Hirdetés

Tovább nő a hazai szélessávú internetelőfizetések száma

|

Még kevesebb vezetékes vonal.

Hirdetés

Az NHH gyorsjelentése az egykori monopolszolgáltatók, a vezető alternatívszolgáltatók, és a négy legnagyobb kábeltelevíziós társaság önkéntes adatközlésére épül. A hagyományos telefonvonalon szélessávú ADSL-internetszolgáltatásra előfizetők száma áprilisban 0,5 százalékkal 766 ezer fölé emelkedett. Az ADSL növekedési üteménél lényegesen gyorsabban, áprilisban 2,99 százalékkal bővült a kábelmodemes előfizetések száma. A gyorsjelentésben szereplő négy legnagyobb kábelmodemes szolgáltató (UPC, T-Kábel, Fibernet, DIGI) szélessávú internet-előfizetőinek száma a hónap végén 460 ezer volt, és mivel a négy cég részesedése a teljes kábelmodemes piacon mintegy 70 százalékos, így a szélessávú internetszolgáltatásra kábeltelevíziós hálózaton keresztül előfizetők száma országosan 648 ezer körül volt április végén. Így az ADSL- és kábelmodemes előfizetések száma a hónap végén 1,414 millió volt Magyarországon, az egy évvel korábbi 1,107 millió és a 2007 végi 1,327 millió után.

 

 

nhh_k.png

 

 

Áprilisban a bekapcsolt vezetékestelefon-vonalak száma 13,5 ezerrel 3 millió 211 ezerre csökkent. Ennek megfelelően a 100 lakosra jutó hangátviteli csatornák száma a márciusi 32,11-ről 31,98-ra, míg a háztartások telefonellátottságának aránya 63,96 százalékról 63,68 százalékra csökkent.

 

A kezdeményezett hívások hossza áprilisban 545 millió perc volt az egy hónappal korábbi 581 millió perc után. Az egy fővonalra jutó kezdeményezett hívások átlagos időtartama az előző havi 180,2 percről 169,8 percre csökkent, míg a kezdeményezett hívások átlagos időtartama 3,24 percről 3,05 percre változott.

 

A közvetítőválasztást igénybevevők száma a márciusi 722 ezerről 702 ezerre csökkent. Az előfizetők a hívásaik 10,1 százalékát áprilisban közvetítőválasztáson keresztül kezdeményezték és ebben a hónapban összesen 55 millió percet telefonáltak ezen a módon.

 

A számhordozhatóság keretében az előfizetők a szolgáltatók között áprilisban mintegy 4,5 ezer számot hordoztak szolgáltatóváltással. A 2004 januárja óta az előfizetők számára a szolgáltatók közötti váltást megkönnyítő számhordozhatóság keretében eddig közel 270 ezer szám mozgott.

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.