Hirdetés

Így védekezhetsz a wifi-tolvajok ellen



|

Elvileg hipergyors az elérésed, de mégis akadozik a neted? Meglehet, hogy valaki illetéktelenül zabálja a sávszélességedet, de szerencsére van megoldás.

Hirdetés

Van úgy, hogy azt érezzük, a vezeték nélküli hálózatunk lassabb, mint a szokásos, így fogjuk magunkat, és felhívjuk a szolgáltatót, aki közli, hogy onnan nézve nem látszik semmi probléma. Ilyenkor szokott felmerülni a gondolat, hogy esetleg illetéktelen személy csatlakozott a hálózatunkhoz, persze akaratunk ellenére. Mi a teendő? Mutatjuk! 

Hirdetés

Első körben érdemes kideríteni, hogy milyen eszközök csatlakoznak a hálózatunkra, hiszen így könnyen kideríthető, hogy tolvajlásról van-e szó, vagy esetleg rátettük az asztal lábát a bejövő vezetékre, azért nincs net. A nagyobb routergyártók alkalmazást is biztosítanak ehhez, így simán kideríthetjük, ha esetleg egy iPad miatt vagyunk lassúak, holott a háztartásunkban csak androidos eszközök lapulnak. Amennyiben idősebb útválasztó van otthon, jó eséllyel csak a hozzá tartozó webes felületen leszünk képesek hasonló felderítő akciót végezni, de a lényeg, hogy végeredményként ugyanúgy sikerre juthatunk. Amennyiben megleljük az illetéktelen eszközt, nincs más dolgunk, mint egy elegáns digitális köríves rúgással eltávolítani a hálózatunkról, és nyitni egy palack vörösbort. 

Előfordulhat az is, hogy házon belül olyasmit találunk, amit a rendszer "ismeretlen eszköz"-ként azonosít, de ne ijedjünk meg, ilyenkor is behatárolhatjuk a probléma forrását, amennyiben az útválasztó netes felületén lekérjük a MAC és az IP-címet. Amennyiben sikerül meglelni a kérdéses kütyüt, nincs más dolgunk, mint kikapcsolni vagy kihúzni, hogy továbbiakban ne vegye el a sávszélességünket. Természetesen megtörténhet, hogy a kérdéses eszköz továbbra is aktív marad, netán kiderül, hogy kívülről csatlakozik, akkor a routerhez tartozó alkalmazáshoz fordulhatunk (amennyiben van ilyen).

A legelterjedtebb módszer az, amikor a 192.168 kezdetű IP címmel böngészőből mászunk bele a routerünk lelkivilágába. Ez a legtöbb esetben a 192.168.0.1 vagy 192.168.1.1, amit csak be kell írnunk a böngésző címsorába, és máris jön a bejelentkezési felület. Itt sokszor az alapértelmezett login-password páros működik (ez az admin / admin, és ha így van, ezt például villámgyorsan változtassuk is meg, mert ezzel is szigorítjuk a hálózatunk biztonságát illetéktelenek előtt), de az is lehet, hogy az internetszolgáltatónk által telepített routerhez a telepítéskor vagy a szerződéskötéskor kaptunk belépési adatokat, ilyenkor használjuk ezeket. A routerek webes kezelőfelületén jó esetben találunk olyan menüpontot, ahol megnézhetjük, épp milyen eszközök lógnak a hálózaton, ebből már kideríthetjük, ha valaki potyautasként van jelen.

Nem elhanyagolható, hogy magát a vezeték nélküli hálózatot is biztonságban tudjuk, tehát eleve olyan jelszót használjunk, ami nem a születési évünk, nem egymást követő számok oszlopa, mint az Űrgolyhókban (lásd fenti videó), és ha lehet, aktiváljuk a WPA2-t a router beállításai között. Amennyiben ez is megvan, már csak annyi dolgunk maradt, hogy naprakészek maradjunk, tehát ha a hardverünkhöz érkezik valamilyen frissítés, akkor ne a "később" gombra kattintsunk, hanem üstöllést tegyük felfelé, mert nem véletlenül adta ki a gyártó. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.