Hirdetés

Qtek S200 - hova tovább?



|

A készülékkkel hasznélhatunk Wi-Fi kapcsolatot és egy 2 megapixeles CMOS optikát is.

Hirdetés

Fizikum és kezelés A készülék fizikuma szinte mit sem változott az elődökhöz képest, így a tudáshoz képest elfogadható tömeg (150 gramm) és méretek (102 x 58 x 18 mm). A Qtek S200 egy kézben remekül használható, kényelemes vele telefonálni, és akár egy nadrágzsebben is elfér. A szövegbevitelt már egy kicsit körülményesebb, mivel QWERTY billentyűzetet még nem sikerült belezsúfolni ebbe a kütyübe, de a virtuális gombsor így is a rendelkezésünkre áll. A fekete szín szerintem sokkal jobban áll a Qtek újdonságának, mint a korábbi modellek szürkéje, és a funkció gombok is tetszetősebbek lettek ezzel a krómhatással.
A kezelésről röviden annyit, hogy állítólag a Qtek S200 alkalmas egykezes használatra, én ezt az utcán sétálva nem tapasztaltam, mivel a funkció gombokkal mindent el tudtam érni, csak éppen kényelmesen nem tudtam kiválasztani egy kontaktot a listából, akit végre fel tudtam volna hívni.
Kijelző A kijelző továbbra is csak 64 ezer színű QVGA TFT, természetesebb érintésérzékeny. Azon tanakodtam, hogy ezt a felületet hogyan lehetne továbbfejleszteni, de igazság szerint egy VGA kijelzőn olyannyira kisméretűek lennének az ikonok, hogy az amúgy rövid átlóval rendelkező LCD használata élvezhetetlen lenne. Szolgáltatások A készülék alapját egy Texas OMAP 850 195 Mhz-es processzor nyújtja, amely jóval kevesebbet fogyaszt, mint Intel-es társai. A gép használata közben nem tapasztaltam különösebb akadozást, még több program egyszerre történő futtatása esetén sem. A Windows Mobile Pocket PC 2005-el már számos alkalommal találkoztam az elmúlt hónapokban, a Qtek S200 esetében tapasztaltam a legkevesebb fagyást vagy szoftveres hibát.
Sajnos a készülék a WiFi és a Pocket PC 2005 ellenére sem alkalmas Skype telefonként történő használatra, mivel ilyen alacsony órajelű processzor mellet nem hajlandó megfelelően működni az alkalmazás - inkább egy 400 Mhz-es Intel vagy Samsung lapkával felszerelt verziót válasszunk.
A rendelkezésünkre álló 64 MB RAM az alapvető funkciók ellátására, néhány MP3 szám tárolására még éppen alkalmas, de ha hordozható MP3-lejátszóként akarjuk igénybe venni a Qtek S200-at vásároljunk egy minimum 512 MB-os SD kártyát. Legnagyobb örömömre a HTC a zsúfoltság oltárán ezúttal sem áldozta be a normál méretű memóriakártya foglalatot körömnyi testvérére (miniSD). Természetesen a foglalat SDIO kompatibilis, így akár egy GPS adóvevőt is csatlakoztathatunk a Qtek S200-hoz.
A készülék hátlapjában található akkumulátor 1200 mAh-ás, a teszt során 3-4 napig is vígan működött, amely számomra pozitív csalódás volt a Windows-alapú PDA-k tapasztalatai után. Ettől függetlenül, amikor csak lehetőségünk van, dugjuk be a hálózatba a készüléket - akár a PC USB portjáról is tudjuk tölteni.
Kedvenc Windows-os alkalmazásom, a Comm Manager segítségével bekapcsolhatjuk a GSM, a Bluetooth és a WiFi szolgáltatásokat is. A Qtek S200 természetesen tartalmazza a PC-kről már ismert irodai szoftverek egyszerűbb verzióját, tehát, Word, Excel, PowerPoint és pdf állományokat vígan tudunk olvasni és szerkeszteni is az eszközzel. A MSN Messenger elindítása előtt pontosan állítsuk be a rendszeridőt, és már cseveghetünk is barátainkkal, akár már GPRS hálózaton keresztül is. A WiFi használatával meg voltam elégedve, az otthoni hálózatomhoz könnyedén csatlakozott, bár a kisméretű LCD és a lassú processzor sokat elvett az élvezetből.
Multimédia A digitális fényképezőgépet ezúttal már egy 2 megapixeles CMOS technológiára épülő optika nyújtja, amely meglepően jó minőségű fotók késíztésére alklamas. A digitális zoom funkció, az effekteken, a kereteken és a fehéregyensúly állításon felül ezúttal sem találunk túlzottan sok extrát a szoftverben, és a keresőként működő LCD-n is igen szaggatottan jelenik meg a kép. A sztereó headset csatlakozó ezúttal is a kisebb méretű (2,5 mm) jack. A készülék hangszórója továbbra is csak egy egyszerű mon szerkezet, a hangminőség nem túl meggyőző, még maximális hangerő mellet sem hallottam meg egy-egy visszafogottabb csengőhangomat a belvárosban.
A sorozatfelvétel szolgáltatás lehet slow és fast, alaphelyzetben 10 képet készít egyhuzamban, de ezt az értéket 5 és 30 között szabadon állíthatjuk. Alkothatunk kifejezeetten a telefonkönyvbe szánt fotókat, MMS-re szabott képeket és videókat (H.263 és MPEG4 formátumban). A képek felbontása 1600 x 1200 (2 megapixel), 1280 x 1024, 640x480 vagy 320x240 képpont lehet. A videó felbontása 176x144 vagy 160 x 120 lehet, a minősége számomra élvezhetetlen volt.
Összegzés A továbbfejlesztett Qtek S200-at bátran ajánlom minden olyan üzleti felhasználónak, aki le tud mondani a QWERTY billentyűzet kényelméről, de cserébe egy kompakt, nagyfelbontású kamerával felszerelt és tartós akkuval operáló készüléket akar kézhez kapni. A Qtek S200 ára bruttó 157 ezer Forint, megvásárolható az LCP Systems Kft-nél és a http://www.smartphone.hu weboldalon. Pro: - kompakt méret - CMOS 2 megapixeles kamera - WiFi - SDIO bővítő hely - megbízható akkumulátor Kontra: - közepes minőségű műanyagok - számomra egy kézzel használhatatlan - lassúbb processzor - kevesebb memória a Qtek S110-hez képest
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.