Hirdetés

10 okoseszköz, amire semmi szükség nem volt



|

Versengenek a cégek, hogy minél könnyebbé tegyék az életünket és mindennapjainkat, gyakran nem létező problémákra kínálva megoldást.

Hirdetés

Az emberiség előszeretettel mozgat meg hatalmas energiákat azért, hogy feltaláljon valamit, amivel megkönnyítheti az életét. A telefonok már helyettünk gondolkoznak, otthonunk magától állítja a fényerőt és figyelmeztet a hűtő, ha kifogyott. Autónkban hangvezérlésre szól a zene, óránkkal fizetünk a boltban és alkalmazás figyeli a kondíciónkat futás közben. Akadnak azonban olyan találmányok is, amiket nagy reményekkel fejlesztettek ki, de kevésbé hasznosnak bizonyultak. 

Hirdetés

Hidrate Spark

Fontos, hogy kellő figyelmet fordítsunk a hidratáltságunkra, sokkal kényelmesebb lesz az élet, ha nem felejtünk el elegendő vizet inni a nap folyamán. A Hidrate Spark okoskulacsok segítenek: 26 ezer forintért cserébe egy szépen világító palackot kapunk, amely appon keresztül is jelzi, ha innunk kell. Sokkal egyszerűbb viszont venni egy hagyományos kulacsot pár ezer forintért, és letölteni egy ingyenes, legrosszabb esetben is 2000 forintos alkalmazást (pl. a WaterMindert), ami ugyanúgy értesít, ha nem vittünk be elég folyadékot. Igaz, ezeknél nekünk kell bevallani, mennyit ittunk, de ez sem egy olyan feladat, amit ne lehetne könnyen teljesíteni.

Roost PP3

Mit tudhat egy okoselem, amit egy hagyományos nem? Nos, a Roost terméke annyival kínál többet, hogy értesítést küld, ha már kevés benne a nafta. Ezzel csak az a probléma, hogy a legtöbb eszköz eleve szól, ha töltést kér, még a füstérzékelők is, amelyekhez kifejezetten ajánlják. Igaz, ez legalább diszkréten jelez, nem sípol idegesítően. Némileg ironikus, hogy áramszünet esetén nem működik - áramot ugyan szolgáltat, de ha a Wi-Fi-hálózat nem megy, nem jelzi a bajt.

Quirky Egg Minder

Nem a legnehezebb feladat számontartani, mennyi tojás található még a hűtőben - benézünk, megszámoljuk, felmérjük, kell-e hozni a boltból, vagy elég lesz később utántölteni. A Quirky Egg Minder tartóval azonban okostelefonunkon láthatjuk a mennyiséget, és az app szól, ha valamelyiket már nem érdemes megenni. Az Amazonon vegyesek a felhasználói értékelések, valaki például azt sérelmezi, hogy 14 tojás fér bele, de a boltban 12-esével kínálják.

Smarter iKettle

Nahát, egy okos vízforraló, amivel már akár a ház elől elindíthatjuk a forralást, hogy mire eljutunk a bejárati ajtón és az előszobán át a konyháig, csak ki kelljen töltenünk a teához. Mekkora ötlet! De állj… Hogy kerül bele a víz? Nos, erre a készítők nem gondoltak még a harmadik generációnál sem. De legalább állíthatjuk a hőmérsékletet, irányíthatjuk hangutasításokkal is, és megspórolhatunk vele legalább 20 másodpercet… ha előbb töltünk bele vizet.

Smalt Smart Saltshaker

Nem véletlen, hogy a Smalt Smart Saltshaker (neve már önmagában is bűn, a készítők helyett is elnézést kérünk) Indiegogo-kampánya sem járt sikerrel, mindössze 61-en támogatták. Az intelligens sószóró 200 dollárba került volna, de Bluetooth-hangszórót és hangulatvilágítást is építettek bele, valamint pontosan beállíthattuk volna a kívánt só mennyiségét. Darálni sajnos nem tudott, és az akkuja is csak 4 órán át bírta.

