A Chrome jobban figyel a személyes adatokra



|

A Google folyamatosan fejleszti böngészőjét, a funkciólista pedig gyakran olyan újításokkal is bővül, ami nem a kényelmet, hanem a biztonságot szolgálja.

Hirdetés

A Google igyekszik olyan funkciókkal bővíteni a Chrome-ot, melyek nem csak kényelmesebbé teszik a böngészést, hanem védik is a felhasználókat: például egy ideje figyelmeztet, ha olyan azonosító/jelszó párost adunk meg valahol, ami kiszivárgott, így tudjuk, ha ideje megváltoztatni a belépési adatainkat. A böngésző a 86-os változattól kezdve pedig figyelmeztető üzenetet küld, ha https kapcsolaton keresztül megnyitott oldalon nem biztonságos kapcsolat segítségével kommunikáló űrlap található. A Chrome természetesen már most sem jelöli biztonságosnak az ilyen oldalalkat, azonban a tapasztalat szerint a felhasználók, mivel https-nek látják a kapcsolatot, figyelmen kívül hagyják, hogy a címsorban lévő lakat nincs bezárva.

Hirdetés

A Chrome ezeket a "kevert űrlapokat" gyanúsként kezeli, mert a szimpla http kapcsolattal továbbított adatok könnyen megfigyelhetők, az elküldött információk mások által elmenthetők vagy akár meg is változtathatók. A kevert űrlap persze nem jelent automatikusan veszélyt, csak egy veszélyforrást; a fokozott óvatosság mindenesetre biztosan nem árt. Ennek fényében a Chrome azokat az űrlapokat, amelyeket nem ítél biztonságosnak, nem is tölti ki automatikusan - viszont érdekes módon a jelszókezelő továbbra is működik majd, mert a Google megítélése szerint az erős jelszó nem biztonságosan továbbítva még mindig nagyobb védelmet ad, mintha kényelemből ugyanazt a jelszót használnánk több helyen is.

További, adatvédelmet elősegítő cikkeket olvashatsz az #oszdazészt kampány aloldalán, nézz körül ott is, és oszd meg másokkal is hasznos tudást, sokan szorulnak extra segítségre, információra!

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.