Hirdetés

Számítógépek, amiket viselni fogunk



|

Persze nem biztos, hogy tényleg felvesszük ezeket, de az biztos, hogy túllépünk majd a táblagépeken.

Hirdetés

Sokan a PC-t temetik, mely számunkra örök kedvenc marad, de meg kell hagyni, hogy valóban az asztali változatnál jóval mobilabb laptopok máris átvették szerepét és ugye itt van a mobil eszközök forradalma is. Persze ez sem jelent végállomást, hiszen az okostelefonok és táblagépek ugyan természetesebb módon használhatók, mint a Windows 3.1, de még van hova fejlődni. Úgy tűnik, hogy a számítástechnika fejlődésének következő nagy hullámában a viselhető eszközök fogják elárasztani a piacot. Persze kicsit később, merthogy jelenleg csak prototípusként léteznek, megerősödésükhöz szükség van még egyes kulcs technológiák továbbfejlesztésére és fejlesztői-iparági összefogásra is.

 

Egyből 3 szemüveg

 

Egyre népszerűbb téma a kiterjesztett valóság (augmented reality), melynek hétköznapivá válása valóban megváltoztatná még azt is, hogy miként dolgozunk, vagy hogyan tájékozódunk az utcán. A kompatibilis eszközök – jelenleg zömmel szemüvegek – a Terminátor című filmben látotthoz hasonló módon vetítenek információkat viselőjük elé úgy, hogy közben látható marad a természetes terep is. Nem létező objektumokat is elénk vetíthetnek egy például plakáton elhelyezett QR kód alapján.

Léteznek kész megoldások is, de egyelőre inkább csak a munka frontján. A Brother AirScouter-e egy fejre rögzíthető megjelenítő, leginkább egy szemüvegre emlékeztet. Egy nagy felbontású LCD megjelenítőt, lencsét és félig áteresztő tükröt használtak a tervezők, így a mintegy 40 centiméteresnek tűnő kép áttetszően lebegni látszik egy méterrel a szemüveg viselője előtt. PC-ről és okostelefonról is képes képek, videók megjelenítésére. A divatlapok figyelmére nemigen számíthat, leginkább kétkezi szakértői munkákhoz nyújthat útmutatást, támogatást. A Sci-Fi filmbe illő készülék nem csak prototípus, hanem kész termék, Japánban már elérhető.

Magáncélokra a Lumus OE-31 kínálkozik, mely egyelőre kidolgozás alatt áll. Kialakításán látszik, hogy inkább a megfizethető árat, semmint a végletesen könnyed, divatos megjelenést tartották szem előtt tervezői.

Nevéhez hűen a Google is kifejlesztett ilyen szemüveget, ami nem pusztán működik, de aránylag jól is néz ki. A Project Glass már a nagyközönség elé került a New York's Fashion Week alkalmával szeptemberben. Sokat nem árultak el róla, de annyi látszik, hogy nem egész szemüveget használ, az áttetsző képernyő a jobb szem látóterének egy kisebb hányadát foglalja csak el és csak egy vékony felső kerettel terheli viselőjét. Mindenesetre egy komplett mobil számítógép van benne, funkciói még javarészt fejlesztés alatt állnak.

 

Ékszer a lelked

 

Mi lenne, ha a számítógépek ékszerek lennének? Annyi bizonyos, hogy többet lopnának el és a hölgyek közül is többen szeretnének egyet kapni Karácsonyra. A Wimm Labs mindenesetre máris összedobott egy nyílt hardver platformot, mely olyan könnyű, mint az emberi lélek, csupán 21 gramm. Hozzávetőlegesen 38×38×12 milliméteres dimenzióival tényleg nyakba akasztható vagy óraként viselhető a Wimm One névre keresztelt Android alapú készülék, melynek operációs rendszere 32 GB-ból gazdálkodhat. 1,4 hüvelykes kijelzője érintésérzékeny, van benne Wi-Fi és Bluetooth is. Egy ilyen kütyün nem fogunk nagyon emailezni, de követhetünk twitter csatornákat vagy jegyezhetjük az ebéd során elfogyasztott kalóriákat.

 

 

Nyúlcipő GPS alapon

 

Bosszantó, ha nem találunk oda valahová, ezen az autósok már gyakorlottan lendülhetnek túl egy beépített GPS-el, de ugyanez cipőben még ritka – ám nem példa nélküli. Dominic Wilcox tervezett egy látszatra normális pár stílusos lábbelit, mely oda vezeti viselőit, ahová kell. Ehhez építettek bele GPS-t, antennát és persze egy mikrokontrollert, melyre még útnak indulásunk előtt USB kábellel kell áttöltenünk az útvonalat. A bal cipő körbe rendezett ledjei az irányt, a jobb cipő led skálája pedig a távolságot (vagyis közelséget) jelzi, azaz csak minimális részletességű útmutatást kapunk.

A 'No Place Like Home' - GPS Shoes névre (vagy inkább címre) hallgató járóalkalmatosságok egyelőre inkább érdekességként és hipster divatcikként hatnak, amiben 1750 dolláros áruknak is szerepe lehet, de továbbfejlesztve okozhatnak még meglepetéseket.

 

Projektoros PC nyakba akasztva

 

Ékszernek semmiképp sem sorolnánk be a MIT Media Lab kutatója, Pranav Mistry által prototípusba álmodott Sixth Sense számítógépet, de az biztos,, hogy nyakban célszerű hordani. A képet így velünk szembe, a falra vetítheti ki, irányítani pedig ujjmozdulatokkal lehet, ezeket a készlet részét képező kamera veszi. Színjelzésekkel kell ellátnunk ujjainkat ahhoz, hogy a gép érzékelje, hogy épp melyik ujjunkkal merre mutatunk, vontatunk. Egyelőre nem kapható a kütyü, de a kalkulációk szerint 350 dollárba kerül majd.

 

A Predatornak is ilyen van

 

Nem tudni, hogy Hrvoje Benkot a Predator című film ihlette-e, mindenesetre egy vállra, azaz testre szíjazható jókora masinában látja a megoldást a hordozható nagyméretű érintőkijelzők jövőjét. Benko a Microsoft kutatólaboratóriumában dolgozta ki az eszközt, mely egy mobil projektort ötvöz a Kinect mozgásérzékelő mechanizmusával. Az alkotók szerint a jókora tartószerkezet még sokat zsugorítható, így egy kényelmes változatra is van kilátás (kézárnyék mentesre persze nemigen). Annyi biztos, hogy ha ilyet viselünk, akkor nem bánjuk, ha a sarokba állítanak minket, majd vetítünk valamit és elmutogatunk magunkban a fal felé fordulva.

 

Legyél te is karácsonyfa!

 

Meglehet, hogy megjelenésünket is számítógépek változtatják majd igény és helyzet szerint. Most nem optikai álcázásra, inkább díszkivilágításra gondolunk, mikor felhozzuk az Adafruit Flora fejlesztői kitjét. A kb. 44 milliméteres kis medálhoz hasonlító mikrogép 16 MHz-es Atmel ATmega32U4 processzort, GPS-t és gyorsulásmérőt, valamint 2,5 KB memóriát tartalmaz, melybe nyílt forráskódú minták alapján feltölthetjük saját kódunkat. A lényeg, hogy akár több száz ruhára épített ledet vezérelhetünk vele a helynek, szituációnak megfelelően. Sok flancos ötletet találhatunk a fejlesztők honlapján, amivel jócskán feldobhatunk egy unalmas partit és persze a mindennapi munkában (pl. forgalomirányítás) is használható lehet a koncepció.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.