Hirdetés

Számítógép lesz a mobilunkból



|

A Windows 10 Mobile és Ubuntu is használható lesz PC-ként.

Hirdetés

Az elmúlt években elsőként az érintőkijelzős okostelefonok, majd a táblagépek hoztak villámgyors és hatalmas változást a hétköznapi informatikába. A következő radikális fejlesztésnek sokan a hordható kütyüket gondolták, amely részben igaz is, bár az okosórák és fitneszkarkötők elsősorban az egészségügyi állapotunk monitorozásában játszanak majd nagy szerepet a jövőben, azaz nem olyan jellegű „nagy dobások”, mint amire a többség számított.

Hirdetés


Konvergencia

Minden jel arra mutat, hogy a következő nagy dobás a sejtelmesen csak „konvergenciaként” emlegetett működés. Esetünkben ez azt jelenti, hogy erősen kibővül az okostelefonok és táblagépek akció rádiusza, ugyanis ezeket monitorhoz vagy tévéhez, továbbá billentyűzethez és egérhez párosítva nagyrészt számítógépekként működhetnek, PC-szerű élményt nyújthatnak. Ilyen állapotban a külső kijelzőn egeres-klaviatúrás használathoz tervezett kezelőfelületű programok jelennek meg, nem pedig a szokásos érintőkijelzős szoftvereket használhatjuk a régi-új beviteli eszközeinkkel. Az informatikai sajtót egy ideje követők talán tudják, hogy nagyjából két évvel ezelőtt elsőként az Ubuntut fejlesztő Canonical állt elő az ötlettel, a Microsoft pedig egészen példátlan sebességgel állt neki ezt implementálni a Windows 10 Mobile rendszerébe.


Az ügy érdekessége, hogy a konvergenciát támogató első Windows 10 Mobile és Ubuntu készülékek elvileg már valamikor az idei év vége felé piacra kerülnek. Persze a nyíltságából fakadóan a Canonical megoldását utólag is lehet telepíteni egyes támogatott eszközökre, míg a Microsoft implementációjával valószínűleg egyetlen jelenleg a piacon lévő Windows Phone 8.1-es készülék sem lesz kompatibilis, hiába lehet majd őket frissíteni a Windows 10 Mobile platformra.


Különbségek

A Canonical és Microsoft megoldásai jelentősen eltérnek egymástól. Az Ubuntuban helyet kapó implementáció jelenleg sokkal szélesebb körűnek tűnik, ugyanis a konvergenciát támogató mobilokon és táblagépeken lényegében minden olyan megszokott linuxos program futtatható lesz, amelyet le lehet fordítani a futtató eszközben lévő hardveres architektúrára. Ezzel szemben a megfelelő Windows 10 Mobile rendszerű eszközök kizárólag univerzális modern alkalmazásokat tudnak majd kiküldeni a nagy kijelzőre, a felhasználóknak le kell mondaniuk a klasszikus szoftverekről.


Nektek mennyire ragadta meg a fantáziátokat a konvergencia?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.