Hirdetés

Samsung Galaxy S7 Edge teszt - új dinasztia

|

Vegyük 2016 legjobb okostelefonját, majd javítsuk ki annak hibát - egyszerű a képlet, és lehet, hogy pont ennyi elegendő lesz az újabb piaci sikerhez.

Hirdetés

Ha iPhone szériáról lenne szó, az új Galaxy mobilokat akár S6s-eknek is nevezhetnénk, az elődjeikhez képest ugyanis alig változott a felépítésük, vázuk. Habár a pletykák szintjén hallani lehetett még az ősz folyamán nyomásérzékeny kijelzőről (az iPhone 6s példája alapján) és dedikált retinaleolvasóról (Lumia 950-hez hasonlóan), egy pillanatig sem akartak kockáztatni a Samsung mérnökei, inkább kijavították a 2015-ös készülékeik hibáit, vagy más megközelítésből nézve: tökéletesítették a bevált receptet. Csak emlékeztetésképpen azokról az eszközökről beszélünk, amelyeket több szerkesztőség - köztük mi is - 2015 legjobb okostelefonjainak választott, és amelyek már az első pillanatban levettek minket a lábunkról. Érdemes visszaolvasni például a tavalyi Samsung Galaxy S6 Edge tesztünket, főként hogy az abban felsorolt összes negatívum okafogyottá vált.

Egy évvel ezelőtt negatívumként mindössze a víz- és porálló kialakítás, valamint az SD-bővítés hiányát, a visszafogott akkumulátort, illetve a kidudorodó kamerát tudjuk felhozni, most viszont már csak a magas kezdőár miatt panaszkodhatunk. Az S7 és az S7 Edge kétségtelenül az okostelefon piac csúcsát képviseli, főként hogy a verziófrissítéssel javult az akkumulátor üzemideje, megjelent a kijelző always on funkciója, világosabb és kontrasztosabb lett a Super AMOLED megjelenítő, jelentősen javult a kamerák és a hardver teljesítménye, valamint folyadékhűtés is került a mobilba.  Benchmark méréseink alapján a készülékek átlagosan 25-30 százalékkal gyorsabbak az elődjeiknél, peig az S6 modellek még mindig elitligás teljesítménnyel rendelkeznek.Nagyobb, jobb

Látványos változás a készülék szinte láthatatlan növekedése, hiszen lekerekített kijelzőjének az átmérője 5,1 hüvelykről 5,5 hüvelykre nőtt, megközelítve a Samsung Galaxy S6 Edge+ 5,7 hüvelykes méretét. Ennek ellenére a telefont kézbe fogva szinte alig érezhető a változás, az új lekerekített hátlapnak köszönhetően a mobil remekül kézbe simul, a 3D-hőtformázással hajlított kijelző pontosan illeszkedik az oldalsó ívelt fémötvözethez, amit az üvegborítású hátlap úgy egészít ki, mintha egyetlen darabból faragták volna ki a készüléket. Sajnos részben emiatt nehezen javítható az S7 Edge, az iFixit tízes javíthatósági skáláján mindössze 3 pontot érdemelt ki a készülék, ami még a Galaxy S6 értékénél is alacsonyabb.

Az unibody kialakítás érzését erősíti, hogy a készülék oldalára elhelyezett mindhárom gomb - baloldal hangerőszabályozók, jobboldalt power - mindössze pár milliméternyire emelkedik ki az oldalsó fémcsíkból, és az előlapon megtalálható ujjlenyomat-érzékelővel felszerelt fizikai Home gomb is remekül belesimul a készülékbe. A csatlakozókból is a legszükségesebbek kerültek a készülék oldalára, úgy mint micro-USB csatlakozó, jack aljzat és hibrid nano-SIM/microSD foglalat. Utóbbi segítségével akár 200 gigabyte-tal is kiegészíthetjük a belső tárhelyünket, így nem kell folyamatosan a rendelkezésünkre álló tárterületre figyelnünk, úgy mint - a nem bővíthető - Galaxy S6 modelleknél.

Másik lényeges változás az elődmodellekhez képest, hogy visszatért a víz- és porálló strapabíróság, ami számszerűsítve az IP68 minősítésnek felel meg, azaz a telefonok legfeljebb 30 percig használhatóak 1,5 méteres víz alatt, azaz akár egy rövid merülést is kibírnak (a töltésre azonban fürdés után figyelnünk kell).

