Hirdetés

Ovi App Wizard: készítsd el a saját widgeted!



|

A Nokia webes alapú eszközével bárki létrehozhat widgetet és még pénzt is kereshet vele.

Hirdetés

A telefongyártók szinte mindegyike arra törekszik, hogy az Apple AppStore-hoz hasonló sikereket érjenek el online szoftveráruházukkal. Ez egyelőre nehezen megy, hiszen még a feltörekvő Android Market is csak mostanában érte el az 50 ezres limitet, az iPhone, iPod, iPad használók viszont már kb. 170 ezer ingyenes és fizetős program közül válogathatnak. A finnek online boltja, az Ovi Store egyelőre messze lemaradva áll a 10 ezer körüli letölthető alkalmazással, de a mostanában bejelentett App Wizard miatt lehet, hogy ez hamarosan megváltozik.

 

 

Úgy gondolták a Nokiánál, hogy a halandó mobilhasználókat is érdemes közel engedni a fejlesztés titokzatos világához. Így készült el az App Wizard, ami persze nem bonyolult programok létrehozását teszi lehetővé, de azt igen, hogy a készítő kedvenc weboldala, blogja, Twitter csatornája, vagy éppen Facebook csoportja egy mobilra telepíthető alkalmazásban (widget) megjelenjen. Az ezt letöltő és birtokba vevő felhasználó az RSS (és Atom) technológiát alapul véve bármikor nyomon követheti az adott weboldal, vagy Facebook csoport híreit, eseményeit.

 

Kezdésnek az alap RSS linket kell megadni

 

A felsorolásból látszik, hogy elsősorban a ma oly divatos közösségi trendeket lovagolnák meg a Nokiánál, vagyis arra szeretnék rábírni az aktív bloggereket, Twitter-használókat, hogy készítsék el saját widgetüket.

Persze rajtuk kívül bárki megteheti ezt, hiszen a rendszer mindössze egy regisztrációt kíván meg, minden további szükséges eszköz egy böngészőn keresztül elérhető. A widget szerkesztő felülete a lehető legegyszerűbb: a kezdő, fő weboldal megadása után az emulátor azonnal megmutatja, hogyan néz majd ki a widget. Jó ötlet, hogy plusz három másik feedet is hozzáadhatunk, amelyek aztán az alkalmazásban egyetlen érintéssel (egy legördülő menüből) elérhetővé válnak.

 

Utána következhet a többi, max. 3 csatorna megadása

 

Némi grafikai finomhangolásra is szükség van a továbbiakban, hiszen a készítőnek kell megadnia a logót és az ikont, amit a felhasználó majd látni fog a mobilján. A képek megadott méretre való vágása után (ehhez kell némi hozzáértés) el lehet bíbelődni a színekkel, és ezzel tulajdonképpen kész is az applikáció.

Igaz, hogy az online szoftverboltok túlnyomórészt ingyenes alkalmazásokat kínálnak, de aki az App Wizard által létrehozott widgetéért pénzt szeretne kérni, azt is megteheti. Ennek a módszernek a legnagyobb előnye, hogy nincs hosszadalmas várakozás, ami érthető, hiszen a végeredmény ellenőrzött keretek között zajlott, azokkal az eszközökkel, amiket a Nokia a rendelkezésünkre bocsátott. Az ígéretek szerint egy ilyen applikáció átfutási ideje maximum 24 óra.

 

A widgetünk (balra) elfogadásra vár

 

Mi is elkészítettük már saját nonstop MOBIL-os widgetünk első verzióját, amint kikerül az Ovi Store-ba, megmutatjuk olvasóinknak. Addig is érdemes egy arra alkalmas mobillal kipróbálni a PC World Online hasonló alkalmazását.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.