Hirdetés

Vége a Vadnyugatnak a Play Áruházban



|

A fogyasztók és fejlesztők is jól járnak az anarchia felszámolásával.

Hirdetés

Megítélésünk szerint a legtöbb fogyasztó továbbra is márkák és specifikációk alapján választ okostelefont, inkább az informatika iránt érdeklődők körében erős a szoftveres platformok iránti elkötelezettség. Mindenkinek megvannak a maga objektív és szubjektív indokai. Az Android esetében a legerősebb szubjektív indokot általában a platform nyílt természete jelenti: sokan nehezen viselik azt, ha egy vállalat mesterségesen limitált, irányított környezetbe próbálja bekényszeríteni őket.
 

Hirdetés


Az Android alapjában véve nem csak nyílt forráskódú, de nyílt szellemiségű szoftver. Ez meglátszott a Google hivatalos programboltján is, amelybe anyagi befektetés és kismillió szabály betartása nélkül küldhetett bárki alkalmazásokat. Ez éles kontrasztban áll az Apple AppStore és Windows Áruház filozófiájával. Egy tökéletes világban semmilyen probléma sem lenne ezzel a hozzáállással, ám az emberi természetből fakadóan gyorsan vadnyugati állapotok uralkodtak el a Play Áruházban.


Először kérdezz, aztán lőj, cowboy!

A múlt héten a Play Áruház publikációs rendszere véglegesen megváltozott, ugyanis a feltöltött alkalmazásokat és frissítéseket már nem csak automatizált módokon vizsgálja a Google, hanem hús-vér embereket is ráállított a feladatra. Ők mondják ki a végső szót a publikálás kapcsán: ami technikailag hibás, vagy valamilyen egyéb módon megsérti a piactér szabályzatát, az nem kerülhet ki a felhasználókhoz. Ez a megoldás jelentősen növeli a felhasználók biztonságát. Visszadobás esetében a Google munkatársai megpróbálják kommunikálni a fejlesztőkkel, hogy pontosan miért nem gördülhetett ki a termékük, mit kell javítaniuk a zöld jelzés megkapásához.
 


A remek kérdés az, hogy mindennek lesz-e bármilyen negatív hatása az Android ökoszisztémájára? Jelenleg úgy tűnik, hogy nem kell ettől tartani. A Play Áruház meglehetősen liberális szellemiségű általános szabályzata az új jóváhagyási rendszer bevezetése ellenére nem változott, csupán a már jó ideje meglévő szabályok betartását ellenőrzi keményebben a Google. Ez a felhasználók és fejlesztők érdekeit egyaránt szolgálja: kevesebb lesz a potenciális kártékony, félkész, instabil alkalmazás. A fogyasztók könnyebben megtalálhatják a remek programokat, a szemét okozta zaj kiszűrése által pedig láthatóbbá válhatnak a jó fejlesztők.


A Google tájékoztatása szerint az extra jóváhagyási kör nem fogja különösképp befolyásolni a programok elérhetővé válásának idejét: szó sincs arról, hogy ezentúl napokig vagy hetekig kellene várakozniuk a vizsgálatra beküldött programoknak és frissítéseknek, maradt a szokásos néhány órás átfutási idő. A tisztességes munkát végző fejlesztőknek nincs mitől tartaniuk, nem kíván kibabrálni velük a keresőcég.


A kommunikáció lehet a banánhéj

Nem lenne ésszerű feltételezni, hogy az új rendszerrel nem fog majd meggyűlni egyes fejlesztők baja, a múltban a Google notóriussá vált a rossz kommunikációja miatt. Ennek okát részben az automatizált rendszerei képezték, remélhetően az emberi közreműködésnek köszönhetően végre rugalmasabbá és gördülékenyebbé válik a problémák megoldása. Ha minden jól megy, akkor a Play Store a fogyasztók, a fejlesztők, és persze a Google számára is egy jobb hellyé válik.


(Nyitókép: Jan Persiel)

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.