Kijelző: a szükséges plusz

Tavaly is bámulatos volt az S6 OLED kijelzője, idén azonban még magasabbra tették a koraiak a képzeletbeli lécet. Növelték a panel fényerejét, hogy az erős napsütésben is jól olvasható legyen a kijelzőn megjelenő szöveg, emellett a kontraszt is javult. Raymond M. Soneira, a DisplayMate elnökének részletesen dokumentált tesztje alapján az S7 megjelenítője több területen is rekordernek számít (például csúcs fényerő és kontraszt érték), így jelenleg a legjobb mobil kijelzőről beszélhetünk, amely ellen az LCD-alapú megoldásoknak nincs sok esélye.

Újdonság az úgynevezett Always On Display technológia alkalmazása is, amely folyamatosan bekapcsolva tartja az OLED kijelző egy meghatározott területét, hogy ott megjelenítse az időt, a naptárunkat, vagy egy meghatározott képet. Mivel a kijelzőnél az egyes pixelek áramellátása egyenként vezérelhető, e megoldás minimális hatással van az üzemidőre és a teljesítményre, emiatt is lehet 2016 egyik slágere az always on (például az LG G5 is alkalmazza). Funkcionális haszna egyenlőre azonban minimális a mindig aktív képernyőnek, az óra mutatása habár időnként hasznos lehet, hosszútávon inkább zavaró, főként hogy néha kissé arrébb mozdul az érintett terület, ami akaratlanul magára vonja figyelmünket. Szerencsére kikapcsolható e funkció.Hirdetés


Az S7 Edge másik lényeges eleme a hajlított kijelzője, amelynek ugyan továbbra is minimális a haszna, az emberek mégis imádják azt - az előrendelések során az emberek 64 százaléka az Edge modellt tette a kosarába, míg a szimpla S7-et csupán a vásárlók 36 százaléka választotta. Habár érezhető, hogy a Samsung javított a szélek érzékenységén, így csak kevesebbszer fogjuk véletlenül benyomni oldalt a kijelzőt, az előcsalható funkciók egyelőre még mindig kimerülnek a plusz ikonokban, oldalsávban. Remélhetőleg idén lesz már olyan fejlesztő, aki végre kitalálja, hogy mi lehet a funkcionális haszna az oldalsáv használatának. Persze nem állítjuk azt, hogy felesleges lenne, hiszen pusztán a létének köszönhetően egyszerűbb átfogni a készüléket, más 5,5 hüvelykes mobilokhoz képest (iPhone 6S Plus, LG G4) sokkal vékonyabbnak fogjuk érezni tesztünk szereplőjét.

Ütős hardver

Két változatban került piacra a Samsung Galaxy S7 és S7 Edge, hogy a cégnek ne legyenek logisztikai problémái.  Az Egyesült Államokba és Japánba a Qualcomm Snapdragon 820 SoC-s modellek kerülnek kereskedelmi forgalomba, míg a többi országban - így nálunk is - az Exynos 8890 nyolcmagos processzorral felszerelt mobilok lesznek elérhetőek. Az AnTuTu ranglistája alapján a tengerentúliak jártak jobban a Snapdragon 820 lapkával, ám az Exynos 8890 eszközök tulajdonosai sem panaszkodhatnak a SoC bronzérmével. Sőt, saját méréseink alapján is kijelenthető, hogy az S7 készülékek 20-25 százalékkal haladják meg az S6 eszközök teljesítményét, pedig utóbbiak a mai napig szinte referenciaként szolgálnak az Android mezőnyben.

A 4 GB RAM - ami az előzetes Galaxy S8 pletykák alapján jövőre 8 GB-ra nőhet - és az Exynos 8890 tudását egyelőre csak nagyon kevés applikáció tudja kiaknázni. Olyan erő van a mobilban, ami akár a virtuális valóságot is képes kiszolgálni, is évekre elegendő erőt ad a kezünkbe. Szerencsére a mobil hőelvezetését is javították, folyadékhűtés került bele, így reméljük, hogy a Gear VR akár hosszabb ideig is használható lesz a mobil segítségével - a Galaxy S6 10-15 perc alatt rendre túlmelegedett.

Kamera

Habár csökkent a hátlapi kamera megapixelszáma, a 12 MP pont elegendő arra, hogy kisebb kijelzőkön élvezetes fotókat készítsünk, akár RAW kimenetet kérve. Sőt, a S7 kamerája jobb az elődjénél, hiszen a sötétben is "remekül lát" köszönhetően megnövelt szenzorjainak és a Dual Pixel Phase technológiának. Míg a Galaxy S6 16 megapixeles kamerája 1,12 µm méretű pixelekkel dolgozott az új modellekben már 1,4 µm méretű pixeleket találunk, amelyek több környezeti fényt tudnak begyűjteni.

