Hirdetés

Ne csak mi legyünk okosak, hanem a konnektoraink is



|

Leírjuk, miért méltatlanul alulértékeltek az intelligens hálózati csatlakozók, és mivel tudnak többet, mint egy átlagos időkapcsolós megoldás.

Hirdetés

Az intelligens hálózati csatlakozók elég régóta rendelkezésre állnak, de az átlagos okosotthonokba sokszor csak az utolsó fázisban kerülnek be, amikor már a hűtőtől kezdve az elektromos ébresztőóráig minden van az ingatlanban. Talán azért lehet ez, mert a "nagy okosodás" közepette sokakban fel sem merül, hogy a sokfunkciós eszközök mellett egy ilyen egyszerű alkatrész is okosítható - pedig dehogynem. Ám mielőtt megvesszük, érdemes néhány dolgot átgondolni. 

Hirdetés

Feltételezve, hogy alapból rendelkezünk valamilyen hangutasításokkal működő asszisztenssel, első körben mindenképpen azt nézzük meg, hogy kiszemelt dugaljunk kompatibilis-e a rendszerünkkel. Aki almás termékben utazik, az ilyen téren egyszerűbb helyzetben van, hiszen az Apple HomeKit mellett nem sok dolog fér meg, kivéve az iHome és az iDevices. A régebbi csatlakozók ellenben igényelhetnek egy otthoni intelligens útválasztót, míg az újabbak direktben csatlakoznak a vezeték nélküli hálózatunkra. Az Amazon Alexa és a Google Assistant használói viszont a bőség zavarával küzdhetnek, de nekik is érdemes mindig elolvasni a leírást, mert a digitális ördög nem alszik. 

Azt is érdemes átgondolnunk, hogy milyen elvárásokkal indulunk neki a vásárlásnak, ami annyit tesz, hogy milyen funkciókat szeretnénk odahaza kihasználni. Többek között arra is lehetőség nyílik, hogy folyamatosan figyeljük az energiafelhasználást kWh-ban, napi, heti, havi bontásban. Ezek az információk jellemzően az okoscsatlakozóhoz használt alkalmazásokból érhetőek el, és kiválóan alkalmasak arra, hogy optimalizáljuk a fogyasztásunkat. Illetve egyes esetekben arra is, hogy a skót attitűddel rendelkezők a végletekig korlátozzák magukat és a velük együtt élőket. Ugyanakkor az elszivárgó villanyáram forrását is kideríthetjük, ami viszont nagyon hasznos lehet. Simán lehet például, hogy egész nap nem nyúlunk az otthoni számítógéphez, de mégis bekapcsolva hagyjuk, de itt derülhet fény arra, hogy valamilyen eszközünk a kora vagy valamilyen hibája miatt jóval többet fogyaszt annál, mint amit várnánk tőle.

Szintén hasznos funkció az időkapcsolás, ami szintén elég régóta rendelkezésre áll megvásárolható formában, ugyanakkor intelligens kivitelben, nem csupán az indulás és befejezés időpontját adhatjuk meg, hanem létrehozhatunk személyre szabott ütemezést is. Ha például tudjuk, hogy mikor szoktunk hazaérni, elindíthatjuk a klímát időben, télen a fűtést, hosszabb távollét esetén úgy vezérelhetjük a konnektorba dugott fényforrásokat vagy a tévét, mintha mindig lenne valaki az otthonunkban (ezzel pedig az esetleges betörőket téveszthetjük meg, hogy azt higgyék, mégsem mentünk sehová).

Sőt, egyes alkalmazások napkeltéhez és napnyugtához tudják igazítani a világítást és a fűtést egész évben, így olyasfajta automatizmussal dolgoznak, ami komoly kényelmi értékkel rendelkezik. Az Assistant és Alexa használók esetében elég például annyit mondani, hogy "mozi idő", és automatikusan lekapcsolódnak a fények, illetve aktivizálódik a tévé. 

Végezetül már csak egyetlen dologra kell figyelni, mégpedig magának az intelligens dugaljnak a formájára, mert könnyen belefuthatunk abba a problémába, hogy a vásárolt eszközünk eltakarja a már meglévő fali csatlakozót, így rögvest buktunk egy lehetőséget arra, hogy valami mást is ugyanoda bedugjunk. A legolcsóbb intelligens aljzat már ötezer forint környékén megkapható, de akad olyan is, amiért harmincezer felett kérnek, ugyanakkor az előnyök elvitathatatlanok, és tényleg érdemes elgondolkodni a vásárláson. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.