Hirdetés

10 tipikus hiba, amit próbálj elkerülni, ha mobillal fotózol



|

Szeretsz és szoktál is a telefonoddal fotózni? Vajon a tipikus hibák közül hányat szoktál rendszeresen elkövetni? Megmutatjuk azt is, hogy tudod ezeket elkerülni.

Hirdetés

Mobillal fotózni egyszerű, viszont mobillal jól fotózni már nem annyira. Pedig nem nagy ördöngösség a dolog, csak hát a kényelem, és az, hogy a telefon mindig kéznél van, lustaságot szül.

Sokan a vég nélküli kattintásban hisznek, hiszen párszáz fotó között biztos lesz pár jó is - küldetés letudva. Pedig egy kis odafigyeléssel és néhány egyszerű szabály betartásával nagyot emelhetsz fotóid minőségén. Mutatunk 10 dolgot, amire érdemes odafigyelni.

1. A megfelelő fotós app kiválasztása

Csábító lehet a telefon gyári alkalmazását használni fotózáshoz, de szinte biztos, hogy léteznek jobb alternatívák. A gyártók a saját alkalmazást elsősorban a kényelmes használathoz tervezik, nem pedig azok igényeihez igazítják, akik minden paramétert szeretnek maguk beállítani - sokszor nem is lehet minden opciót megváltoztatni, az iPhone-ok esetében például különösen igaz, hogy a gyári szoftverrel szinte csak kattintani kell (és lehet). Előfordulhat persze, hogy a telefonhoz maga a gyártó ad másik szoftvert, a prémium kategóriás Samsung mobilokhoz például ott az Expert RAW  (letölthető a Galaxy Store-ból), amit a másik appal ellentétben pontosan úgy építettek fel, hogy azoknak legyen kényelmes, akik szeretnek a beállításokkal pepecselni.

Ha nincs második gyári app, akkor a Play Store-ban vagy az App Store-ban érdemes szétnézned, ha nem is százával, de tucatjával fogsz találni fényképező alkalmazásokat. Kipróbálni mindet ki tudod, de ha teljes értékű használatra vágysz, akkor a legtöbbért fizetni kell - szerencsére nem sokat.

Hirdetés

2. Az automata mód nem rossz...

Ismerd ki a fényképezőgépet, és tanuld meg, hogy milyen körülmények között tud jó munkát végezni automatikusan is! Bár az egyes pontból úgy tűnhet, távolról sem volt célunk azt állítani, hogy a gyári kamera alkalmazások automatikus üzemmódja teljes zsákutca, sőt, éppen ellenkezőleg. Az automatikus beállítás kiválasztásakor a szoftver minden paramétert közel optimálisan állít be, ráadásul rendkívül gyorsan teszi ezt. Ha gyors egymásutánban többféle témát szeretnél fotózni, akkor kényelmi szempontból az automatikus mód verhetetlen. Viszont tényleg vannak határok, ezeket pedig meg kell ismerned ahhoz, hogy magabiztosan és komfortosan használd a telefont fotózáshoz.

3. ...de nem is tökéletes

Tovább folytatva a sort az automatikus beállításokkal; akadhatnak azért buktatók. Az, hogy az automatikus mód szinte mindig jó munkát végez, azt jelenti, hogy akadnak kivételek. Tipikusan ilyen az, ha egy kompozíción belül sötét és világos területeket kellene összehozni. Ilyenkor előfordulhat, hogy a fókuszállítás pontatlan, továbbá könnyen elképzelhető az is, hogy a fénymérést "rossz" területen végzi el a telefon. De legalábbis nem azon a területen, ahol te szeretnéd. Ne légy lusta, és a fókusz, valamint a fénymérés pontját állítsd be, ha szükséges. A legtöbb mobilnál arra is van mód, hogy az automatikus beállításokhoz képest az expozíciót bizonyos határokon belül változtasd, sőt arra is, hogy zárold - utóbbi nagyon hasznos, ha egyszerre több fotót is készítenél, mert nem kell a műveletet minden egyes kép előtt megismételned.