Fontos adalék ezen felül a Dual Pixel Phase Detection technológia megléte is, amit eredetileg a Canon dolgozott ki 2013-ban az EOS 70D DSLR-hez, és amelynél az aktív pixelek 80 százaléka volt hozzárendelve a Dual Pixel CMOS autofókusz-rendszerhez.  A technológiát most mobilos kamerák chipjeihez igazította a Samsung, vagyis a képpontok 100 százaléka érzékel és adatot küld az autofókuszos rendszernek. Míg a Samsung 1,4 µm méretű pixeleknél valósította ezt meg, addig a Canon DSLR-je még 4,1 µm-es pixeleket használt.  További érdekesség, hogy nem csak a SoC terén, hanem a szenzoroknál is eltérő szenzorbeszállítókat találunk. Jelenlegi tudásunk alapján az amerikai, Snapdragon 820-szal szerelt változatok rendre Sony IMX260 szenzort kaptak, míg az európai Exynos processzoros verziók Samsung saját gyártású ISOCELL-jét, ám keveredések elképzelhetők. Melyik a jobb? Nehéz eldönteni, habár találhatunk a neten összehasonlító teszteket.

Fentebb láthatóak tesztképeink, amelyekkel összességében elégedettek voltunk, habár visszafogott zajosodás megfigyelhető rajtuk. Gyengébb fényviszonyok között  kétségtelenül remekel az S7 Edge, amely alapesetben tíz rögzítési módot kínál: auto, professzionális, szelektív fókusz, panoráma, videókollázs, élő adás, lassítás, virtuális felvétel, étel, hyperlapse.

Szoftver, összegzés

Talán mondanunk sem kell, hogy egy ilyen erőteljes hardveren akadásmentesen zakatol a friss Android 6.0 rendszer és az összes applikáció. Még azoknál a benckmark teszteknél is rendre 30-40 fps-sel futottak a nagy részletességű animációk, amelyeknél más mobilokon vágyálom a folyamatos futtatás. Talán tényleg hamarosan szintet léphetnek a mobil játékok, az S7 és az S7 Edge erre remek alapot szolgáltat, ráadásul mindkét telefon támogatja már a Vulkan API-t.

Szoftveres szinten említést érdemel a kifejezetten játékosoknak célzott Game Launcher menü, amellyel például rögzíthetjük játékainkat, és az így készült videókat megoszthatjuk a nagyvilággal. Mivel a mobil gaming egyre fontosabbá válik,  közkedvelt funkcióvá válhat e megoldás - az új játékos megoldásról részletesebben korábbi Samsung Galaxy S7 tesztünkben már írtunk, így nem ismételnénk magunkat. Kiemelhető ezen felül az új görgethető képernyőkép funkció, valamint az Android 6.0 új ujjlenyomat autentikációs API-ja, amelynek köszönhetően a jövőben az applikációkat is feloldhatjuk az ujjunkkal. Ezen felül természetesen kapunk minimális új Edge funkciót, Always on Display beállítási lehetőségeket, és néhány más szoftveres extrát, markáns változást azonban nem érdemes keresnünk - hacsak a tárhely-bővítéssel visszatérő bloatware-eket nem tekintjük annak.

Szuperlatívuszokban érdemes csak a Samsung Galaxy S7 Edge-ről beszélni, amely habár nem hoz forradalmi újdonságokat, az S6-nál bevezetett koncepció jó eséllyel még idén is életképes lesz, és minden esélye megvan az utódnak arra, hogy ismét az év legjobb okostelefonjává váljon. Rendkívül erőteljes, jó kamerával rendelkezik, akkumulátora másfél napig bírja szuflával és villámgyorsan feltölthető, és a kialakítás is igazán minőségi. Persze nem egy hibátlan termékről van szó. A tárhelybővítés megjelenése miatt egyrészt visszaszivárogtak a bloatware alkalmazások, az Edge kialakításnak továbbra is minimális a funkcionális haszna, lemaradt az USB-C csatlakozó és a magas kezdőár is sokakat elriaszthat. A szőrszálhasogatáson túl azonban nem tudunk igazán érvelni a Samsung Galaxy S7 Edge ellen, amely egyelőre rendkívül jól fogy.

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.