Hirdetés

SMS-ben érkezik a mobiltelefon vírus

|

Hirdetés

A 2004-ben megjelent első olyan vírusok óta, mint például a Cabir volt, a mobilkártevők száma napjainkra 200 fölé emelkedett. A kutatók előrejelzése alapján már nem kell sokat várnunk az első komolyabb, mobilokat érintő vírusjárványra sem. A Kaspersky elemzés szerint a víruskészítők tisztában vannak az okostelefonok gyengéivel. Legnagyobb részük a Nokia választásának köszönhetően Symbian operációs rendszerrel működik, emellett lassan nyer teret a Windows Mobile. Furcsa paradoxon, hogy bár a Symbian rendszer rendkívül elterjedt, hibáiról kevesebbet tudnak a kutatók, mint a Windowséról, amely kevéssé népszerű, ám a vírusok által könnyen támadható. Alex Gostev, a Kaspersky kutatója szerint ez talán annak is köszönhető, hogy a kutatók inkább a Microsoft termékekre fókuszálnak. A közeljövőben pedig várhatóan a jobban ismert, ám kevéssé biztonságos Windows operációs rendszerrel ellátott telefonok is komolyabb piaci részesedést szerezhetnek.

A mai mobilvírusok nagyjából ugyanarra képesek, mint a számítógépes vírusok. A klasszikus vírusokon és férgeken kívül már telefonokra tervezett kémszoftverek, trójai- és hátsóajtó programok segítségével is lophatnak személyes adatokat a hackerek. A kártevők Bluetooth-on, MMS-en, vagy SMS-en terjednek és futtatható fájlokat fertőznek meg, meglévő alkalmazásokat cserélnek le, vagy tesznek működésképtelenné. Egyes fajtáik személyes adatokat lopnak, illetve törölnek, valamint hatástalanítják a telepített antivírus programokat. Gostev az összefoglalóban arról is ír, hogy míg a számítógépeket támadó vírusok elsősorban az operációs rendszerek biztonsági réseit használják ki, a mobilvírusok az emberek hiszékenységére épülnek. "A mobil kártevők azért is tudnak gyorsan terjedni, mert egy átlagos ember nem rendelkezik informatikai tudással, hiszen csak telefonálni szeretne." Az évek folyamán a magas áruk miatt luxuscikknek számító okostelefonok ára pedig csökkenni kezdett, ezért egyre több felhasználó rendelkezik ilyen készülékekkel. Gostev állítása szerint a számítógépes vírusokhoz hasonlóan a mobil kártevők is ugyanazokban az országokban íródnak, elsősorban Kínában és Dél-Koreában. A mobiltelefon használat népszerűsége és az okostelefonok aránya ezekben az országokban azonban magyarázatot ad az ázsiai fölényre.
Ügyfélszolgálati változás!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.