Hirdetés

Okostelefonokra is jöhet az Ubuntu



|

Legkorábban 2014. áprilisában érkezhet meg az első, ARM alapú hordozható eszközökön is futtatható változat.

Hirdetés

Sokakat meglepő bejelentést tett hétfőn Mark Shuttleworth, a hazánkban is közismert Ubuntu Linux mögött álló Canonical alapítója: legújabb tervei szerint az operációs rendszer 14.04-es verziója már ARM alapú okostelefonokon, tableteken, és televíziókon is futtatható lesz.

 

 


Az úriember szerint abszolút életképes ötletről van szó, bár jelen esetben a sikerhez közel sem lesz elég a forráskód megfelelő architektúrákra fordított változata: ki kell dolgozni egy alacsony átlójú érintőkijelzőkön is remekül használható grafikus felületet, meg kell győzni a fejlesztői közösséget a szoftver támogatásáról, és hardvergyártókat is be kell majd vonni a kész termékek előállításához.


Ezen három alappillér nélkül a projekt mindenképp a rendkívül érdekes, de határozottan üzletképtelen linuxos kezdeményezések már amúgy sem elhanyagolható táborát fogja gazdagítani, hiszen manapság - különösen a mobilos piacon - nem csak magán az operációs rendszeren múlik a komplett megoldás életképessége, hanem a köré épülő ökoszisztémán. Természetesen a Canonical akár sikerre is viheti az ötletet, a fentebb említett 2014. áprilisi megjelenési dátum szerint a cégnek lesz elég ideje kidolgozni a részleteket, összességében kíváncsian várjuk, hogy mi sül ki belőle.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.