Hirdetés

10 magyar weblap, melyek nélkül 15 éve még nem tudtuk elképzelni az internetet



|

Szilveszter alkalmából nosztalgiázunk egy nagyot az internet piros-fehér-zöld szegletének ikonikus szereplőivel.

Hirdetés

Az év vége az az időszak, amikor az ember akaratlanul is visszatekint a háta mögött álló időszakra, szerencsés esetben pedig még néhány tanulságot is levon, hogy a következő etapot már pozitívabb mérleggel zárhassa.

Ezt a terhet a PC World hasábjain sajnos senki  válláról sem tudjuk levenni, de ha már egyszer itt a szilveszter és úgyis vissza kell tekinteni, mi most valamivel messzebb nézünk, és felidézzük a magyar internet hőskorának néhány emlékezetes weboldalát, amelyek nélkül 15 éve még el sem tudtuk képzelni a mindennapjainkat.

Hirdetés

iWiW

Kezdjük rögtön a nagyvaddal, mindenki egykori kedvenc közösségi oldalával, amely sokáig dacolt hősiesen a jóval nagyobb forrásokból gazdálkodó külföldi riválisokkal. A 2002 áprilisában elindult (akkor csak simán WiW-nek hívott) iWiW az első éveiben még meghívós rendszerben üzemelt, ám ez nem gátolta meg abban, hogy már 2005-ben a leglátogatottabb hazai weboldallá lépjen elő, mely pozícióját egészen 2010-ig őrizte is. Sokan emlékezhetnek rá, hogy egy időben mekkora menőség volt minél több iWiW-ismerőssel rendelkezni, amit egyesek úgy próbáltak imitálni, hogy a legtávolabbi falusi kocsmának csinált profilt is bejelölték, vagy éppen arra, micsoda izgalommal járt, amikor az a bizonyos piros boríték jelezte, hogy üzenetet kaptunk egy kedves barátunktól.

Az iWiW nemcsak az első magyar, mai értelemben vett közösségi platform volt, de nemzetközi szinten is a legkorábbi versenyzők közé tartozott, így nem csoda, hogy a pályafutása csúcsán 4,7 millióan voltak rákattanva. A Facebook és más amerikai szereplők hazai megjelenésével azonban folyamatosan veszített a jelentőségéből, amelyben a végül már fájdalmasan lassúvá vált kezelőfelület is szerepet játszott. Az iWiW végül 2014. június 31-én zárta be a virtuális kapuit, de az emlékeinkben még most is bejelentkezhetünk, hogy rápillantsunk az Üzenőfalra.

myVIP

A myVIP az volt az iWiW-nek, ami a macOS a Windowsnak, a Burger King a McDonald'snak, vagy éppen a Pepsi a Coca-Colának: a kevésbé népszerű, de így is tömegek által kedvelt alternatíva, s ennek megfelelően rengetegen akadnak, akik erre gondolnak vissza a legszívesebben. A jó hír, hogy ez a platform a mai napig létezik, így továbbra is fejest ugorhatunk a közösségbe, de persze csak akkor, ha van meghívónk, hiszen a szolgáltatás még mindig őrzi a védjegyének számító VIP-életérzést.

A generációs myVIP-élmény legemlékezetesebb momentumai közé tartoznak a jellegzetes, vízjelezett képek (amiket a rendszer borzalmas minőségre butított le a feltöltés során), a mindenféle felcicomázott becenevek és persze a profilokon elhelyezett látogatottság-számláló, a presztízs végső mérőfoka.

TeveClub

A 90-es évek második felében Magyarországot is letarolta a Japánban kirobbant Tamagotchi-láz, annak hazai online változta, a Tétova Teve Club viszont sokkal tovább húzta, hiszen még most is várja azokat, akik egy digitális teve gondozásával szeretnék megtoldani a mindennapi kötelezettségeik listáját. A 2003 óta csak TeveClub néven futó platform egy időben még saját nyomtatott újsággal is rendelkezett (TeveClub Magazin), amelyet egészen 2009-ig járathattak az előfizetők.

A Wikipedia szerint ebben az időszakban közel 200 ezer púpost neveltek az oldal látogatói, gondosan vagy kevésbé gondosan odafigyelve az állatok alapszükségleteire, és persze a taníttatásukra. Aki pedig ráunt a dologra, annak sem kellett halálra ítélnie a pikszisből kiesett kedvencét, hiszen éppen erre találták ki a hibernálás opciót. A TeveClub farmján jelenleg 20 826 teve él, a legidősebb, nem hibernált példány pedig a több mint 24 éves JIM, aki a 344-es sorszám büszke birtokosa.

Startlap.hu

Ma már sokaknak lehet ezt nehéz elképzelni, de volt idő, amikor az emberek még nem a közösségi oldalak szeszélyes algoritmusain keresztül, hanem magukon a hírportálokon értesültek az értesülni valókról, ebben a korban pedig jóval nagyobb szerep jutott a híraggregátoroknak, amelyek egy helyen gyűjtötték össze a ropogós URL-eket.

Ennek a műfajnak a titánja az 1999-ben indult Startlap.hu, amely egyébként manapság is egész látogatott portálnak számít, 15 éve viszont szinte megkerülhetetlen volt. A fiatalabbaknak persze leginkább a startlapjatekok.hu címen elérhető szekcióról lehet emlékezetes, ahol Flash-alapú mókák garmadája szórakoztatta az informatika órák unatkozó diákjait. S ha már a híraggregátorok magyar veteránjainál tartunk, hasonlóan nosztalgikus húrokat penget a Kapu.hu (szintén 1999-ből) és a Hírkereső.hu (2000-ből) is, amelyek szintén üzemelnek még.

