Hirdetés

Mit gondolsz, elég jó a wifid?



|

Nehogy akkor derüljenek ki a hiányosságai, mikor már egy csomó pénzt elköltöttél.

Hirdetés

Meghozzuk a döntést, hogy mától intelligens otthonban szeretnénk élni, és elkezdenek pörögni a százezrek az izzókra, tévére, zárra, hűtőre, ébresztőórára, termosztátra, vágódeszkára, hangszóróra, aztán hirtelen kiderül, hogy a vezeték nélküli hálózat a leggyengébb keresztmetszet. Azért ez elég idegesítő tud lenni, ám könnyen tehetünk ellene.

Hirdetés

Abban, a pillanatban, hogy rájövünk, túl sokat fizetünk egy lassú netért, érdemes megnézni a szolgáltatónknál, hogy vajon ugyanezért a pénzért nem kapunk-e nagyobb sebességet, hiszen lehet, hogy évek óta ugyanazt a csomagot használjuk, miközben a sebességek elszáguldottak mellettünk. Csakhogy a drága jó szolgáltató hülye lenne szólni nekünk, jobban esik számára, hogy az 50 MBitért továbbra is pörgetjük az ezreseket. Amennyiben megfelelő a sebességünk, de mégis akadozik a hálózat, rögvest feléledhet bennünk a gyanú, hogy talán a router a gyenge láncszem, és jó eséllyel igazunk is lesz.

Manapság egy átlagos háztartásban van 1-2 laptop, egy okostévé, családtagonként egy okostelefon, ezek pillanatok alatt elszippantják a sávszélességet akkor, ha az útválasztónk hírből sem tudja azt a sebességet vezeték nélkül garantálni, amit egyébként az előfizetésünk tartalmaz. Napjainkban egy otthonra bőven megfelelő teljesítményű router megvan kb. 20.000 forintból, ellenben ég és föld a különbség ahhoz képest, amit a szolgáltatótól kapunk. Amennyiben ebben sincs hiba, ám mégis valamiért nem az igazi a helyzet, érdemes megnézni, hogy hol van az útválasztónk, mert ha voltunk annyira balgák, hogy esetleg valahol a nappalibútor alsó fiókjába tettük, hogy ne legyen útban, akkor máris adtunk neki egy plusz felületet, amin a jelnek át kell küzdenie magát.

Tételezzük fel, hogy nem a ruhásszekrényben van a router, ám nem egyszintes vagy hatalmas alapterületű ingatlanban élünk, melynek több olyan pontja van, ahol gyenge a jel. Ilyenkor alkalmazhatunk Wi-Fi repeatereket, extendereket, ám ha igazán hard core arcok vagyunk, akkor számunkra a mesh hálózat lesz az igazi, bár tény, hogy itt már komolyabb kiadásra kell számítanunk. Arról, hogy mi, és miként működik a mesh, ebben az írásunkban bővebben is kitérünk. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.