Hirdetés

Politikai segítséget kér a vásárlóitól az Apple



|

Az FBI jogi úton próbálja feltörhetővé tenni az iOS-t.

Hirdetés

A mai napon Tim Cook precedens nélküli lépésre szánta el magát. Az Apple ügyvezető igazgatója a vállalat weboldalán publikált nyílt levélben gyakorlatilag politikai segítséget kért az amerikai nyilvánosságtól, ugyanis az Egyesült Államok rendvédelmi szervei egy bírósági végzéssel feltörhetővé kívánják tenni az iPhone és iPad eszközökön is használt iOS platformot. Formálisan az FBI ment neki a vállalatnak, azonban meglehetősen nyilvánvaló, hogy nem csak a Szövetségi Nyomozóiroda támogatja az ötletet.

Hirdetés


Az Apple által sérelmezett bírósági végzés alapján a vállalatnak nem hátsó kapuval kellene elérnie a feltörhetőséget, helyette egy gyorsan kivitelezhető brute-force támadást kellene lehetővé tennie. Gyakorlatilag egy olyan programozási felületet szeretnének a rendvédelmi szervek, amelyen keresztül gyorsan végig tudnák pörgetni a lehetséges jelszavakat. Tim Cook szerint amennyiben kénytelenek lesznek meghajolni az FBI akarata előtt, akkor az iOS-t többé nem lehetne biztonságos operációs rendszernek tekinteni. Nem csak az amerikai hatóságok, de bűnözők is ki tudnák használni ezt a "hátsó kaput", a jelenléte súlyosan veszélyeztetné a felhasználók adatbiztonságát.


Tim Cook szerint az Apple nem vitatja, hogy az FBI jóhiszeműen próbál eljárni az ügyben, azonban neheztel amiatt, hogy társadalmi párbeszéd nélkül próbálnak efféle kötelezettségeket előírni. Hab a tortán, hogy az FBI ezt a kötelezettséget nem új törvények elfogadtatásával próbálja kierőszakolni, helyette hallatlan módon egy 1789-ben (!) íródott törvényre hivatkozva kívánja kiterjeszteni a hatáskörét.


(Forrás: The Verge | Nyitókép: thierry ehrmann)

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.