Hirdetés

Alattomosan rögzített beszélgetéseket küldözget az okoshangszóró



|

Egy család azt állítja, hogy az Amazon intelligens hangszórója titokban rögzítette a beszélgetésüket, és elküldte azt egy ismerősüknek. Hogy is van ez így az adatvédelmi para kellős közepén?

Hirdetés

Képzeljük el azt a szituációt, hogy ücsörgünk az otthonunkban, beszélgetünk a párunkkal, majd a következő pillanatban felhív minket egy ismerősünk, hogy nagy baj van, mert úgy tűnik, valaki meghackelte a kütyünket. 

Hirdetés

Egy oregoni családdal pontosan ez történt, mert náluk ugyanis az egész lakást lefedik a hangalapú utasításokkal működő Alexán nyugvó eszközök, és nemrégiben egy ismerősük azzal hívta fel az apát, hogy kapott egy rögzített hangfájlt, amin a család beszélgetése hallható. Csakhogy az apa szerint semmiféle olyan utasítást nem adott Alexának, hogy az vegye fel a csevegést, és küldje el akárkinek is. 

Miután a családot eléggé zavarta ez a dolog, felvették a kapcsolatot az Amazonnal, akik megvizsgálták a naplófájlt, és kiderült, hogy valóban semmiféle ilyen utasítás nem hangzott el, és mégis, ennek ellenére sikerült a hangfájlt továbbítani. Természetesen elnézést kértek a "sértettektől", és megköszönték, hogy felhívták a figyelmet erre az anomáliára, amit mihamarabb kivizsgálnak és orvosolnak. Az Amazon szerint egyébként mindez úgy történhetett meg, hogy a rendszer félreértelmezett valamilyen háttérbeszélgetést, és ahhoz hasonlították a jelenséget, mint amikor valakit felhív a telefonunk a zsebünkből.

Mindez teljesen rendben is volna, legalábbis azon az elméleti szinten, hogy ez az egész hangutasításos, okosasszisztenses világ még viszonylag új, tehát egyértelmű, hogy vannak benne hibák és fejlesztésre váró területek. De azt azért ne felejtsük el, hogy a fenti esetben simán előfordulhatott volna, hogy valamilyen tényleg fontos vagy személyes adatot küldött volna el az eszköz a felhasználók tudta nélkül, és mindezt nem egy jószándékú ismerős kapja meg, hanem valaki, aki vissza akar élni mindezzel. Ráadásul a GDPR-őrület és a Facebook adatkezelési botrányai közepette most eleve nagyon sokan figyelnek árgus szemekkel arra, hogy milyen tech-cégekre lehet még rászállni amiatt, hogy gyengén védik, vagy hanyagul kezelik a személyes információkat, márpedig ez a hiba pont ennek a minősített esete.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.