Hirdetés

Saját eszközeink miatt retteghetünk az otthonunkban



|

Minél több az okoskütyü odahaza, annál nagyobb a valószínűsége, hogy valódi szellemjárást fogunk megélni.

Hirdetés

Az intelligens otthon nem csupán megkönnyíti az életünket, de akár pokollá is teheti, és erről a témáról nem először írunk, ugyanakkor arról eddig nem volt szó, hogy nem csupán adatlopásoktól kell tartani, hanem még attól is, hogy az eszközeinken keresztül rossz szándékú emberek a frászt hozzák ránk. 

Hirdetés

Úgy tűnik, új válfaja kezd kialakulni a hackerkedésnek, ahol a cél nem az, hogy a kibertámadók megszerezzék féltett adatainkat, sokkal inkább az, hogy a rendelkezésre álló okoseszközökön keresztül amolyan digitális kísértetjárást éljünk meg. Ezen zaklatási mód lényege, hogy tulajdonképpen távolról veszik át az irányítást az IoT kütyüinken, tehát összevissza tekergetik a termosztátot, bekapcsolják a tévét, az éjszaka közepén teljes hangerőn elindítják a rádiót, és szórakoznak a villannyal. Természetesen mindez csak ott történhet meg, ahol erre mód van, vagyis egy hagyományos, a hálózatra semmilyen formában nem kapcsolódó lakásban nem fog hasonló bekövetkezni. Több, mint harminc olyan esetről tudni, ahol a hackerek nem csupán így zaklatták áldozataikat, de lehallgatták azok beszélgetéseit, illetve olyan is előfordult, hogy nyugtalanító zümmögést játszottak le a hangszórókon keresztül. 

Szakértők szerint azonban mindez leginkább azért következhet be, mert a felhasználók még mindig nincsenek kellően tisztában azzal, hogy miként tudnak a hasonló támadások ellen védekezni vagy azokat megelőzni. Mint kiderült, már nem elég csupán időről-időre megváltoztatni a jelszavunkat, amit jól példáz a Ring által gyártott okoscsengő esete is, melynél hiába történt meg a jelszóváltás, a hozzátartozó alkalmazás ugyanúgy bejelentkezve hagyta a felhasználót. Hozzá kell tenni, hogy az emberi tudatlanság vagy nemtörődömség nagyban hozzájárul ahhoz, hogy mi magunk engedünk utat az eszközeinkhez, mert a felmérések azt mutatják, hogy elég sokan vannak, akik a gyárilag beállított jelszót nem változtatják meg egyénire. Tehát nem elég az új technológiákat csupán beengedni az otthonunkba, ismerni is kell azok működését, és biztonságossá tételét. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.