Gyengébb fényviszonyok mellett elmosódhatnak a képek, ilyenkor megoldás lehet az, hogy manuálisan veszed rövidebbre a záridőt - vagy ha nem szeretnél a manuális beállításokkal bajlódni, akkor bekapcsolhatod az éjszakai módot. Utóbbi rendszerint több fényképből, szoftveres trükkök segítségével rakja össze a végeredményt, általában elfogadható minőségben.

4. RAW - biztos, hogy szükséged van rá?

Ma már nemcsak a prémium telefonoknál, hanem a középkategóriában is lehetőség van arra, hogy RAW-ban fotózz - a kérdés csak az, hogy valóban szükséged van-e a RAW formátum nyújtotta előnyökre. Merthogy a RAW nemcsak előnyökkel, hanem hátrányokkal is jár. Jobb eredményt érhetsz el, de csak akkor, ha valóban foglalkozol is a képekkel. Ha már halomban állnak az SSD-n a feldolgozatlan fotók, akkor lehet, hogy jobb mellőzni a RAW módot, legalább egy kis időre.

5. Zoom? Felejtsd el!

Sokan esnek abba a hibába, hogy használják a telefonon a zoom funkciót. A legtöbb esetben ez felesleges, hiszen semmivel sem ad jobb eredményt annál, mintha a képből utólag vágnád ki a fontos részletet. Fontos persze megkülönböztetni a zoom funkciót és az objektívek közötti váltást. Telefonja váltogatja, de ma már szinte minden mobilra kerül a normál mellé egy 2× vagy 3× nagyítást adó második objektív, ha erre átkapcsolsz, azzal még nincs gond - viszont fontos tudnod, hogy a zoom ebben az esetben sem lesz folyamatos optikai, a két objektív közötti tartományban, vagy ha túlmész a zoom objektív natív átfogásánál, csak digitális zoomot használhatsz (egy-két kivétel van azért, de messze nem ez a jellemző).

A digitális zoom - kis túlzással - csak képkivágás utólagos felnagyítással, így evidens, hogy a képminőségen csorba esik. Főleg, ha túlzásokba esel, és a 3×-os optikai nagyítást használó objektívnél 20-30×-os nagyítást állítasz be. Használd inkább a lábadat: ha túl messze vagy, lehetőség szerint menj közelebb, ha túl közel állsz a tárgyhoz, akkor pedig lépj kicsit hátra. Ha így sem találod az optimális távolságot, utólag még mindig dönthetsz úgy, hogy egy képszerkesztő alkalmazással képkivágást eszközölsz.

6. Vaku? Inkább nélküle!

A telefonok hátulján elhelyezett LED-es villanó tök jó szolgálatot tesz, ha világítani szeretnél a sötétben. Fényképezéshez már kevésbé használható, egész egyszerűen azért, mert fénye nem elég erős, és nem is elég szórt. Ha használod, és nem vagy elég közel a tárgyhoz, akkor a kevés fény legfeljebb koromsötétben ér valamit, ha pedig közel vagy a tárgyhoz, akkor az árnyékok fognak gondot okozni. Az ökölszabály tehát egyszerű: ha nem feltétlenül muszáj, ne használd a vakut.

