Hirdetés

110 ezer ingyen laptopot kapnak a diákok és a tanárok



|

Ez csak a tartós használatra igényelhető eszközök első hulláma, a következő évek során több százezer számítógépet oszthat szét az állam.

Hirdetés

A koronavírus-járvány berobbanásakor elrendelt távoktatás rámutatott, hogy rengeteg családnál nem álltak rendelkezésre az online tanulás elengedhetetlen eszközei, az otthoni számítógépek, ami komoly gondokat okozott a megfelelő színvonalú oktatás biztosításában.

A következő évek során azonban valamelyest javulhat a helyzet, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) köznevelésért felelős államtitkára, Maruzsa Zoltán ugyanis bejelentette, hogy 2025 végéig 650 ezer laptopot vásárolnak, melyeket a diákok, a pedagógusok és az oktatási intézmények között osztanak szét.

Hirdetés

A Európai Unió újjáépítési alapjából finanszírozott, 200 milliárd forintos program keretében már március végéig kiosztanak 120 ezer notebookot. Ebből 55 ezer kilencedikes diákokhoz, 55 ezer tanárokhoz, 10 ezer pedig iskolákhoz kerül, de még az idei évben terveznek beszerzéseket az ötödik és a hatodik évfolyamosok számára is. Az államtitkár ígérete szerint a projektbe bevonják az összes, Magyarországra laptopot szállító céget.

A tankerületeket irányító Klebelsberg Központ (KLIK) azt közölte, hogy az első hullámban összesen 3570 intézménybe szállítanak laptopokat, a programban pedig csak állami, egyházi és alapítványi iskolák vehetnek részt, szakképző intézmények nem.

A kiosztott laptopokat a projekt minimum 4 éves időtartamáig, vagy addig lehet használni, amíg a diák az adott intézményben folytatja a tanulmányait. A számítógépek igényléséhez szükséges regisztrációs folyamatot a szülőknek kell elindítaniuk KRÉTA-rendszerben.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.