Hirdetés

Okostelefon VB: Kistesók az F csoportban



|

Ha a népszerűség számít, a csúcstelefonok kisebb és olcsóbb, kompakt változatai is esélyesek a győzelemre.

Hirdetés

A mobilgyártók komoly marketingcsinnadrattával beharangozott rendezvényei előtt mindenki a „nagy dobást” várja, arra kíváncsi, vajon bemutatják-e végre az új, minden eddiginél szebb, erősebb, gyorsabb okostelefont. Az olyan készülékek premierje után, mint az Apple 5S, a Samsung Galaxy S5, a Nokia Lumia 1520 vagy az új HTC One – a rajongók késhegyig menő vitákat folytatnak arról, hogy melyik gyártó új modelljének jobb a felhasználói felülete, a kamerája, az ujjlenyomat-olvasója, a pulzusmérője, az akkumulátora és a többi és a többi. Egyszóval mindenki a legfrissebb csodatelefonokról beszél.

Hirdetés

Aztán, ha ideje lecserélni a régi készüléket, a többségünk beballag a szolgáltatójához, hosszasan forgatja a kezében a legújabb topmobilt, aztán választ magának egy olyan készüléket, amit megengedhet magának. Tudják ezt, persze, a gyártók is, nem véletlen, hogy az utóbbi időben évről-évre előállnak aktuális flagship-telefonjuk, kisebb, valamivel szerényebb teljesítményű, nem csak a mérete miatt „zsebbarát” változatával. Ahogy az sem, hogy az Okostelefon VB-n külön csoportot szenteltünk ennek a kategóriának.

Az F csoport versenyzői:

Apple iPhone 5C

Az Apple 2013-ban aktuális csúcskészüléke, az iPhone 5S mellett egy „olcsóbb” modellt is bemutatott. Az iPhone 5C valójában a cég egy évvel korábbi készülékének újracsomagolt, színes műanyag bőrbe bújtatott változata.

 

A négyhüvelykes, 640 x 1136 pixel felbontású IPS-LCD kijelző képe gyönyörű, remek betekintési szögei vannak és napfényben is jól használható. A telefon hardveresen szinte teljesen megegyezik az iPhone 5-tel: kétmagos, magonként 1,2 GHz-es A6 processzor, hárommagos PowerVR SGX 543MP3 GPU, 1 GB RAM. Az iOS operációs rendszert használó telefon 16, 32 és 64 GB-os háttértárral szerelt változatban kapható. A készülék a hiper-optimalizált operációs rendszernek köszönhetően villámgyors, erőforrás-igényes alkalmazások futtatására és játékra is kiváló. Az iPhone 8 megapixeles, autófókuszos, LED-vakuval felszerelt kamerája a legtöbb androidos kameramobiléval felveszi a versenyt, és akár 1080 p felbontású videókat is készíthetünk vele. Az 1510 mAh-os akkumulátor viszont elég gyengécske, az 5C-tulajdonosoknak normál használat mellett is naponta kell töltögetniük a telefonjukat.

Samsung Galaxy S4 mini

A Samsung Galaxy S4 „Mini Me-je” külsejét tekintve a megszólalásig hasonlít a cég tavalyi csúcstelefonjára – csak kicsit kisebb kivitelben. 4,3 hüvelykes, 540 x 960 pixel felbontású Super AMOLED kijelzőjének képe tűéles, csodaszép és szikrázó napsütésben is jó olvasható.

 

Az Android 4.2.2 Jelly Bean-t futtató készüléknek hardveresen sincs szégyellnivalója: kétmagos, magonként 1,GHz-es Krait magokat pörgető Qualcomm Snapdragon 400-as SoC, Adreno 305 GPU, 8 GB, microSD-kártyával 64 GB-ig bővíthető háttértár, 1,5 GB RAM. Előlapi kamerájával 1,9, a LED-villanóval is felszerelt hátlapival pedig 8 megapixeles képeket és Full HD-videókat készíthetünk. A WiFi, a 3G és a Bluetooth kapcsolat mellett az LTE-hálózatok kezelésére is alkalmas. Van benne NFC-chip és infraport, lítium-ion akkumulátora 1900 mAh-os.

Sony Xperia Z1 Compact

A Sony Xperia Z1 kompakt változata egy „ízig-vérig felsőkategóriás eszköz, mely nagyszerű választás lehet azok számára, akik a kompakt méretet preferálják” – írtuk korábbi tesztünkben. Nem véletlenül, hiszen az Android 4.3 Jelly Bean-t futtató, vízálló fém-üveg készülékbe egy négymagos, 2,2 Ghz-es Snapdragon 800-as chipszettet, egy Adreno 330-as grafikus gyorsítót és 2 GB RAM-ot építettek.

 

A Z1 Compact simán felveszi a versenyt az LG Nexus 5-tel, az LG G2-vel vagy a Samsung Galaxy S4-gyel. A 4,3 hüvelykes, HD felbontású IPS kijelző tűéles képe még a legnagyobb napsütésben is tökéletesen olvasható. A készülék a PC World házi versenyében is remekül szereplő, 20,7 megapixeles kamerájával szinte minden napszakban, a szabadban és zárt térben is jó képeket készíthetünk. Fotóinkat, videóinkat, dokumentumainkat a 16 GB-os, maximum 64 GB-os microSD-kártyával tovább bővíthető, tágas háttértáron tárolhatjuk, a 2300 mAh-os akkumulátor átlagos használat mellett másfél-kétnapos üzemidőt garantál.

ZTE Blade Q Mini

A ZTE Blade Q Mini a maga 33 000 Ft körüli árával a kategória egyik legolcsóbb készüléke. Kicsi és könnyű, 4 hüvelykes kijelzője korrekt fényerővel és felbontással rendelkezik. Öt megapixeles, autófókusszal és LED-vakuval megtámogatott hátlapi kamerájával viszonylag jó minőségű képeket készíthetünk.

 

Sajnos, a gyártó nem épp a legképességesebb hardvereket pakolta be a borítás alá: jutott bele egy MediaTeK MT6572 SoC, 1,3 GHz-es kétmagos Cortex-A7-es processzorral, egy Mali-400MP GPU, 4 GB, microSD-vel tovább bővíthető háttétár és 1GB memória. Az Android 4.2.2 Jelly Bean-t futtató készülék energiaellátásáról egy nem túl kitartó, 1500 mAh-os lítium-ion akkumulátor gondoskodik.

Szavazz az F csoport játékosaira az Okostelefon VB oldalán!

A játékban való részvétel regisztrációhoz kötött. Minden regisztrált felhasználót garantáltan megajándékozunk egy 500 forintos Foodpanda kuponnal (amit 1500 forint feletti bankkártyás fizetésnél válthatsz be). S mivel a bajnokoknak is szükségük van védelemre, a szavazók között az Okostelefon-világbajnokság során 30 darab egyéves ESET Mobile Security mobilvédelmi szoftverlicencet sorsolunk ki, valamint minden résztvevőnk esélyes arra, hogy a játék végén hazavigye a Benq W1070 Full HD-s házimozi projektorát a számos egyéb meglepetés ajándék mellett. További információért kattints az oldal tetején található “Nyeremények” hivatkozásra!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.