Hirdetés

Közös szelfit készíthetsz egy halott művésszel - hogy is van ez?



|

Salvador Dalí szépen beáll melléd és elkattint egy közös szelfit. Nem, ez nem fikció, és időutazásra sincs szükség ehhez. Viszont egy olyan technológiát kellett hozzá használni, amit a pornótszakmából vettek kölcsön.

Hirdetés

Akinek intelligens az otthona, és már a fűtést is a munkahelyén kapcsolja be a nap végén, annak érdemes elmennie egy olyan kiállításra, ahol maga Salvador Dalí fogja az okostelefont egy közös szelfihez. Oké, a floridai St. Petersburgban lévő Dalí Múzeum cseppet messze van, de magáról a dologról érdemes tudni. 

Hirdetés

A szürrealista festőművész mondta is egyszer, hogy általánosságban hisz a halálban, de a sajátjában egyáltalán nem - és lám, igaza lett. Ahhoz azonban, hogy a látogatókat maga Dalí fogadja, szükség volt a felnőttfilmes szakmából ismert technológia alkalmazására, amivel a híres sztárokat szokták intim helyzeteket ábrázoló videókba illeszteni - erről részletesebben a deepfake jelenséget tárgyaló cikkünkben lehet olvasni.. A múzeumnál mindez konkrétan úgy zajlott, hogy a művésszel készített interjúk, és fotók alapján hatezernél is több képkockát vittek be a megfelelő szoftverbe, ami ezer órányi munkával a mesterséges intelligencia segítségével megalkotta Dalí arcát.

Ez lett utána ráillesztve egy testméretekben megfelelő színész fejére, majd fogtak egy olyan szinkronhangot, ami megfelelően tudja reprodukálni a festő jellegzetes angol, spanyol, és francia keverékből álló akcentusát. Az összesen 45 percnyi videóanyagot kitevő jelenetek összessége a látogatók számára teljesen eltérő élményeket ad, de talán az a leginkább kiemelkedő, amikor Dalí fogja az okostelefonját, és szelfit készít magáról és a látogatókról, majd a kész képet elküldi e-mailben. A május 11-én nyitó kiállítás ezen produkciója érdekes kérdéseket vet fel, hiszen a holtakat visszahozni az életbe nem mindig szerencsés dolog. Korábban a néhai rapper, Tupac esetében pont hasonló okból távolítottak el egy produkciót, mivel nem szívesen láttak ilyet a hozzátartozók, de vegyes fogadtatásra talált az is, amikor az egykori Black Sabbath és Rainbow frontember Ronnie James Dio hologramjával turnézott egy tribute zenekar. Dalínak azonban nincsenek élő rokonai, a spanyol Dalí Alapítvány pedig engedélyezte a "feltámasztást", szóval a mester mindenkit szeretettel vár egy közös szelfire.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.