7. Kapcsold ki a mesterséges intelligenciát!

A telefonok normál fényviszonyok mellett az átlagos felhasználó szemével nézve egy fényképezőgép képeivel összevethető minőségű felvételeket készítenek. Csakhogy ehhez sokkal gyengébb hardvert használnak: kisebb képérzékelőt, apró objektívet. Hogy az eredmény mégis nagyon jó, az leginkább szoftveres trükköknek köszönhető; egy, a CCD-re és az objektívre szabott zajszűrésnek, képélesítésnek, több pixel információinak egyesítésének, és így tovább. Hogy mennyire jó munkát végez a szoftver, azt könnyen ellenőrizheted, ha összehasonlítasz egy JPG és egy RAW formátumú fotót - főleg ha a kép készítésekor a HDR-funkció is be volt kapcsolva. Viszont érdemes is itt megállni, és a további képjavítókat kikapcsolni. A telefonok többségénél elérhető valamilyen témafelismerő algoritmus, szelfik esetén bőrjavító és így tovább. Ezek az algoritmusok nem ritkán mesterséges intelligencia segítéségével működnek, és bár első ránézésre tényleg szuperré teszik a képeket, az eredmény valójában csapnivaló. Ha jobban megnézed a fotókat, akkor természetellenes színeket, itt-ott fura részleteket láthatsz, a képélesítésbe is be-becsúsznak hibák, arcvonások tűnhetnek el a semmiben. Maradj inkább a természetes színeknél és vonalaknál - egy túlszerkesztett(nek tűnő) fényképnél nincs rosszabb!

8. Nem ellenőrzöd a fotókat azon melegében

A telefonnal készített fotó azonnal látszik a mobil kijelzőjén, azonban hosszabb fotózás esetén is érdemes megállni néha pár percnyi szünetre, hogy átgörgesd a képeket, mert nagyon könnyen előfordulhat, hogy a fontos részletek, csak minimális mértékben, de elmosódnak. És ezt nem is fogod feltétlenül észrevenni, mert 3-400 PPI-s pixelsűrűség mellett, nagyítás nélkül ez egyszerűen nem látszik. Főleg, ha a fotó nem 12 MP-es, hanem 48-64 MP-es.

Ha a fényviszonyok nem optimálisak, ez még inkább előfordulhat - ha viszont a fényviszonyok egyenesen rosszak, akkor az legalább előny, hogy a hibák is egyértelműbbek.

A pár perces szünetet felhasználhatod arra is, hogy az egyértelműen rossz fotókat törlöd. Nyilván a digitális működés előnye, hogy szinte vég nélkül készítheted a képeket, de próbálj meg figyelni arra, hogy ne ess át a ló túloldalára. Ha egy nap alatt ezernél is több fotót készítesz, akkor szinte biztos, hogy egyik fotó megkomponálására sem fordítottál elég időt, és csak próba szerencse alapon "kattintgatsz".

9. Használj állványt és távirányítót

Bár tény, hogy a szelfiknek is megvan a maga varázsa, majdnem minden mobilról elmondható, hogy a hátsó kamera jobb minőségű felvételeket készít. Igen ám, de a hátsó kamerával csak akkor tudsz magadról fotókat készíteni, ha van állványod és távirányítód. Az állvány nem kell, hogy nagy legyen; megteszi akár egy olyan szelfi bot is, amely ebben a funkcióban is tud működni. Már csak azért is, mert a szelfibot mellé jellemzően a távirányítót is megkapod.

10. Bízol a (szerkesztési) csodákban

A képszerkesztés remek dolog, hiszen a fotók hangulatát a saját ízlésedhez igazíthatod, lényeges részeket kiemelhetsz, a kisebb-nagyobb képhibákat vagy zavaró részleteket eltüntetheted, korrigálhatod a fehéregyensúlyt és így tovább. Sokan azonban félreértik a Photoshop és hasonló alkalmazások szerepét - de legalábbis úgy gondolkodnak, hogy teljesen mindegy, milyen képet "lőnek" a telefonnal, utólag a Photoshop majd mindent megold. Sokkal célravezetőbb, ha már a fényképek megkomponálásakor is figyelsz a beállításokra, a szögekre, a témára és a fényre. Bár javítani mindent lehet, nem mindegy, hogy mennyi időt emészt fel a procedúra, és az sem, hogy a végeredmény tud-e természetes maradni vagy sem. Bár csábító az Instagramon és más alkalmazásokban használni a beépített filtereket, elég csak egy pillantást vetni a közösségi platformon lévő fotókra, és látni fogod, hogy túlnyomó többségük természetellenes.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.