Hirdetés

100 milliárd forintnyi kriptovalutát loptak el a Wormhole platform meghackelésével



|

Ez volt a DeFi-szolgáltatók történetének negyedik legnagyobb rablása, végül a tulajdonosnak kellett zsebbe nyúlnia.

Hirdetés

Újabb eset bizonyítja, hogy a kriptovaluták világában nem lehet elég óvatos az ember, a napokban ugyanis meghackelték az egyik legnagyobb decentralizált, blokklánc-alapú pénzügyi platformot, a Wormhole-t, 325 millió dollárnyi (100,4 milliárd forintnyi) kárt okozva a felhasználóknak.

A Wormhole-hoz hasonló, ún. DeFi-szolgáltatók (Decentralized Finance) összetett pénzügyi tranzakciókat, például hitelezési műveleteket tesznek lehetővé a kriptovalutákkal, közvetlenül összekötve a részvevőket. Ez elméletben a blokklánc-technológia nagy előnye lenne, hiszen a hagyományos pénzrendszerrel ellentétben nincs közvetítő bank, aki levonja maga sápját.

Hirdetés

A gyakorlat viszont azt  mutatja, hogy bőven vannak még biztonsági gondok a területen, az elmúlt években ugyanis csaknem 3 milliárd dollárnyi kriptovagyont loptak el a különböző De-Fi platformokról, köztük a BadgerDAO-tól és a BitMarttól. A Wormhole mostani meghackelése a decentralizált szolgáltatók történetének negyedik legnagyobb rablása, a rekordot eddig a PolyNetwork tartja, ahonnan tavaly augusztusban 611 millió dollárnyi kriptovalutát lovasítottak meg.

A Wormhole esetében 120 ezer wETH altcoinnal lépett le az elkövető. A PolyNetworknek anno sikerült visszaszereznie a pénzt azzal, hogy "bug vérdíjat" tűzött ki, vagyis fizetett az elkövetőnek, hogy adja vissza lopott vagyont és tárja fel a módszerét. Most a Wormhole is megpróbálkozott ezzel, ám a tolvaj nem reagált a 10 millió dolláros ajánlatra.

Így végül a platform tulajdonosa, a Jump Crypto volt kénytelen közbe lépni, és maga kárpótolta az érintetteket. Más választása persze nem is nagyon maradt, a 325 millió dolláros rablás ugyanis biztosan padlóra küldte volna a Wormhole-t.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.