Hotdog.hu

Egyesek szerint a kétezres évek magyar közösségi médiás szcénáját egy "szentháromság" uralta, melynek első két tagjáról (iWiW, myVIP) már beszéltünk, a harmadikat pedig a megboldogult Hotdog.hu-ban tisztelhetjük. Ez 2005-ben indult útjára, és kifejezetten a korszellem élén hasító ifjakat célozta, akiknek egy egész seregnyi funkcióval nyújtott teret az időtöltésre.

Ilyen volt a fórum, a chat, a szavazások, a kvízek, a saját szakállra összeállítható magazinok és online rádiók (!), valamint az elengedhetetlen Flash játékok is. Az egykor elképesztően menőnek számító platform a 2008-2009-es csúcs környékén félmillió regisztrált fióknak adott otthont, végül azonban ugyanaz lett a veszte, mint a többieknek, vagyis legyőzte a gyorsan teret hódító külföldi konkurencia. A Hotdog.hu a klasszikus formájában 2017 májusában állt le, s habár az URL-jén még ma is találni tartalmat, annak már semmi köze sincs az eredeti szolgáltatáshoz.

Chat.hu

Manapság - egyébként nagyon helyesen - már a csapból is az adatvédelem folyik, és az emberek inkább azon vannak, hogy a közösségi oldalakat róva ne kelljen idegenekkel szóba elegyedniük. Egy időben viszont kifejezetten trendi és izgalmas dolog volt online barátok után kutatva vakon meríteni az internetbe. Tom Hanks és Meg Ryan 1998-as romantikus komédiája, a Szerelem hálójában kiváló érzékkel fogta meg ezt az ártatlanabb korszakot, mi viszont most a cikk támájánál maradva inkább a hazai chatoldalakhoz nyúlunk vissza.

A legismertebb ilyen a Chat.hu volt, aminek több alternatívája is létezett, élén a Cset.hu-val. Ezek a platformok nem kínáltak többet, mint hogy különböző, tetszés szerint tematizált szobákban cseveghettünk mindenféle nicknevű illetőkkel. A chatláz fénykorában nem volt ritka, hogy egy-egy ilyen beszélgetésfolyamból "fizikai" vendégeskedés, vagy akár románc is szövődött, a közösségi oldalak előretörésével azonban rohamosan vesztett a vonzerejéből a műfaj. A chates idők emlékét jelentősen beárnyékolja, hogy az utóbbi években az efféle oldalak a laza moderáció és a totális anonimitás miatt a pedofilok kedvelt vadászmezejévé váltak.

G-Portál

Egy magára valamit is adó cég még 2022-ben sem igazán spórolhatja meg, hogy saját honlapot készítsen, melynek legnépszerűbb módja most a WordPress, a kétezres évek Magyarországán viszont rengetegen használták a G-Portált is, amely nem csak vállalkozásoknak kínált ingyenes eszközöket a webes jelenlét megteremtéséhez.

Az egyébként ma is elérhető szolgáltatás egykori sikereiről tanúskodik, hogy milyen rengeteg kérdés szól róla a gyakorikerdesek.hu-n, és persze az a számtalan hobbi-weboldal is, amiket lelkes felhasználók eszkábáltak. Ha neked kimaradt a G-Portál korszak, elég csak rápillantanod erre a Star Trek-, vagy éppen erre a Tankcsapda-fansite-ra, amelyek megdermedve őrzik a múlt hangulatát.

Jójáték.hu

A cikk eddigi szereplőinél ugyan jóval kevésbé forog közszájon, az egykori törzsvendégei viszont örökre a szívükbe zárták a Jójáték.hu-t, ahol mindenféle klasszikus játékot tolhattunk a piramistól a képkirakókon át a sakkig és a kártyáig.

A portált nemcsak a műfajok rendkívül széles választéka, de a pofonegyszerűen használható többjátékos funkció is kiemelte a tömegből, így nem csoda, hogy fénykorában több mint  egymilliós regisztrált táborral bírt.

Puruttya.hu

Az évekkel ezelőtt, talán 2013 környékén lelőtt Puruttya.hu-ról csak röviden emlékezünk meg, hiszen nem sok jót lehet elmondani róla, de tény, hogy egy időben rengetegen látogatták ezt az oldalt, ahol többnyire az internet különböző bugyraiból átemelt tartalmakon csámcsoghattak az emberek.

Ehhez jobb esetben a közösségi oldalak hazai felhasználóin gúnyolódó posztok (mely műfaj akkori királya egyébként a "rivális" a napiszar.hu volt) szolgáltatták az apropót, a Puruttya viszont külön szekciót szentelt a brutális, erőszakos posztoknak, főként a botrányos LiveLeak-videómegosztó és egyéb szennyfórumok közbeiktatásával.

Honfoglaló

Ki ne ismerné a Honfoglalót, a magyar játékfejlesztés egyik legnagyobb vívmányát a Rubik-kocka óta? A 19 hazai megyére épülő területfoglalós PvP-kvízjáték igazi nemzetközi sikertörténet, hiszen 2002 októberi indulása után akkora népszerűségre tett szert, hogy 2008/09-től kezdődően a külföldi változatai is kiadásra kerültek, így Triviador néven a határainkon túl is rengetegen ismerik.

A  fejlesztő THX Games sajnos az Adobe Flash megszűnését követően már nem támogatta tovább a klasszikus böngészős verziót, így tavaly óta csak az iOS-es és androidos alkalmazásokkal (és persze az asztali társassal) űzhetjük a mókát. Az évek során a Honfoglaló rengeteget változott, és persze mindenkinek megvan a maga kedvenc dizájnja, mi ide most a 2006-ban élesedett variánst szúrtuk be.

Te melyik régi magyar weboldalt hiányolod a leginkább?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.