Hirdetés

Tovább nőtt a mobiltelefonok piaca



|

21,6 százalékkal nőttek a mobiltelefon-eladások a tavalyi évhez képest.

Hirdetés

A forgalom minden régióban egyaránt emelkedett, egyedül Japánban tapasztalható kisebb mértékű visszaesés.

Nyugat-Európában a készülék-eladások 9,9 százalékkal 37,4 millió darabra nőttek. Noha sokan cserélték le régi készülékeiket újra, a Gartner szerint a harmadik generációs készülékek iránti igény alacsony volt, mivel a vevők nem érdeklődnek az olyan 3G szolgáltatások iránt, mint a videotelefonálás.

Az észak-amerikai mobilpiac 9,4 százalékkal 35,5 millió darabra bővült, a dél-amerikai pedig 50 százalékkal 25,6 milliósra robbant, köszönhetően a brazíliai és mexikói eladások látványos növekedésének. Ázsiában elsősorban a kínai, indiai, bangladesi és vietnámi piacon volt tapasztalható erős növekedés, de az eladások így is csak 27,5 százalékkal nőttek. Japánban a tavalyi második negyedévben még 10,6 millió mobiltelefon talált gazdára, az idei második negyedévben azonban csupán 10 millió.


A Nokia és a Motorola látványosan növelték piaci részesedésüket, elsősorban a kisebb szereplők, főleg a gondokkal küszködő Siemens kárára. A Nokia a tavalyi második negyedévben 29,6 százalékos piaci részesedést ért el, amelyet most 31,9 százalékra tudott növelni. A Motorola eközben a tavalyi 15,7 százalékról 17,9 százalékra ugrott. A vállalat elsősorban az európai piacon mutatott jó szereplésének és a RAZR V3 telefon elsöprő sikerének köszönheti kiváló eredményeit.

A Samsung némileg növelni tudta piaci részesedését, egy éve a vállalat még csak az eladások 12,1 százalékát tudhatta magáénak, most azonban 12,8 százalékot tudott kihasítani magának a tortából. Szintén jól szerepelt a másik nagy koreai gyártó, az LG, amely a tavalyi 6,1 százalék után most 6,5 százalékot tudott szerezni.

A Sony Ericsson és a Siemens mind piacrészt vesztett, előző cég 6,6 százalék helyett már csak 6,2 százalékkal részesedik az eladásokból. A Siemens részesedése a tavalyi 6,9 százalékról 4,7 százalékra esett vissza, a vállalat több mint hat éve nem állt ilyen rosszul a mobilpiacon.

Amint arról beszámoltunk, a német elektronikai cég a tajvani Benq-nak adja el veszteséges mobiltelefon-üzletágát. A Benq a Siemens beolvasztása után a világ negyedik legnagyobb mobiltelefon-gyártójává válik, piaci részesedése meg fogja közelíteni a 8 százalékot.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.