Onvi Prophix

Az okos elektromos fogkeféknek teljes mértékben van létjogosultsága, tényleg segíthetnek, hogy szájhigiéniánk a lehető legjobb legyen. Hasznos tudni, minden fogunkat alaposan megtisztítottuk-e, és elég időt töltöttünk-e a mosással. Az Onvi Prophixba viszont egy 10 MP-es kamerát építettek, amivel fotókat készíthetünk a szánk belsejéről, viszont anyagilag is jobban járunk, ha inkább elmegyünk néha vizsgálatra, és nem adunk ezért 400 dollárt - szerencsére nem is került forgalomba.

Kuvée

Nem nagy rejtély, miért nem jött össze a varázslat a Kuvéenek - a startup 2018-ban be is zárta kapuit. Az ötlet az volt, hogy kiadnak egy érintőkijelzős borosüveget, amibe kapszulákat lehet tenni, és azok behelyezése után mindent megtudhatunk arról, milyen bort fogunk tölteni. A kapszulás bor csak egy fokkal hangzik rosszabbul a tablettásnál, de ez csak a bukás egyik lehetséges oka - sokkal egyszerűbb venni egy üveg bort, és a neten rákeresni a tudnivalókra.

Amazon Dash Button

Jeff Bezos, a világ leggazdagabb emberének a cége sorra áll elő olyan termékekkel, amelyek életünk minden pillanatában velünk lehetnek, segítenek minket, óvják álmunkat, hallgatják (és egy szerverre továbbítják) szavainkat. A 2015-ben kiadott Dash gombok azonban nem sértették a személyes terünket, ami az eszközről elmondható kevés pozitívum egyike. Segítségével a felhasználók szó szerint egy gombnyomásra rendelhettek termékeket: felragaszthatták például a mosószeres gombot a mosógépre, különböző élelmiszerek gombjait a hűtőre, és nem kellett végigcsinálniuk a rendelés hosszas folyamatát. 2019-ben szüntették be a forgalmazását, mert úgy látták, az előfizetések és az automatikus rendelés népszerűségének növekedése feleslegessé tette. Németországban egyébként betiltották, mert a felhasználók úgy rendelhettek vele, hogy nem látták a termékek árát, és a hatóságok inkább megelőzték a későbbi panaszokat. Azt nem tudjuk, hányan rendelhettek véletlenül, de nem nehéz elképzelni, hogy ez előfordult.

Ruggie Alarm Clock

Vannak, akik könnyen kipattannak reggelente az ágyból, míg másoknak nehezebb az ébredés. A szakik az ébresztőórák terén is igyekeznek mindig újat mutatni - itt van például a Ruggie, egy szőnyeg, ami addig nem hagyja abba a vonyítást, amíg rá nem állunk. Beállíthatjuk, mennyi ideig kell éreznie a nyomást, hogy elhallgasson, ahogy azt is, milyen zenét indítson el. Persze ezt is ki lehet játszani.

Kérastase Hair Coach

Ha arról írnánk listát, milyen dolgokról nem gondoltuk volna, hogy lehet okosítani, biztosan szerepelne rajta a fésű. A L'Oreal és a Withings viszont megcsinálta: az eszköz figyeli, használója megfelelően fésüli-e a haját, és tanácsokat ad arra vonatkozóan, hogyan lehetne jobban ápolni. Képes megállapítani, vizes vagy száraz hajjal használják-e épp, és van benne giroszkóp, gyorsulásmérő, haptikus motor, valamint egy apró mikrofon is. Sajnos göndör hajjal nem működik.

Ha tetszett a cikk, akkor vedd meg a 2021/11-es PC World magazint, mivel telepakoltuk tartalommal, valamint adunk mellé értékes szoftvereket és ajándék teljes PC-s játékot is. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.