A gyerekekre és a pénztárcára is veszélyesek az emelt díjas SMS-ek



|

A Gazdasági Versenyhivatal áprilisban felfüggesztette az emeltdíjas SMS-üzenetekkel működő AskBongo szolgáltatást, most pedig a Lovedoktor került célkeresztbe.

Hirdetés

A csalás egy kifinomult formája az, amikor emeltdíjas SMS-szolgáltatáson keresztül húzzák le az emberek pénzét jóslatok és mindenféle automatikusan legyártott üzenetek segítségével - az pedig talán a legaljasabb verzió, amikor mindezt úgy teszik, hogy fiatalokat bátorítanak a szolgáltatás használatára. A Gazdaság Versenyhivatal áprilisban fentiek miatt vizsgálatot kezdett az alapvetően kiskorúakat célzó Ask Bongo szolgáltatással szemben, a vizsgálat idejére ráadásul a szolgáltatás működését fel is függesztette.

Hirdetés

Most pedig egy másik, hasonló szolgáltatással kapcsolatban int óvatosságra a hivatal: a Lovedoktor SMS üzenetenként 2032 forintért jóslatokat küld a szerelmi életükkel kapcsolatban. A fő probléma ebben az esetben is az, hogy olyan szolgáltatásról van szó, amivel fiatalokat - gyakorlatilag még gyerekeket - céloznak meg. Ez pedig még akkor is aggályos, ha jogilag nem lehet belekötni.

A Lovedoktor weboldalán egyébként szerepel, hogy az SMS-ek ára 2032 forint, de csak két helyen - a főoldalon pedig, ahol a site pirossal bátorít a szolgáltatás használatára, természetesen egyszer sem. Itt csak olyan fantasztikus dolgokat olvashatunk, mint például:

"Profi csapatunk napi szinten azon dolgozik a lehető legjobb szakértelemmel, hogy Neked a legminőségibb szolgáltatást nyújtsuk szerelem témában."

A GVH a Lovedoktor kapcsán elsősorban arra hívja fel a figyelmet, hogy a szülők mit tehetnek az efféle lehúzások ellen. A legfontosabb az, hogy
minden szolgáltató esetében lehetőség van az emeltdíjas SMS-ek letiltására.

Ezzel a lehetőséggel érdemes élni, nemcsak sok veszekedést, hanem rengeteg pénzt is meg lehet takarítani. A történetet így lehet a leggyorsabban rövidre zárni, azonban hosszú távú megoldást a fiatalokkal való beszélgetés jelent, hiszen nekik is meg kell érteniük és tanulniuk a világ működését, ezzel együtt pedig azt is, hogy vannak, akiknek némi pénz ellenében semmi sem szent.

Az #oszdazészt kampány keretében az a célunk, hogy közérthető cikkekkel és videókkal mindenkit a tudatos internethasználat irányába tereljünk. A linken további, hasonló tartalmakat olvashattok, és kérjük, osszátok meg ezeket azokkal, akiknek segíthetnek!

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.