Hirdetés

11,5 milliárd dollárra büntetheti Franciaország az Apple-t a lassú iPhone-ok miatt



|

Tervezett elavulással vádolják Franciaországban az Apple-t - ezért a büntetés értéke 11,5 milliárd dolláros is lehet.

Hirdetés

Az Apple nemrég elismerte, hogy az öregedő akkumulátorral rendelkező iPhone okostelefonokat szándékosan lassítja le bizonyos helyzetekben. Ezután emberek tömegei jutottak arra a következtetésre, hogy az almás vállalat tönkre akarja tenni a régi készülékeket, és szoftverfrissítések útján erőszakolná ki, hogy mindenki új modellt vásároljon - pedig ez nem fedi a valóságot. Ilyen-olyan megfogalmazással azonnal csoportos keresetek indultak az Apple ellen, van, ahol majdnem 1 billió dollárt kérnek a vállalattól. Óriási botrányra volt szükség, de az Apple végül bocsánatot kért, és két ígéretet is tett, mint arról nemrég beszámoltunk

Hirdetés

Ennek ellenére természetesen minden országban számíthatunk csoportos keresetekre, és ha a bíróságok a felhasználók sérelmeinek adnak igazat, akkor büntetésekre is. 

Egy francia fogyasztói szervezet (a HOP) például a tervezett elavulás ellen küzd, és be is perelte az Apple-t Franciaországban. A HOP társalapítója az Epsont is bíróságra viszi, és azt állítja, hogy mindkét gyártó megszegte a francia törvényeket, amelyek alapján a tervezett elavulás tilos. A vétkesnek ítélt vállalatok az éves árbevételük akár 5 százalékával is felelhetnek. Ez az Apple-nél 11,5 milliárd dolláros büntetést jelenthet, csak Franciaországban. 

A francia törvények azt írják elő a vállalatoknak, hogy még csak véletlenül se rövidítsék meg szándékosan a termékeik élettartamát annak érdekében, hogy keresletet generáljanak az újabb modellek iránt.

Az Apple által kiadott szoftverfrissítések az eszközök teljesítményét veszik vissza annak érdekében, hogy az öregedő akkumulátorok okozta problémák (már 1 éven belül) kevésbé okozzanak gondokat. A konkrét problémákról a fentebb linkelt írásainkban olvashattok. 

Érdekesség, hogy az HTC és a Motorola már nyilvánosan jelezte: nem lassítják a készülékeiket az öregedő akkumulátorok miatt, és a készülékeik sem kapcsolnak ki maguktól. Nem sokkal ezután közleményben biztosította a vásárlóit a remek minőségről a Samsung és az LG is: egyik gyártónál sem volt vagy lesz soha ilyen probléma. Várhatóan további gyártók is beállnak majd ebbe a sorba. 

Az Apple elég negatív megítélésben zárja a 2017-es évet, hiszen a Qualcomm-per után a vártnál sokkal gyengébb iPhone X-eladásokról beszélnek (és a 8-as széria sem túl népszerű), és most itt ez a botrány is. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.