Hirdetés

11 ezer évnyi börtönbüntetést kapott az egyik legnagyobb kriptocsaló



|

Két milliárd dollárral rövidítette meg a befektetőit az egykori kriptokirály.

Hirdetés

Néhány éve még mintha az egész világ az óriási befektetéseket vonzó kriptovaluták körül forgott volna, az óvatosabb tanácsadók viszont már a láz tombolása idején is figyelmeztettek, hogy egy meglehetősen zavaros, szabályozatlan területről van szó, amely mágnesként vonzza a csalókat.

Az ügyeskedők egyike volt a török Faruk Fatih Özer is, aki egy kifejezetten népszerű kriptotőzsdét épített fel a 2017-ben alapított Thodex képében, csak hogy aztán 2021-ben hirtelen lelépjen a felhasználók pénzével, 2 milliárd dollárral károsítva meg az ügyfeleket. A nagyban játszó csalót  tavaly kerítették kézre a hatóságok egy albániai rejtekhelyen, a török ügyészség pedig elképesztő, 40 ezer évnyi fogságot kért rá.

Hirdetés

A The Wall Street Journal beszámolója szerint a napokban megszületett az ítélet, s habár a bíróság végül nem szabta ki az ügyészség által követelt büntetést, a csalás, pénzmosás és bűnszervezet működtetése miatt felelősségre vont Özer végül így is 11 189 évnyi börtönbüntetést kapott, vagyis ha időközben feltalálják a hosszú élet elixírjét, akkor egészen időszámításunk szerint 13 212-ig rácsok mögött kell majd ülnie.  

Törökországban a halálbüntetés 2004-es eltörlése óta nem ritkák a hasonló, drákói ítéletek. A fénykorában 700 ezer felhasználót tömörítő Thodex befektetői persze biztosan nem nevetnek, hiszen a többségük hiába fut a pénze után, annál is inkább, mivel a lufinak bizonyult kriptovaluták értéke azóta a töredékére esett vissza a piacon.

A török kriptokufáréhoz hasonló az FTX kriptotőzsde története is,  amely a 2019-es alapítását követően rövid úton a világ harmadik legnagyobb ilyen platformjává vált, több mint 1 millió felhasználóval az ügyfelei között. A vállalat azonban 2022-ben váratlanul csődöt jelentett, az alapító-vezető Sam Altman-Fried pedig ha nem is 11 ezer évnyi, de ugyancsak súlyos büntetés elé néz az Egyesült Államokban.  

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.