet be, az a jelenlét funkció. Erről a szolgáltatásról azt kell tudni, hogy képesek leszünk olyan információkhoz jutni, mely megmutatja ismerőseink mobiltelefonjának állapotát. Így elkerülhető lesz, hogy valakit rosszkor hívjunk fel. Ezzel csak egy pici probléma van, hogy hazánkban ezt a funkciót egyik szolgáltató sem támogatja. Reméljük csak idő kérdése és ez a hiba megoldódik.
A felhasználó a személyi számítógépére telepített Nokia Lifeblog alkalmazással könnyen használható formátumban találhatja meg és böngészheti át multimédiás naplóját, amelynek egyes elemeit a barátokkal vagy a családdal e-mailen keresztül meg is oszthat - igaz én ezt a szolgáltatást egyből a Felesleges könyvtárba raktam, és jó ideig ott is hagytam. Az Opera webböngésző és a Kodak pictures alkalmazás is megtalálható a Nokia 7610es készülékben, melyeknek használata egyszerű. A készülék memóriája 72 MB-ig bővíthető, ebből 8 MB a belső memória. Adatkommunikáció Nagy szívfájdalmam manifesztálódott az adatkommunikáció kapcsán, ugyanis a Motorola V600/V525 pároshoz hasonlóan, a Nokia 7610 bár rendelkezik Bluetooth vezeték nélküli kapcsolattal, de az Infra port sajnos hiányzik belőle. Ezen a területen a feljebb említett Infra port mellett számos kritika érheti a készüléket: a Nokia 7610 modellből hiányzik az EDGE adatátvitel, amellyel már a 3. generációs mobilhálózatok előszobájába kerülhettünk volna, nem találunk Push To talk szolgáltatást sem, amellyel CB rádióként használhattuk volna készülékünket, sőt a GPRS is csak Class 8-as (40,3 kb/s). De térjünk át a meglévő technológiákra: a fejlett xHTML WAP 2.0 böngésző használatával egyszerűen és gyorsan tölthetünk le akár látványos grafikákkal fűszerezett oldalakat is, de Java programok letöltésére is alkalmas a 7610. A Bluetooth adatátviteli technológia egy csöppet kárpótol az Infra hiánya miatt, és mint rugalmas kommunikációs csatorna remekül megfelel a más eszközökkel való adatátvitelben. A szokásos Sony Ericsson P800 / Nokia 3660 kettőssel teszteltük a Bluetooth átvitelt, és semmi meglepőt nem tapasztaltunk: gyorsan, flottul működött a szolgáltatás.
Multimédia A megapixeles (1152 x 864) kamera kiváló minõségű objektívvel, négyszeres digitális zoommal (fotózás közben a joystick föl- és lemozgatásával állíthatjuk be - videófelvétel közben is működik), és önkioldóval rendelkezik. A készülék keresője flottul követi a kamera előtt álló képet, nem akadozik. A Nokia 7610 képkezelõ készülékkel gyenge fényviszonyok között is készíthetünk felvételeket papíron, de ne várjunk tőle csodákat. A készülék felhasználói amellett, hogy képeiket megoszthatják családjukkal és barátaikkal (MMS, E-mail, Bluetooth), a képkezelő készülékkel rögzített anyag megszerkesztése révén még rövid videofelvételeket vagy akár 10 perces zenés videoklippet is készíthetnek. - erre szolgál a memóriakártyával együttesen 72 MB-os memória. A videólejátszás gyakran akadozik, a felvételek minősége nem kifejezetten élvezhető. A Movie Director alkalmazással a felhasználók a Nokia 7610 készülékkel leforgatott videofelvételt speciális eszközök, például zene, szöveg, új színek vagy mozgó tárgyak hozzáadásával most elsõ ízben saját filmjükké alakíthatják át. Az alkalmazás a különálló videofelvételeket automatikusan egy filmmé alakítja át, illetve MMS-küldéshez optimalizálja a megszerkesztett felvételeket. A szolgáltatást inkább érdekesnek, mint hasznosnak találtam: az amúgy is zavaros minőségű videókból még kaotikusabb és akadozóbb élményt alkotott.
A Nokia 7610 képkezelõ készülék felhasználói számára gyerekjáték a nyomtatás: a fotókból pillanatok alatt nyomtatott kép készíthetõ, ha a telefont Bluetooth kapcsolaton át kompatibilis nyomtatóval kapcsoljuk össze. A telefonban MP3/AAC zenelejátszó is megtalálható. Összegzés Az előzetes elképzeléseim alapján csalódnom kellett volna a Nokia divattelefonjában - így történt ez a 7600 kapcsán is. Ennek ellenére pozitívan meglepetésként ért már a használat első óráiban, mert a csodálatos kijelző, a néha valóban remek fotókat készítő CCD kamera és a Symbian okostelefonok nyújtotta szabadság mindenért kárpótolt - így még azt is el tudtam viselni, hogy a Nokia 7610 modellből lespórolták az Infra portot, így kizárva számos egyéb készüléket az adatkommunikációból. A forma egyedi, az elől és a hátlap szép, fehér színben nőknek, feketében férfiaknak ajánlanám - igaz, volt, aki rondának tartotta a telefon kinézettét. Az akkumulátor teljesítményével meg voltam elégedve, soha rosszabbat. Csak ne kellene annyira sokat várni a 7610 betöltésekor.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.