Hirdetés

Nokia-Intel együttműködés a Wimaxért



|

Hirdetés

A Nokia egy jó darabig negatívan viszonyult az elsősorban az Intel által támogatott WiMAX-hoz, mivel azt sokan eleinte csak a vezetékes szélessávú kapcsolat alternatívájának szánták olyan helyekre, például távoli ritkán lakott vidékekre, ahol nincs meg a megfelelő infrastruktúra. Az utóbbi időben azonban a mobiltelefonos szolgáltatók is fantáziát látnak a technológiában, a Nokia pedig igencsak érdekelt az ilyen cégek számára szükséges infrastruktúra-beruházásokban. A vezető mobiltelefon-gyártó és a legnagyobb processzorgyártó cég most éppen arra fogtak össze, hogy alkalmassá tegyék a WiMAX-ot a hordozható PC-s és mobiltelefonos használatra.

Az Intel része ebben a megfelelő kisméretű, mobileszközökhöz szabott WiMAX-lapkák kifejlesztése - noteszgépekhez egyébként már van ilyen chipje a vállalatnak -, a Nokia feladata pedig a megfelelő hálózati infrastruktúra kidolgozása és biztosítása. A WiFi-nél kiterjedtebb területen nagyobb sávszélességet biztosító Wimax Tero Ojanpera Nokia-alelnök szerint ideálisan kiegészítheti a harmadik generációs mobiltelefonos technológiákat és infrastruktúrát, főleg például az egy helyszínen koncentrálódó, tömeges mennyiségű multimédiás tartalmat felölelő adatátvitel esetében. A technológia hívei ráadásul azt állítják, hogy kiépítése és üzemeltetése is jóval olcsóbb, mint a mobil 3G eljárásoké.

A mobileszközökre alkalmazható WiMAX 802.16e szabványt egyébként még el kell fogadnia a WiMAX fórumnak, erre azonban valószínűleg még az idén sor kerül. Akármit hoz is a Nokiával az együttműködés, az Intel mindenesetre eltökélt a Wimax-képes noteszgépplatform forgalmazása mellett, amitől hasonló sikert remél, mint a WiFi esetében a Centrinótól.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.